02 Μάι 2024
READING

Πώς επηρέασε η πανδημία τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις υπαίθριες δραστηριότητες;

4 MIN READ

Πώς επηρέασε η πανδημία τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις υπαίθριες δραστηριότητες;

Πώς επηρέασε η πανδημία τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις υπαίθριες δραστηριότητες;

Το 2020 ήταν ένα για τους περισσότερους ανθρώπους ένα έτος αναπροσαρμογής. Οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από τις μικρές απολαύσεις, όπως μία βόλτα στα καταστήματα, ένας καφές σε μία ωραία καφετέρια ή οι επισκέψεις στους συγγενείς τους. Έτσι, το προηγούμενο έτος ήταν μια χρονιά κατά την διάρκεια της οποία πολλοί έμαθαν να αναζητούν την ευχαρίστηση σε διαφορετικές απολαύσεις, όπως για παράδειγμα η μαγειρική στο σπίτι.

Καθώς οι μήνες περνούσαν, η διαρκής αναζήτηση για εναλλακτικές διασκέδασης και διεξόδους υπενθύμισε στον γενικό πληθυσμό την ύπαρξη της υπαίθρου και το πλήθος των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να απολαύσουν εκεί. Έτσι, κάπου ανάμεσα στις τηλεδιασκέψεις και τις ατελείωτες ώρες στον καναπέ οι άνθρωποι άρχισαν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο και συνειδητοποιήσαν γρήγορα ότι η διαφυγή στην φύση ήταν μία εφικτή διέξοδος που θα μπορούσε να τους προσφέρει πολλά. 

Αυτή η συνειδητοποίηση σήμανε μία έκρηξη για ορισμένους λιανοπωλητές που ειδικεύονται στα είδη που σχετίζονται με τις υπαίθριες δραστηριότητες. Έτσι, η Fjällräven, η σουηδική εταιρεία που ειδικεύεται στον εξοπλισμό των υπαίθριων δραστηριοτήτων βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της αγοράς. Πλέον, η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να καθιερωθεί ως μεγαλύτερος παίκτης της συγκεκριμένης αγοράς ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη.

Φυσικά, δεν σημείωσαν ανάλογη επιτυχία όλοι οι λιανοπωλητές που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο. Αρκετά αθλήματα εσωτερικών χώρων και ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Για παράδειγμα, η αναρρίχηση, η οποία σημείωνε ανοδική πορεία πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, επλήγη ιδιαίτερα κατά το παρελθόν έτος καθώς τα γυμναστήρια έκλεισαν τις πόρτες τους.

Με λίγα λόγια, η ανάπτυξη δεν ακολούθησε τους ίδιους ρυθμούς για όλους τους παίκτες του κλάδου. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές το κοινό αίσθημα αφορούσε σε έναν ενθουσιασμό για τους λιανοπωλητές για υπαίθριες δραστηριότητες, καθώς οι καταναλωτές έδειχναν όλο και πιο έντονο ενδιαφέρον για τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Αναζητώντας ένα ασφαλές καταφύγιο στη φύση

Εάν κάποιος επαναφέρει στο μυαλό του τον Μάρτιο του 2020 θα θυμηθεί με άνεση ότι η αρχική αντίδραση πολλών ανθρώπων ήταν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να περιμένουν να ξεπεραστεί η κρίση και είναι σαφές ότι αυτή η συνθήκη δυσκόλεψε τα πράγματα για τις εταιρείες που έπρεπε να βρουν τρόπους να προσελκύσουν και πάλι τους καταναλωτές. Σε μεγάλο βαθμό οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων το πέτυχαν. 

Πράγματι, μία αύξηση των κερδών για αυτές τις επιχειρήσεις μπορεί να συνδεθεί άμεσα με αυτό το χρονικό πλαίσιο, ενώ παράλληλα μία αύξηση στις λήψεις εφαρμογών για τις υπαίθριες δραστηριότητες σημειώθηκε τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey. Οι εφαρμογές αυτές αφορούσαν κυρίως την ποδηλασία, την πεζοπορία, το περπάτημα και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

Μάλιστα, ορισμένες κατηγορίες παρατήρησαν διψήφια ή ακόμα και τριψήφια αύξηση, καθώς άρχισαν να εισέρχονται νέοι καταναλωτές σε αυτήν την αγορά. Κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των νεοεισερχομένων πελατών που ξεκίνησε τις υπαίθριες δραστηριότητες το 2020 αναμένεται να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάπτυξη του τομέα.Επιπλέον, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Harris που εκπονήθηκε τον Οκτώβριο σχεδόν το 70% των Αμερικανών επιθυμεί πλέον να περάσει τον χρόνο του σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση κατά 20% σε σχέση με τους αριθμούς που η εταιρεία έχει παρακολουθήσει τα τελευταία 10 χρόνια. 

Η σημασία των ψηφιακών καναλιών

Οι περισσότερες εταιρείες είχαν αντιληφθεί ότι η τοποθεσία των καταστημάτων και η στόχευση στην κατάλληλη αγορά είναι ένα σημαντικό κλειδί για την επιτυχία κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Βέβαια, δεδομένων των περιοριστικών μέτρων, όσο αισιόδοξες και να ήταν οι προοπτικές των φυσικών καταστημάτων δεν θα μπορούσαν να εμποδίσουν την αναγκαστική πλέον στροφή προς το διαδίκτυο. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα με είδη και εξοπλισμό για τις υπαίθριες δραστηριότητες για τους τελευταίους δώδεκα μήνες, μειώθηκαν κατά 26%, ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου για τον τομέα αυτό αυξήθηκαν κατά 23%.  Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη εξακολουθούν να είναι μειωμένα δεδομένου του πόσο μεγαλύτερη είναι η φυσική πλευρά αυτού του τομέα του λιανικού εμπορίου, αλλά η ισχυρή ψηφιακή παρουσία θα συνεχίσει να είναι το κλειδί για την διαρκή ανάπτυξη.

Βέβαια, πέρα από τα κανάλια που χρησιμοποιούν οι λιανοπωλητές για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους θα πρέπει επίσης να δοθεί προσοχή στην δημιουργία εξατομικευμένων εμπειριών για τους καταναλωτές. Ως εκ τούτου, με σκοπό την παροχή καλύτερων εμπειριών στους καταναλωτές θα πρέπει επίσης να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στις εμπειρίες που προσφέρονται στους νέο-εισαχθέντες στον χώρο των υπαίθριων δραστηριοτήτων και τους καταναλωτές που ήδη έχουν εξοικειωθεί με τον χώρο.Σε όλες τις έρευνες που έγιναν το 2020 αποτυπώθηκε η μεγάλη ανάπτυξη του κλάδου των υπαίθριων δραστηριοτήτων και αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το 2021.Και αυτό συνδέεται με την πίεση που ασκείται στο ανθρώπους από τον εγκλεισμό στα σπίτια τους αλλά και την προσοχή που δίνεται πλέον σε υγεία, διατροφή και ευεξία.

Με πληροφορίες από το Retail Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.