21 Σεπ 2024
READING

Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια μεταξύ της Microsoft της Google και της Apple

3 MIN READ

Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια μεταξύ της Microsoft της Google και της Apple

Πώς διαμορφώνονται τα μερίδια μεταξύ της Microsoft της Google και της Apple

Ενώ η Microsoft παραμένει στην κορυφή της αγοράς των desktop OS με τα Windows 10, ο μακροχρόνιος ρόλος της Apple ως ο κύριος αντίπαλος της Microsoft στην δεύτερη θέση δεν ισχύει πια. Κατά τη διάρκεια του 2020, οι πωλήσεις του hardware του Chrome OS της Google ξεπέρασαν αυτό του macOS, οδηγώντας την Apple πίσω στην τρίτη θέση. Ωστόσο, εάν κάποιος θελήσει να εμβαθύνει λίγο σε αυτά τα νούμερα θα διαπιστώσει πιθανότατα καλά νέα για την Apple.

Οι αριθμοί προέρχονται από την IDC και δείχνουν σαφώς ότι η Apple έχει αντικατασταθεί από την Google ως τον κύριο αντίπαλο της Microsoft και των Windows 10.

Πρώτα απ ‘ όλα, το μερίδιο αγοράς της Apple έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση: από το μερίδιο του 6,7% που κατείχε το 2019 μετακινήθηκε στο μερίδιο της τάξεως του 7,5% το 2020. Μέρος αυτής της αύξησης θα είναι και η κυκλοφορία των M1 powered MacBooks στο τέλος του έτους. Παράλληλα, με την αύξηση της εργασίας από το σπίτι λόγω της πανδημίας υπήρξε σημαντική ζήτηση για αναβαθμίσεις λίγο πολύ για κάθε τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτό φυσικά περιλαμβάνει και τις Mac πλατφόρμες σε γενικές γραμμές αλλά και την MacBook οικογένεια ειδικότερα.

Αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος ηττημένος ήταν η Microsoft, αφού το μερίδιο αγοράς της μετακινήθηκε από το μερίδιο του 85,4% το 2019 σε 80,5% το 2020. Φυσικά, αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι η εταιρία κατέχει περισσότερους από τους τέσσερις στους πέντε προσωπικούς υπολογιστές που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά εκτιμάται ότι η βιασύνη της εταιρεία για την αναβάθμιση της τεχνολογίας την επηρέασε αρνητικά.

Το macOS της Apple κατέλαβε γρήγορα ένα μέρος αυτών των χαμένων μεριδίων, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μεριδίου έχει μετακινηθεί στην πλατφόρμα Chrome OS της Google, η οποία μετακινήθηκε από το 6,4% στο 10,8%. Η γενικότερη τάση για την εργασία από το σπίτι και μελέτη από το σπίτι έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση τα Chrome OS προϊόντα σημειώνοντας άλμα κατά 60% σε σύγκριση με τις πωλήσεις των προηγούμενων ετών. Μάλιστα, το Chrome OS να πλησιάζει προς την δέκατη επέτειό του και αναμένονται οι επετειακές ενέργειες της Google .

Φαίνεται ότι και οι τρεις εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της ζήτησης. Η Microsoft μπορεί να έχασε μέρος του μεριδίου αγοράς που κατείχε, αλλά στο πλαίσιο ενός χαοτικού έτος που οι απαιτήσεις των καταναλωτών αναδιαμορφώθηκαν πλήρως, εξακολουθεί να κατέχει το μερίδιο του λέοντος στην αγορά. 

Με το Chrome OS που συνδέεται με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Google, η άνοδος της πλατφόρμας σε πάνω από έναν στους δέκα προσωπικούς υπολογιστές θεωρείται μία πολύτιμη ανάπτυξη τόσο για το hardware όσο και για τη προσέλκυση των χρηστών στις υπηρεσίες που βασίζονται στις δικές του cloud εφαρμογές.

Και φυσικά η Apple συνεχίζει να χαράζει το δικό της μονοπάτι, φέρνοντας τους χρήστες πιο κοντά στο οικοσύστημα macOS και τους δικούς της διακομιστές που βασίζονται στις δικές της cloud υπηρεσίες. Βέβαια, η Google μπορεί να έχει σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων από έτος σε έτος, αλλά η ανοδική τάση της Apple θα δώσει αναμφισβήτητα ώθηση στις πωλήσεις της καθώς τα νέα τσιπ πυριτίου της Apple ενσωματώνονται στα MacBooks, iMacs και τα Mac’s στον κόσμο.Η εξέλιξη του τρέχοντος έτους θα δείξει εάν θα διατηρηθούν οι ίδιες ισορροπίες ή αν θα υπάρξουν ανακατατάξεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.