15 Μάι 2024
READING

Πολλοί παίρνουν θέση σε ένα νέο “παιχνίδι” επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

7 MIN READ

Πολλοί παίρνουν θέση σε ένα νέο “παιχνίδι” επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Πολλοί παίρνουν θέση σε ένα νέο “παιχνίδι” επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Το 2020 είναι μια χρονιά που άλλαξε το παγκόσμιο περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα και αυτό συνέβη και στην Ελλάδα με ιδιαίτερη ένταση.Ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 αλλά και στο πρώτο τρίμηνο του 2021 υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στις επιχειρήσεις σε πάρα πολλούς κλάδους με εξαγορές, επενδύσεις, αναδιαρθρώσεις και αλλαγές που μάλλον οδηγούνται από προσδοκίες για ξαναμοίρασμα της αγοράς και την “κατοχύρωση” κερδών και υπεραξιών.

Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα από πολλούς και πιθανά αυτό έχει ως αφετηρία την αναμενόμενη από την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ χρηματοδότηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο κράτος αλλά και στις ιδιωτικές εταιρείες, νέων επενδύσεων, αλλά και αγοραστικών συμπεριφορών που έχει φέρει η πανδημία επιταχύνοντας αλλαγές.Υπάρχουν αρκετοί κλάδοι στους οποίους γίνονται έντονης σημασίας αλλαγές και καθοριστικές για το μέλλον.

Για παράδειγμα η αγορά των εταιρειών πληροφορικής η οποία έχει μπεί σε φάση συγκέντρωσης καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου προχωρούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ήδη τους τελευταίους τρεις μήνες ολοκληρώθηκαν τρεις εξαγορές και όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου τα deals θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.Η Entersoft  ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες  τη δεύτερη εξαγορά μέσα σε κάτι παραπάνω από δύο μήνες, εντάσσοντας στο δυναμικό της την εταιρεία Wedia η οποία δραστηριοποιείται στη δημιουργία ιστοσελίδων, ηλεκτρονικών καταστημάτων, καθώς και στο digital marketing αφού είχε προηγηθεί, λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου, η εξαγορά της εταιρείας Optimum που  δραστηριοποιείται στον χώρο των εφαρμογών εξειδικευμένου λογισμικού για τα Logistics.Ακόμη στην εξαγορά κατά 100% της εταιρείας Team Candi προχώρησε η Info Quest Technologies.

Η Inform Lykos, η οποία απέκτησε πρόσφατα το 56,5% της κυπριακής εταιρείας Cloudfin η οποία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων επίσης δείχνει διάθεση ανάπτυξης και η πιο σημαντική και αναμφίβολα μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων μηνών ήταν αυτή της SingularLogic από τις Epsilon Net και Space Hellas που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι τιμήματος περίπου 18 εκατ. ευρώ.Ενώ τον Οκτώβριο η Epsilon Net ανακοίνωσε την εξαγορά του 80% της Data Communication, εταιρίας που δραστηριοποιείται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία.

Πριν λίγες ημέρες η Lamda Development ανοικοίνωσε την επένδυση στην start up Stoferno και προχθές ο όμιλος του Π.Γερμανού την επενδυσή του στο Douleutaras οι οποιες μπορεί να μην είναι όλες μεγάλες επνδύσεις αλλά έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά και συμβολισμούς για την επόμενη ημέρα στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.Να υπενθυμίσουμε επίσης την εξαγορά της Forthnet πριν λιγο καιρό που επίσης θα αλλαξει τις ισορροπίες στην αγορά της τηλεφωνίας και της συνδρομητικής τηλεόρασης.Η επένδυση στο Skroutz από την CVC Capital Partners πριν κάποιους μήνες και στην συνέχεια η επέκταση του Skroutz στον τομέα των ταχυμεταφορών με την εξαγορά της SendX αποτυπώνουν την δυναμική που αναπτύσεται στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και στο last mile.Νωρίτερα το Skroutz  προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την EveryPay, πάροχο σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών, μετά την απόκτηση του 25% του μετοχικού της κεφαλαίου.Το καλοκαίρι η Delivery Hero εξαγόρασε την ελληνικών συμφερόντων Instashop έναντι 360 εκατ. δολαρίων.

Επίσης πριν λιγο διάστημα είχαμε την εξαγορά της Vivartia που κατέχει πολύ σημαντικές μάρκες όπως oι Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s και Everest.Παράλληλα σχεδόν ένα από τα πιο πετυχημένα brand στην ελληνική αγορά τροφίμων, το Pummaro, “άλλαξε χέρια” και από την Unilever κατέληξε πλέον στην Deca Investments συμφερόντων του Δ.Δασκαλόπουλου.

Στις κατασκευές δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, η Ελλάκτωρ και η ΓΕΚ Τέρνα βιώνουν μετοχικές και διοικητικές αλλαγές δημιουργώντας ένα νέο εντελώς περιβάλλον.Η κοινή συνισταμένη στις δύο εταιρείες είναι η Reggeborgh Invest, η Ολλανδική εταιρεία που είχε πάρει θέση και στις δύο εταιρείες και ρυθμίζει τις εξελίξεις.Και η οποία χθες ανακοίνωσε την αποεπένδυση από την ΓΕΚ Τέρνα.

Ένας άλλος τομέας της Ελληνικής οικονομίας που έχε πολλές επενδύσεις το 2020 ήταν αυτός των επαγγελματικών ακινήτων όπου κεφάλαια της τάξεως του 1 δισ. ευρώ επενδύθηκαν παρά την αρνητική επίπτωση της πανδημίας. Πρόκειται για μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο οφείλεται στη σημαντική κινητικότητα που συνέχισε να καταγράφεται στον τομέα των ξενοδοχειακών ακινήτων.Η σημαντικότερη κίνηση αφορά την εξαγορά του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική αντί ποσού 205 εκατ. ευρώ. Αγοραστής ήταν η Belterra του ομίλου Σαββίδη και πωλητής ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής. Άλλη μια σημαντική εξαγορά στον τομέα της φιλοξενίας αφορά την απόκτηση πέντε ξενοδοχειακών μονάδων επιφάνειας 67.000 τ.μ. και δυναμικότητας 1.094 δωματίων στην Κρήτη από το σχήμα Hines-Henderson Park.Το ύψος του τιμήματος εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 70 εκατ. ευρώ.Ο τουρισμός με τα ξενοδοχειακά ακίνητα μαζί με τα ακίνητα στα logistics αναμένεται να είναι και το 2021 οι δύο πυλώνες ανάπτυξης στα επαγγελματικά ακίνητα ειδικά εάν η τουριστική περίοδος ανοίξει νωρίς και κάτω από καλές συνθήκες σχετικά με τον εμβολιασμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε μελέτη της PwC αποτυπώθηκε ραγδαία αύξηση σε εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως στο δεύτερο εξάμηνο του 2020.Υπαρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει αυτή την κινητικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις συνδέουν και εξηγούν τις επιχειρηματικές αποφάσεις για εξαγορές η μεγάλες αλλαγές.

Ψηφιακός Μετασχηματισμός

Η αγορά φαίνεται να αναμένει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο κράτος αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα φέρει δουλειές και υπάρχει εγρήγορση ώστε οι εταιρείες πληροφορικής και αντίστοιχων υπηρεσιών να πάρουν θέση.Ήδη κάποιες εταιρείες έχουν πάρει μεγάλα έργα η και μικρότερα αλλά φαίνεται ότι οι προσδοκίες είναι αυξημένες για το επόμενο διάστημα και αφού επέλθει μια κανονικότητα.

Ξένα funds που ψάχνουν υπεραξίες στην Ελληνική οικονομία

Αρκετά funds επενδύουν στην Ελλάδα ψάχνοντας “γρήγορες” υπεραξίες είτε στην αγορά των ακινήτων είτε σε εταιρείες που μπορούν να φέρουν γρήγορα καλά αποτελέσματα.Και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια αντίστοιχη προσέγγιση αλλά αυτό που είναι διαφορετικό τώρα είναι ότι γίνεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας.Βέβαια ίσως αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος να επενδύσει κάποιος.

Ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου

Η ταχύτατη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και ευρύτερα όλων των ψηφιακών δραστηριοτήτων οδήγησε την αγορά σε αναζήτησή ευκαιριών σε αυτό το χώρο όπου η επένδυση μπορεί να αποδειχθεί πολύ συμφέρουσα εάν η εταιρεία-πλατφόρμα-start up κλιμακωθεί σε μεγαλύτερα μεγέθη και φέρει πολύ μεγάλη υπεραξία.Παράλληλα η επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο η μηχανισμούς που το υπηρετούν είναι αυτή την στιγμή η μοναδική επιλογή αφού το λιανεμπόριο βρίσκεται σε περιορισμό εκτος των super market.

Χαμένοι και κερδισμένοι αλλάζουν θέσεις

Φαίνεται ότι υπάρχει μια εναλλαγή θέσεων η ξαναμοίρασμα της αγοράς αφού εταιρείες που αντιμετώπισαν προβλήματα και δεν μπορούν να συνεχίσουν αναγκαστικά χάνουν την θέση τους η την μετοχική τους κυριαρχία.Εταιρείες που είχαν συσωρευμένα προβλήματα και στις περισσότερες περιπτώσεις μεγάλο δανεισμό δυσκολεύονται και σε αυτές τις περιπτώσεις αυτοί που εξαγοράζουν μπορούν να πετύχουν καλό τίμημα εξαγοράς που μπορεί να συνοδευτεί με “κούρεμα” του δανεισμού από τις τράπεζες.

Διαθέσιμα κεφάλαια και χρηματοδότηση

Υπάρχει μια αναμονή για μεγάλα κεφάλαια που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα από την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και από την Ευρώπη για την στήριξη της οικονομίας.Οι εξαγγελίες που ήδη έχουν γίνει έχουν αυξήσει τις προσδοκίες και πολλοί ήδη παίρνουν θέση για μια αγορά που θα έχει καλύτερη ρευστότητα από τα προηγούμενα χρόνια.Βέβαια κάποιοι κλάδοι δεν ανήκουν σε αυτούς που αισιοδοξούν και αντίθετα ανησυχούν για πιο δύσκολη περίοδο μετά την διακοπή της στήριξης του κράτους το οποίο καλύπτει για περίπου ένα χρόνο τα κόστη για τις αναστολές των εργαζόμενων και τις εκπτώσεις στα ενοίκια.

Προσδοκία για αύριο

Σε κάποιους κλάδους της οικονομίας υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος της πανδημίας ότι η αγορά θα λειτουργήσει καλά και θα φέρει σημαντικά κέρδη.Προφανώς κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα τι μπορεί να γίνει στο μέλλον αλλά σε κάποιους τομείς οι συνθήκες μπορεί να είναι εξαιρετικές σε λίγο διάστημα από τώρα εάν ο εμβολιασμός πάει καλά και απομακρυνθεί ο κίνδυνος από την πανδημία σταδιακά.

Σε κάθε περίπτωση καταγράφεται μια ιδιαίτερη κινητικότητα σε μια περίοδο με πάρα πολλές δυσκολίες αλλά η αλήθεια είναι ότι σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο οι αλλαγές είναι απαραίτητες και οι ευκαιρίες πολλές.Αρκεί να υπάρχει διάθεση για ρίσκο, μετρημένη στρατηγική, διορατικότητα και κεφάλαια.Και συνήθως όταν αυτά συντρέχουν σε μια δύσκολη περίοδο η υπεραξία από την επένδυση είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.