21 Μάι 2024
READING

Πώς η Κίνα εξελίσσει το live commerce;

5 MIN READ

Πώς η Κίνα εξελίσσει το live commerce;

Πώς η Κίνα εξελίσσει το live commerce;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο live streaming στην Κίνα αποτελεί πλέον μια τεράστια βιομηχανία. Η Coresight εκτιμά ότι το live commerce στην Κίνα θα φτάσει τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και η ερευνητική εταιρεία iResearch προβλέπει ότι θα αντιπροσωπεύει το 15% των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σε σχέση με το εκτιμώμενο 10% για το 2020.

Η αλήθεια είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο γνώρισε εκρηκτική ανάπτυξη από τα τέλη του 2019 και καθ ‘ όλη τη διάρκεια του 2020, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτό; Πότε θα προχωρήσουν οι καταναλωτές στην επόμενη μεγάλη τάση;Ενώ αυτές οι ανησυχίες είναι αρκετά λογικές, το live streaming δεν προβλέπεται ότι θα ξεθωριάσει ως τάση στο κοντινό μέλλον, καθώς έχει ήδη γίνει μία mainstream τάση και πρόκειται να αναδειχθεί ως βασική στρατηγική πωλήσεων στην Κίνα για πολλά διεθνή εμπορικά σήματα.

Ταυτόχρονα, η βιομηχανία εξελίσσεται ενώ συγχρόνως αυξάνεται η χρήση του gamification και ενισχύονται οι live εμπειρίες. Οι πλατφόρμες κάνουν πλέον χρήση κάποιων βέλτιστων πρακτικών που σχετίζονται με το  gaming, τα κοινωνικά μέσα, την ψυχαγωγία και τις εφαρμόζουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο ζωντανής ροής για να αυξήσουν την εμπλοκή των χρηστών, να κάνουν την εμπειρία των αγορών πιο διασκεδαστική και, φυσικά, να ενισχύσουν περισσότερο τις πωλήσεις. 

Αυξάνοντας την εμπλοκή των χρηστών

Παρακάτω δίνονται μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους οι πλατφόρμες ενθαρρύνουν τους χρήστες να παρακολουθούν την ζωντανή ροή τους σε καθημερινή βάση:

Επιβράβευση των χρηστών

Στο Taobao Live,  για παράδειγμα, οι καταναλωτές μπορούν να ακολουθήσουν ένα εμπορικό σήμα ή έναν λογαριασμό για να κερδίσουν πόντους που μπορούν να ανταλλάσσονται με κουπόνια ή ειδικές προσφορές για το Taobao και το Tmall. Όσο περισσότερο οι χρήστες παρακολουθούν την ροή της μάρκας, τόσο περισσότερους πόντους θα κερδίζουν.

Κουπόνια και προνόμια για τον διαμοιρασμό των live εμπειριών

Οι θεατές θα μπορούσαν να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί για να μοιραστούν τη ζωντανή ροή με τους φίλους τους και να κερδίσουν κουπόνια. Μάλιστα, θα μπορούσαν να κερδίζουν επιπλέον βραβεία ανάλογα με το αν οι φίλοι τους παρακολουθούν πραγματικά την ροή και το για πόσο καιρό παρακολουθούν.

Επιπλέον, οι εταιρείες στο Taobao Live μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προσφορές με τις οποίες ένας καταναλωτής θα λαμβάνει ένα κουπόνι εάν γίνεται μέλος ενώ παρακολουθεί τη ζωντανή ροή. Ακριβώς, επειδή οι πληροφορίες του καταναλωτή έχουν ήδη αποθηκευτεί στο λογαριασμό τους, μπορούν εύκολα να γίνουν μέλος και να συλλέξουν το κουπόνι σε μερικά κλικ – δεν χρειάζονται έντυπα.

Κληρώσεις / δώρα

Μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στη βιομηχανία του live streaming του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα είναι να κάνει giveaway καθ ‘ όλη τη διάρκεια της εκπομπής για να ενθαρρύνει τους θεατές να μπαίνουν στις ζωντανές ροές και να παραμένουν μέσα μέχρι το τέλος της εκπομπής.

Πλέον, οι πλατφόρμες αυτοματοποιούν τη διαδικασία με ενσωματωμένα χαρακτηριστικά giveaway. Έτσι, οι θεατές απλά  κάνουν κλικ σε ένα εικονίδιο στην οθόνη για να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. 

Ενίσχυση των πωλήσεων και της κερδοφόριας

Παρακάτω δίνονται μερικά από τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνουν οι εταιρείες για να ενισχύσουν περισσότερο την κερδοφορία τους μέσα από αυτές τις πρακτικές:

Διασύνδεση με τοπικούς συνεργάτες πωλήσεων

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του live commerce είναι ότι έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ διαδραστικό. Στην Κίνα, οι συνεργάτες των πωλήσεων και οι ζωντανές ροές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις ερωτήσεις που κάνουν οι θεατές και συχνά απαντούν άμεσα κατά τη διάρκεια της ροής.

Ωστόσο, μερικές φορές οι καταναλωτές επιθυμούν μια πιο εξατομικευμένη απάντηση ή μια πρόταση με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες τους. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, κάποιες εταιρείες έχουν αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν ένα κουμπί στις εκπομπές τους, που οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν κλικ για να συνδεθούν με έναν κοντινό συνεργάτη πωλήσεων σε κάποιο φυσικό κατάστημα. 

Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο για την βιομηχανία ομορφιάς, καθώς οι καταναλωτές επιθυμούν να βρουν ένα προϊόν που ταιριάζει στον τόνο του δέρματός τους και μπορεί να θέλουν να επισκεφθούν ένα τοπικό κατάστημα για να δοκιμάσουν το προϊόν πριν από την αγορά.

Επαυξημένη πραγματικότητα 

Ένας άλλος τρόπος για να κάνετε την εμπειρία των live αγορών να ομοιάσει περισσότερο με τις αγορές σε φυσικά καταστήματα είναι με την ενσωμάτωση των δυνατοτήτων της επαυξημένης πραγματικότητας. Για παράδειγμα, οι θεατές που παρακολουθούν μια ζωντανή ροή στο WeChat μπορούν να κάνουν κλικ σε ένα εικονίδιο για να εισέλθουν σε ένα μίνι πρόγραμμα όπου μπορούν ουσιαστικά να δοκιμάσουν μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας το ακριβές προϊόν που προσφέρεται στη ροή.

Ειδοποιήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα

Στο Taobao Live, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί για να δουν μια λίστα με όλα τα προιόντα που εμφανίζονται στην εκπομπή εκείνης της ημέρας και να ορίσουν εάν επιθυμούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν. Στην συνέχεια, θα μπορούν να κάνουν κλικ στην ειδοποίηση που θα μεταφέρονται απευθείας στη ροή.

Συμπεράσματα

Ο ρυθμός αλλαγής στον τομέα του λιανικού εμπορίου στην Κίνα είναι απίστευτος και οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και εμπορίου πρέπει να εξελίσσονται διαρκώς για να διατηρήσουν την προσοχή των καταναλωτών και να μην γίνουν παρελθόν. Αυτό ισχύει σίγουρα για το ηλεκτρονικό εμπόριο ζωντανής ροής.Αντίστοιχα, οι εταιρείες εξελίσσονται μαζί τους και πρέπει να ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογίες με σκοπό να διατηρήσουν την παρουσία τους στον χώρο του εμπορίου.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.