03 Μάι 2024
READING

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Clubhouse; 

5 MIN READ

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Clubhouse; 

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Clubhouse; 
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Το Clubhouse έκανε την εμφάνιση του ως μία εφαρμογή κοινωνικών μέσων για την οικοδόμηση καλύτερων διασυνδέσεων εν μέσω της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την δημοτικότητα της εφαρμογής ακόμα, πρόκειται για μια invitation only εφαρμογή άμεσων ηχητικών μηνυμάτων και έτσι κάποιος θα μπορούσε να την τοποθετήσει σχηματικά μεταξύ “ραδιοφώνου”,  podcast και zoom. 

Μάλιστα, η εφαρμογή συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα αφού από τους 600.000 χρήστες το Δεκέμβριο του 2020 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 10 εκατομμύρια χρήστες έως σήμερα. Ακόμη, η εφαρμογή αποτιμάται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τo 1 δισεκατομμύριo δολάρια που κοστολογούνταν τον Ιανουάριο. Επομένως, τι είναι αυτό που κάνει το Clubhouse τόσο ελκυστικό;

Μέρος αυτής της απάντησης σε αυτήν την ερώτηση εντοπίζεται φυσικά στην καινοτομία της σύνδεσης μέσω ηχητικού περιεχομένου , καθώς αυτός ο τρόπος επικοινωνίας φαίνεται αρκετά φρέσκος και αναζωογονητικός για τους ανθρώπους που έχουν κουραστεί να πληκτρολογούν για τα πάντα. Επιπλέον, μέρος της απάντησης εντοπίζεται επίσης στην ευκολία της χρήσης, καθώς η εφαρμογή είναι απλή και φιλική προς το χρήστη.

Βέβαια, αυτό που τελικά υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο την αξία του Clubhouse, είναι το ότι φαίνεται να έχει κάτι που κάνει τους χρήστες που συνδέονται μία φορά να επιστρέφουν σε αυτήν. Έτσι, πέρα από μια απλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, πρόκειται για ένα εργαλείο οικοδόμησης κοινοτήτων και είναι σαφές ότι τόσο οι επενδυτές όσο και οι χρήστες πιστεύουν στο μέλλον αυτής της εφαρμογής.

Διάσημες προσωπικότητες όπως ο Elon Musk, η Serena Williams, ο Mark Zuckerberg, ο Drake και πολλοί άλλοι έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους εκεί και για μια πλατφόρμα που λειτουργεί μόνο ένα έτος, αυτό είναι σίγουρα ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα!

Πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν στο έπακρο το Clubhouse; 

Εάν μία επιχείρηση δεν έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες στο Clubhouse φαίνεται ότι τώρα είναι η ώρα να το κάνει καθώς το buzz που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη εφαρμογή φαίνεται να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Πιο αναλυτικά:

  1. Επιλογή των μελών και δημιουργία οπαδών

Μετά την δημιουργία ενός club στο Clubhouse, πρέπει κανείς να επικεντρωθεί στην επιλογή των μελών και την απόκτηση των οπαδών. Όσον αφορά τα μέλη, είναι καλό να προτιμηθούν ειδικοί στον τομέα από τους οποίους το κοινό θα ακούσει κάτι ενδιαφέρον και καινοτόμο. 

Στην συνέχεια, όταν το κοινό ακολουθεί συγκεκριμένες λέσχες στο Clubhouse, γίνονται οπαδοί αυτών και βλέπουν ενημερώσεις κάθε φορά που η συγκεκριμένη ομάδα φιλοξενεί ένα νέο “δωμάτιο συζήτησης”. Ακόμη, μπορεί κάποιος να προσκαλέσει αυτούς τους οπαδούς από άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων για να ακολουθήσουν τα εν λόγω club ή να συμμετάσχουν σε συγκεκριμένα δωμάτια στο Clubhouse. 

  1. Εξασφάλιση της παρουσίας εκτός της εφαρμογής

Ύστερα, πρέπει κανείς να εξετάσει πώς θα συνδέσει τους οπαδούς με το εκάστοτε εμπορικό σήμα έξω από το Clubhouse και θα μετατρέψει τους ακροατές σε πελάτες. Το Clubhouse είναι ένα εξαιρετικό μέρος για αυθεντική σύνδεση με τους καταναλωτές, αλλά δεν είναι το μέρος για συνομιλίες που αφορούν τις πωλήσεις.

Αντ ‘ αυτού, θα μπορούσαν να καταχωρηθούν πολλά ονόματα τομέα που σχετίζονται με τα clubs με σκοπό την δημιουργία παρουσίας εκτός της εφαρμογής, όπου οι ενδιαφερόμενοι οπαδοί μπορούν να μάθουν περισσότερα και να αλληλεπιδράσουν περαιτέρω με το τάδε εμπορικό σήμα. Η Nike, για παράδειγμα, θα μπορούσε να εξασφαλίσει ονόματα τομέα σχετικά με το τρέξιμο της Nike, το ποδόσφαιρο, το μπέιζμπολ, το μπάσκετ κλπ.

  1. Ειδικοί και αντιπροσωπευτικές ομιλίες

Αφού ρυθμιστούν κατάλληλα οι τομείς και επιλεχθούν τα μέλη θα πρέπει να βρεθεί επίσης η κεντρική εκείνη ομιλία που θα αντιπροσωπεύει το κάθε εμπορικό σήμα. Επιστρέφοντας στο υποθετικό παράδειγμα της Nike, η εταιρεία θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια συνομιλία με τη Serena Williams (η οποία χρησιμοποιεί ήδη την εφαρμογή) για να την ακούσουν οι άλλοι, όπως ακριβώς ένα podcast. Διαφορετικά, το “δωμάτιο συζήτησης” θα μπορούσε να είναι τελικά αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ δύο ή περισσότερων πρεσβευτών της κάθε μάρκας στο ίδιο άθλημα πριν από ένα μεγάλο τουρνουά ή μία συγκεκριμένη εκδήλωση.

Το κλειδί είναι η ενεργή συμμετοχή και ο διαμοιρασμός της γνώσης και της εμπειρογνωμοσύνης με έναν χρήσιμο και όχι επικεντρωμένο στις πωλήσεις. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να δημιουργούνται συνομιλίες γύρω από θέματα που τραβούν την προσοχή και έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύσουν ένα κοινό και να επικεντρώνουν την παροχή στην αξία και όχι στην πώληση. 

  1. Ενέργειες και εκστρατείες του marketing

Ένας ακόμη τρόπος για την καλή χρήση της εφαρμογής είναι η προσέλκυση της προσοχής και η οικοδόμηση του ενθουσιασμού γύρω από μεγάλες εκστρατείες marketing ή τα δελτία των ειδήσεων. Βέβαια, το Clubhouse είναι μια πλατφόρμα συνομιλίας, οπότε το marketing πρέπει να παραμείνει επικεντρωμένο στη συνομιλία, έτσι η εστίαση στις ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνεται δημιουργικά και χωρίς να υπερτονίζονται οι πωλήσεις.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε η τάδε εταιρεία να μεταφέρει το κοινό στα όσα γίνονται πίσω από την δημιουργία ενός προϊόντος ή μία υπηρεσίας μέσα από συνεντεύξεις με τους πελάτες σχετικά με τα προβλήματα που προσπαθούν να επιλύσουν. Οι βασικές αξίες που πρέπει να διέπουν τις συνομιλίες είναι η  αυθεντικότητα, η ενημέρωση και η χρησιμότητα. 

Τέλος, το Clubhouse είναι σίγουρα μία ταχέως αναπτυσσόμενη εφαρμογή και ειδικά σε μια εποχή που οι άνθρωποι είναι πιο απομακρυσμένοι από ποτέ, εφαρμογές όπως το Clubhouse που προωθούν την πραγματική σύνδεση και την οικοδόμηση κοινότητας θα είναι το κλειδί για να ευδοκιμήσουν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες από το 2021 και πέρα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.