08 Μάι 2024
READING

Αγορά προϊόντων πολυτελείας στο δρόμο προς την ανάκαμψη

2 MIN READ

Αγορά προϊόντων πολυτελείας στο δρόμο προς την ανάκαμψη

Αγορά προϊόντων πολυτελείας στο δρόμο προς την ανάκαμψη

Η παγκόσμια αγορά προϊόντων πολυτελείας βυθίστηκε σε μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω του Covid-19. Φαίνεται όμως πλεον να ξεκίνησε η ανάκαμψη, κυρίως καθώς η ζήτηση από την Κίνα αυξήθηκε ξανά. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, η αγορά θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bain & Company.

Δύο πιθανά σενάρια

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η βιομηχανία ειδών πολυτελείας αναπτύσσεται ξανά. Σε σύγκριση με το 2019 – το τελευταίο συγκρίσιμο έτος – σημειώθηκε αύξηση 0 έως 1%. Η αυξημένη ζήτηση προήλθε κυρίως από την Κίνα, αλλά η απρόσμενη αναβίωση του εμπορίου πολυτελείας στις Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Στις περισσότερες άλλες περιοχές, η ανάκαμψη είναι πολύ πιο αργή: στην Ευρώπη, η βιομηχανία πάσχει από μια πιο αργή εκστρατεία εμβολιασμού και την έλλειψη διεθνούς τουρισμού.

Οι προοπτικές, επομένως, παραμένουν πολύ εύθραυστες και αβέβαιες, αναφέρει η Bain & Company. Η εταιρεία συμβούλων βλέπει δύο πιθανά σενάρια για την αναβίωση της αγοράς το 2021. Στο πιο πιθανό σενάριο, η ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν κατά τη διάρκεια του έτους λόγω λιγότερων εγχώριων πολυτελών αγορών και περιορισμένου περιφερειακού τουρισμού. Ως αποτέλεσμα, η πλήρης ανάκαμψη δεν θα επιτευχθεί έως το 2022 και η αγορά θα φθάσει μεταξύ 250 και 265 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο προϋποθέτει ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και η αγορά επιστρέφει στα επίπεδα του 2019. Σε αυτήν την περίπτωση, η αγορά θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 280 και 295 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.