01 Μάι 2024
READING

Το Depop βοηθά το Etsy να προσεγγίσει την Γενιά Ζ

5 MIN READ

Το Depop βοηθά το Etsy να προσεγγίσει την Γενιά Ζ

Το Depop βοηθά το Etsy να προσεγγίσει την Γενιά Ζ

Με την βοήθεια του Depop, το Etsy επενδύει σημαντικά τόσο στον κλάδο των μεταχειρισμένων ειδών ρουχισμού, όσο και στην προσέλκυση πελατών της Γενιάς Z.Το Etsy, που βασίζεται σε καταστήματα ανεξάρτητων πωλητών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εξαγοράσει την εφαρμογή μεταχειρισμένων ειδών ρουχισμού Depop για 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Etsy, το οποίο έχει επικεντρωθεί κυρίως σε vintage και χειροποίητα προϊόντα, σχεδιάζει να βοηθήσει το Depop να αναπτύξει την κοινότητά του καθώς και να προωθήσει την ανάπτυξη. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο του 2021, ωστόσο η εφαρμογή μεταπώλησης θα συνεχίσει να λειτουργεί ως αυτόνομη αγορά που θα διοικείται από την υπάρχουσα ομάδα της.

Η εξαγορά του Depop υποδηλώνει τις φιλοδοξίες του Etsy στον τομέα της μόδας. Φαίνεται ότι επιθυμεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς μεταπώλησης και περισσότερους πελάτες της Γενιάς Z. Το Etsy σε συνεργασία με το Depop μπορεί να αυξήσει την δημοτικότητά του στη Γενιά Ζ. 

Ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών της Γενιάς Ζ συνεχίζει να αυξάνεται, οι μάρκες ανταγωνίζονται για την προσοχή αυτής της δημογραφικής ομάδας. Οι μάρκες μόδας ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για να βρίσκονται μεταξύ των αγαπημένων για τους καταναλωτές της Γενιάς Z, ελπίζοντας ότι αυτοί θα τους υποστηρίξουν.

Το λιανικό εμπόριο λαμβάνει όλο και περισσότερο υπόψη τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των νεότερων πελατών και οι μάρκες κάνουν ό,τι μπορούν για να προσελκύσουν αυτή την ομάδα, της οποίας η αγοραστική δύναμη αυξάνεται συνεχώς. Συγκεκριμένα, η γενιά Z θα αποτελεί το 40% της αγοράς ειδών πολυτελείας μέχρι το 2035.

Ενώ η μέση ηλικία των πωλητών του Etsy είναι 39 ετών, σχεδόν το 90% των ενεργών χρηστών του Depop είναι κάτω των 26 ετών. Ενώ το Etsy είναι γνωστό για τα χειροποίητα προϊόντα, η συλλογή του Depop από μεταχειρισμένα, vintage και μερικές φορές DIYed είδη μόδας του προσδίδει ένα νέο επίπεδο τάσης. Το Etsy πρέπει να αποκτήσει μια νεότερη πελατειακή βάση, πράγμα στο οποίο θα συμβάλλει το Depop.

Οι πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί για να απευθύνονται σε πωλητές και αγοραστές της Γενιάς Z αποφέρουν σημαντικά έσοδα σε πλατφόρμες μεταπώλησης όπως είναι το Depop. Η έρευνα της Accountancy Partnership δείχνει ότι υπήρξε μια πρόσφατη άνοδος της επιχειρηματικότητας της Γενιάς Z, με αύξηση 206% των ατόμων ηλικίας 16-20 ετών που δηλώνουν επιχειρηματίες το διάστημα 1/02/2017 έως 31/01/2021. Οι νεαρότεροι πωλητές είναι το κλειδί για να υπάρχουν νεαρότεροι αγοραστές. Το Etsy το καταλαβαίνει αυτό και άλλες εταιρίες θα μπορούσαν κάλλιστα να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. 

Η εξαγορά μιλάει επίσης για τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό και την ενοποίηση μεταξύ των διαδικτυακών marketplaces, οι οποίες έχουν ενισχυθεί λόγω της πανδημίας κατά το περασμένο έτος.Βέβαια, καμία δεν έχει λάβει τόση ώθηση όσο το Amazon, το οποίο έχει προσπαθήσει να προσελκύσει πωλητές ομοίους με αυτούς του Etsy με την κυκλοφορία του Amazon Handmade. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να φτιάξουν ακόμα ένα Amazon, αλλά ο κόσμος δεν χρειάζεται ακόμα μια τέτοια επιχείρηση. Αυτό που έχουν ανάγκη, και αυτό που κάνουν τώρα οι Etsy και Depop, είναι μάρκες που θα ανταποκρίνονται σε πολύ συγκεκριμένες ανάγκες, που αντιπροσωπεύουν κάτι μοναδικό, συναρπαστικό και διαφορετικό. 

Το Etsy έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Η αγορά μεταχειρισμένων ειδών απογειώθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας. Φέτος, εταιρίες όπως το Poshmark και το Thredup έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο – το StockX φημολογείται ότι σχεδιάζει την αρχική δημόσια προσφορά του για αργότερα μέσα στο 2021. Όσον αφορά τα προϊόντα πολυτελείας, η Vestiaire Collective έλαβε χρηματοδότηση από την Kering για να αναπτύξει την επιχείρηση παραγγελιών της. Αλλά καμία δεν έχει προσελκύσει την αγορά της Γενιάς Z τόσο πολύ όσο το Depop.

Ορισμένοι χρήστες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η εξαγορά από το Etsy θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τελών τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές των ιστοσελίδων, γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει να στραφούν σε κάποια άλλη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Poshmark και το Thredup.

Η κατασκευή και διατήρηση των αγορών μεταχειρισμένων προϊόντων είναι αρκετά δαπανηρές. Τα τελευταία τρίμηνα, οι αγορές αυτές έχουν καταγράψει απώλειες. Η ενοποίηση μεταξύ του Depop και του Etsy μπορεί να μειώσει το κόστος σε διάφορους τομείς, όπως το fulfilment. Παρόλα αυτά, η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνέργειες ανάπτυξης σε αυτό που θα είναι πλέον ένα τεράστιο “house of brands”, που θα περιλαμβάνει ξεχωριστές και πολύ ιδιαίτερες μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το Depop, το οποίο ιδρύθηκε το 2011, σημείωσε πωλήσεις ακαθάριστων εμπορευμάτων ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 70 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Το Etsy κατέγραψε έσοδα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Σε ανακοίνωσή του, το Depop ανέφερε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την πλατφόρμα να αναπτυχθεί και να αναπτύξει την παγκόσμια κοινότητά της, να βελτιώσει το προϊόν και την αγορά της και να δημιουργήσει το πιο ποικιλόμορφο και προοδευτικό home of fashion στον κόσμο.

Θα υπάρξει μεγαλύτερη ενοποίηση των marketplaces, καθώς υπάρχουν αρκετοί ανεξάρτητοι πωλητές που θα επωφεληθούν με το να γίνουν μέλη ενός μεγαλύτερου ομίλου. Μπορεί όλοι να θέλουν να είναι ανεξάρτητοί, αλλά όταν συνδυάζονται και γίνονται ομάδα, η δύναμή τους αυξάνεται. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.