03 Μάι 2024
READING

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα στερεότυπα στις διαφημίσεις ασκούν κακή επιρροή στους νέους

3 MIN READ

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα στερεότυπα στις διαφημίσεις ασκούν κακή επιρροή στους νέους

Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα στερεότυπα στις διαφημίσεις ασκούν κακή επιρροή στους νέους

Μελέτη υποδεικνύει ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αρχίσουν να μποϊκοτάρουν τις μάρκες που δεν απεικονίζουν με ακρίβεια μια διαφορετική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.Η έρευνα διαπιστώνει ότι το 71% των καταναλωτών πιστεύει πως τα στερεότυπα που χρησιμοποιούνται στα ΜΜΕ έχουν κακή επιρροή στους νέους. Ωστόσο, το 66% πιστεύει ότι οι διαφημίσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν μια θετική αλλαγή στον κόσμο.

Ένας στους δύο ανθρώπους από περιθωριοποιημένες κοινότητες αισθάνονται ότι έχουν στοχοποιηθεί από τα στερεότυπα με κάποιο τρόπο μέσω της διαφήμισης.

Όσοι προέρχονται από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες επηρεάζονται περισσότερο και έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από στερεότυπα σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Περισσότερες από τις μισές (55%) Ασιάτισσες πιστεύουν ότι τα στερεότυπα στις διαφημίσεις δεν τις αντιπροσωπεύουν και το 46% των ανδρών με αναπηρία δηλώνουν ότι βλέπουν συχνά αρνητικές απεικονίσεις ανθρώπων σαν κι αυτούς στις διαφημίσεις. Εν τω μεταξύ, το 66% των LGBTQ+ ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών πιστεύει ότι άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα εμφανίζονται στις διαφημίσεις “μόνο και μόνο για να προσελκύσουν τηλεθέαση”.

Οι καταναλωτές είναι πιο δεκτικοί σε μάρκες που έχουν διαφάνεια

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών (83%) δηλώνει ότι είναι πιο δεκτικοί στα μηνύματα της μάρκας όταν γνωρίζουν τις πεποιθήσεις και τις αξίες της εταιρείας.

Η γνώση του τι πρεσβεύει μια εταιρεία κάνει τους καταναλωτές να αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς μια μάρκα (62%), να κατανοούν καλύτερα την αυθεντική ταυτότητα μιας μάρκας (44%) και να πιστεύουν περισσότερο το σκοπό μιας μάρκας (34%).

Η προφορική επικοινωνία είναι η κορυφαία ενέργεια που κάνουν οι καταναλωτές για να συστήσουν μάρκες (67%) ή να προειδοποιήσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους για την εμπειρία τους (51%).

Τα τρία τέταρτα (75%) των καταναλωτών είναι πιο πιθανό να αγοράσουν από μια μάρκα όταν στις διαφημίσεις αναπαρίστανται άνθρωποι που τους μοιάζουν, γεγονός που δείχνει τη σημασία της εκπροσώπησης στη διαφήμιση.

Πάνω από το ένα τέταρτο (29%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη μάρκα, ενώ το 21% κάνει το ίδιο για να μοιραστεί τη δυσαρέσκειά του. Αν και το 16% δηλώνει ότι δεν ακολουθεί μάρκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λόγω της πανδημίας, το 38% των καταναλωτών δίνει προτεραιότητα στο safety plan μιας μάρκας, όταν ρωτήθηκε για το πώς η υγειονομική κρίση επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα μηνύματα marketing μιας μάρκας.

Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) θέλει να γνωρίζει τις εναλλακτικές επιλογές που προσφέρει μια μάρκα για τις αγορές, όπως η ηλεκτρονική αγορά, η παραλαβή από το κατάστημα και η παραλαβή από το πεζοδρόμιο.

Περισσότεροι από τους μισούς καταναλωτές (58%) αισθάνονται “θετικά” για τις “υπερ-εξατομικευμένες” διαδικτυακές διαφημίσεις, ενώ το 19% δηλώνει ότι αισθάνεται “αρνητικά” γι’ αυτό και ένα επιπλέον 8% ότι αισθάνεται “πολύ αρνητικά”.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.