12 Μάι 2024
READING

Έρευνα | γεύση και τιμή σημαντικότερες από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη 

3 MIN READ

Έρευνα | γεύση και τιμή σημαντικότερες από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη 

Έρευνα | γεύση και τιμή σημαντικότερες από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη 

Σύμφωνα με έκθεση της FONA International το 70% των καταναλωτών δίνουν προτεραιότητα στη γεύση έναντι της περιεκτικότητας ενός προϊόντος σε ζάχαρη, ενώ το 62% των καταναλωτών δηλώνει ότι η τιμή είναι πιο σημαντική από την περιεκτικότητα σε ζάχαρη όταν αγοράζει τρόφιμα ή ποτά. Όταν πρόκειται να αφαιρέσουν συγκεκριμένα προϊόντα από τη διατροφή τους, το 58% αποφεύγει τα ανθρακούχα αναψυκτικά, ενώ το 54% τα γλυκά και το 51% τα αρτοσκευάσματα.

  • Οι μισοί από τους καταναλωτές ηλικίας 24 ετών και άνω στοχεύουν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 8% σε σχέση με αυτό του 2019. Μόλις το 31% των καταναλωτών ηλικίας 18 έως 23 ετών ελπίζει να μειώσει την πρόσληψη ζάχαρης, ενώ το 38% των καταναλωτών αυτής της κατηγορίας πιστεύει ότι καταναλώνει την κατάλληλη ποσότητα ζάχαρης.

  • Τα τελευταία χρόνια, οι ανησυχίες των καταναλωτών σχετικά με την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουν έχουν αυξηθεί ενώ η ανά άτομο κατανάλωση μειώνεται, με πολλούς να επιλέγουν να μειώσουν τη συνολική πρόσληψη αντί να επιλέγουν προϊόντα που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Αρκετές μελέτες τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση ζάχαρης. Σύμφωνα με την έκθεση της FONA International, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να την αποφύγουν. Περίπου τα δύο τρίτα επιλέγουν νερό αντί για ροφήματα με πολλές θερμίδες, ενώ το 37% αποκλείει ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή του. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων δεν προσθέτει πλέον επιτραπέζια ζάχαρη στα τρόφιμα και τα ποτά του. Το 30% βασίζεται στον πίνακα διατροφικών δεδομένων για να επιλέξει τρόφιμα και ποτά με λιγότερη ζάχαρη. 

Ενώ ομάδες όπως η Αμερικανική Ιατρική Ένωση έχουν ζητήσει στο παρελθόν από τον FDA να προσθέσει προειδοποιητικές ετικέτες μπροστά από τη συσκευασία των τροφίμων που περιλαμβάνουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αυτό δεν έχει ακόμη απαιτηθεί. Το 2018, ωστόσο, ο οργανισμός παρείχε κατευθυντήριες γραμμές για την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες, ώστε να αναφέρεται η ποσότητα της προστιθέμενης ζάχαρης σε ένα προϊόν.  

Οι κατασκευαστές τροφίμων ανταποκρίθηκαν με την κυκλοφορία μιας σειράς τροφίμων με χαμηλή ή καθόλου ζάχαρη. Σύμφωνα με τη μελέτη της FONA International, από το 2017 υπήρξε 54% αύξηση των προϊόντων με μειωμένη ζάχαρη. Η κίνηση αυτή είναι πιθανότατα μια επικερδής τακτική για την προσέλκυση της προσοχής των καταναλωτών που έχουν ευαισθητοποιηθεί ως προς τη ζάχαρη. Περίπου τα τρία τέταρτα των καταναλωτών ανέφεραν τους ισχυρισμούς περί μη προσθήκης ζάχαρης ως σημαντικούς κατά τις αγορές προϊόντων. 

Οι κατασκευαστές στον τομέα των αναψυκτικών και των ζαχαρωτών έχουν ανταποκριθεί με νέες συνθέσεις προϊόντων που απευθύνονται σε καταναλωτές που έχουν ευαισθητοποιηθεί ως προς τη ζάχαρη.

Ακόμη και με την αυξανόμενη έμφαση των καταναλωτών στη μείωση της ζάχαρης, η μελέτη της FONA International δείχνει ότι άλλοι παράγοντες όπως η γεύση και η τιμή εξακολουθούν να καθοδηγούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σύμφωνα με έρευνα του International Food Information Council, παρά τις διάφορες κινήσεις για τη μείωση της ζάχαρης στο γιαούρτι, το 48% των καταναλωτών εξακολουθούν να αναφέρουν ότι η γεύση είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην κατανάλωση ενός προϊόντος. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.