03 Μάι 2024
READING

Η Ben & Jerry’s δεν θα δραστηριοποιείται πλέον στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

2 MIN READ

Η Ben & Jerry’s δεν θα δραστηριοποιείται πλέον στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Η Ben & Jerry’s δεν θα δραστηριοποιείται πλέον στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Η Ben & Jerry’s, το brand παγωτού γνωστό για την προοδευτική πολιτική του, η οποία σχετίζεται με τις ιδέες και τις αξίες του δίκαιου εμπορίου, της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφύλαξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιωσιμότητας, ξεκίνησε μία παγκόσμια καταιγίδα, όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να μη δραστηριοποιείται  πλέον στην κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, καθώς δεν συμβαδίζει με τις αξίες και την πολιτική της εταιρείας.

Το γνωστό brand παγωτού ιδρύθηκε από δύο Εβραίους Αμερικανούς και σχεδιάζει να μην ανανεώσει την άδεια χρήσης του με τον διανομέα στο Ισραήλ όταν εκείνη λήξει στα τέλη του 2022. Έτσι μετά την ανακοίνωση του brand, το οποίο ανήκει στην ιδιοκτησία της Unilever,  την περασμένη εβδομάδα δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων μετά την απόφασή του να μην δραστηριοποιείται πλέον στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Αρχικά η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε την Ben & Jerry’s, ότι συμμετείχε στην εκστρατεία μποϊκοτάζ υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ και άσκησε πίεση σε 35 κράτη των ΗΠΑ να τιμωρήσουν την Unilever βάση νομοθεσίας κατά του μποϊκοτάζ. Γι’ αυτόν τον λόγο η Unilever κινδυνεύει να χάσει επενδύσεις από συνταξιοδοτικά ταμεία και συμβάσεις από δημόσια ιδρύματα. Η έντονη αυτή αντίδραση προκλήθηκε λόγω ανησυχιών ότι κι’ άλλες εταιρείες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βήματα της Ben & Jerry.

Αρκετά καταστήματα, τα οποία είτε είναι εβραϊκής ιδιοκτησίας είτε βρίσκονται κυρίως σε  εβραϊκές γειτονιές σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αφαιρούν τα παγωτά από τα ράφια των καταστημάτων τους. Επιπλέον ως μέρος της συμφωνίας εξαγοράς το 2000, η ​​Ben & Jerry διατήρησε την ευρεία ανεξαρτησία της έναντι των πολιτικών περί κοινωνικής δικαιοσύνης από την Unilever. Από την άλλη ο διευθύνων σύμβουλος της Unilever, δήλωσε ότι η Ben & Jerry’s έδρασε αυτοβούλως. Ωστόσο η Unilever διατηρεί την αφοσίωσή της στις επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Ισραήλ. 

Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας Porter Novelli Executive Purpose 2020, το (73%) των στελεχών των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν, υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες έχουν πλέον περισσότερη ευθύνη από ποτέ και οφείλουν να αντιμετωπίζουν ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα πιο σημαντικά εμπόδια, τα οποία παρεμποδίζουν την λήψη μέτρων για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης σχετίζονται με την διαφορετικότητα στην προσέγγιση όλων των stakeholder. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.