02 Μάι 2024
READING

Είναι το “συνδεδεμένο εμπόριο” η επόμενη εξέλιξη του marketing;

3 MIN READ

Είναι το “συνδεδεμένο εμπόριο” η επόμενη εξέλιξη του marketing;

Είναι το “συνδεδεμένο εμπόριο” η επόμενη εξέλιξη του marketing;

Η πολυεθνική εταιρεία καταναλωτικών αγαθών General Mills, στην οποία ανήκουν οι εταιρείες Häagen-Dazs, Old El Paso και Green Giant sweetcorn, επιδιώκει να ανταποκριθεί καλύτερα στη ζήτηση των καταναλωτών και να αποδείξει ότι το “συνδεδεμένο εμπόριο” (connected commerce) δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, καθώς εστιάζει περισσότερο στην απόκτηση first-party δεδομένων. 

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να “προωθήσει” τη στρατηγική “Accelerate” για το συνδεδεμένο εμπόριο, μέσω της οποίας στοχεύει στην εξατομίκευση και την ενσωμάτωση φυσικών και ψηφιακών εμπειριών marketing για τους πελάτες της. 

Το συνδεδεμένο εμπόριο τροφοδοτείται από δεδομένα, ψηφιακές δυνατότητες και μετρήσεις  ώστε η General Mills να είναι μέρος του ταξιδιού του καταναλωτή, δημιουργώντας ισχυρές one-to-one σχέσεις και οδηγώντας σε διαφοροποιημένη ανάπτυξη τις μάρκες της. 

Παράδειγμα αποτελεί η ψηφιοποίηση του προγράμματος Box Tops for Education στις ΗΠΑ, το οποίο έχει μετατραπεί σε εφαρμογή για κινητά, επιτρέποντας τη συλλογή first-party δεδομένων. Η πρωτοβουλία προβλέπει ότι η μάρκα δωρίζει χρήματα στα σχολεία για κάθε ετικέτα από τα προϊόντα της που εξαργυρώνεται. 

Άλλα παραδείγματα είναι η μάρκα τροφών για κατοικίδια ζώα Blue Buffalo, η οποία εγκαινίασε μια πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την ονομασία Buddies, και η omnichannel προσέγγιση της Häagen-Dazs στην Κίνα, η οποία έχει αυξήσει τη δέσμευση με νεότερους καταναλωτές, και οι δύο περιπτώσεις παρείχαν στη General Mills περισσότερα first-party δεδομένα, επιτρέποντάς της να οικοδομήσει σχέσεις one-to-one και να αναπτύξει μελλοντικές καινοτομίες. 

Eνώ για κάποιους η φράση “συνδεδεμένο εμπόριο” μπορεί να ακούγεται σαν ένα σύνθημα, στη General Mills θεωρείται ως “η επόμενη εξέλιξη του marketing”. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μάρκες πρέπει να σκέφτονται ταυτόχρονα το ηλεκτρονικό εμπόριο και το φυσικό λιανικό εμπόριο, καθώς η σημαντικότητα του πρώτου έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. 

Το 85% των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου της εταιρείας πραγματοποιούνται πλέον μέσω των συνεργατών λιανικής πώλησης, γι’αυτό και οι μάρκες πρέπει να τα καταφέρνουν τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όσο και στα φυσικά καταστήματα. 

Οι σχέσεις παρέχουν ποιοτικά δεδομένα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε πιο ακριβές marketing και καινοτομίες.Όσον αφορά τις επενδύσεις στο marketing, η εταιρεία θα συνεχίσει να υποστηρίζει δυναμικά τα priority brands, παρά τις πρόσθετες κοστολογικές πιέσεις για την εταιρεία. 

Η General Mills παρουσίασε τον Φεβρουάριο τη στρατηγική της “Accelerate” για να καθορίσει την πορεία της προς το “επόμενο κεφάλαιο ανάπτυξης”, εστιάζοντας στην ανάπτυξη των brand της, στην καινοτομία, στην αύξηση του μεγέθους και στην εφαρμογή πιο βιώσιμων πρακτικών.

Η κατεύθυνση της General Mills ακολουθεί την Unilever, που δήλωσε ότι τα ψηφιακά κανάλια, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικό παράγοντα καθώς η πανδημία θα υποχωρεί και ότι θα κάνει ζωτικής σημασίας επιλογές καθώς θα προσπαθεί να ηγηθεί στον ψηφιακό κόσμο.Η επίσης FMCG εταιρεία Reckitt δήλωσε ότι η αυξημένη χρήση των δεδομένων τη βοήθησε να μεταβεί σε ένα marketing μεγαλύτερης ακρίβειας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.