02 Μάι 2024
READING

Η Guess θέλει να ελέγχει την βιωσιμότητα και ποιότητα των προιόντων

4 MIN READ

Η Guess θέλει να ελέγχει την βιωσιμότητα και ποιότητα των προιόντων

Η Guess θέλει να ελέγχει την βιωσιμότητα και ποιότητα των προιόντων

Ένα fashion brand παγκοσμίου βεληνεκούς αποκτά πλήρη έλεγχο και πρόσβαση σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας. Η Guess αποφάσισε να συνεργαστεί με την Qima έναν κορυφαίο πάροχο λύσεων ελέγχου ποιότητας καθώς και συμμόρφωσης προμηθευτών, αναπτύσσοντας τη πλατφόρμα Qimaone με σκοπό να καταφέρει να πιστοποιήσει και να επιβεβαιώσει ότι όλα της τα προϊόντα δημιουργούνται και κατασκευάζονται με ηθικό τρόπο και υπευθυνότητα αλλά κυρίως υλοποιούνται με τη συμβολή βέλτιστων πρακτικών ποιοτικού ελέγχου.

Ως μία από τις πιο γνωστές μάρκες σε παγκόσμιο επίπεδο η Guess παρέχει κατά κύριο λόγο ενδύματα, τα οποία προέρχονται από εκατοντάδες εργοστάσια προμηθευτών σε περίπου 30 χώρες στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αφρική καθώς και στη Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η Guess δεν κατέχει κανένα δικό της αποκλειστικό εργοστάσιο. Αυτό που κάνει είναι να συνεργάζεται με σχεδιαστές παγκοσμίους φήμης καθώς και με διάφορες παραγωγικές εγκαταστάσεις, οι οποίοι προμηθεύουν στην εταιρεία το τελικό προϊόν. Μέσω του νέου επιχειρηματικού της μοντέλου αυτό που θέλει να κάνει η Guess είναι να καταφέρει να παραμείνει συνδεδεμένη με το αποτύπωμά της μέσω της πλατφόρμας Qimaone. Με άλλα λόγια επιδιώκει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση και ενημέρωση σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα του δικτύου των προμηθευτών της.

Παράλληλα η εφαρμογή για κινητά Qimaone επιτρέπει σε επιθεωρητές εργοστασίων, third-party agencies καθώς και στην ίδια τη Guess να συλλέγουν αποτελεσματικά δεδομένα έχοντας πλήρη παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα που συλλέγονται για τη Qimaone παράγουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για την Guess, τα οποία βοηθούν την εταιρεία να αναπτύξει μηχανισμούς για τον εντοπισμό πιθανών ζητημάτων με τους προμηθευτές προτού επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο την εταιρεία. 

Όπως και άλλες εταιρείες έτσι και η Guess αρχίζει να λαμβάνει πολύ περισσότερο υπόψη της το κομμάτι της βιωσιμότητας, εντάσσοντας ανάλογες πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού καθώς οι καταναλωτές πλέον λαμβάνουν υπόψη τους γενικότερα τη βιωσιμότητα των αγαθών που επιλέγουν να αγοράσουν. «Μετά την πανδημία αναδύεται ένα νέο είδος αγοραστή, που αναμένεται να έχει βαθιά επιρροή σε όλες τις εταιρείες που έχουν ως επίκεντρο τον καταναλωτή. Με την ονομασία «ενσυνείδητος καταναλωτής», είναι προφανές ότι η πανδημία εκτόξευσε το κίνημα βιωσιμότητας και τη συμμετοχή του κοινού σε αυτό. Με πολλούς τρόπους ο Covid–19 μας ανάγκασε να χαλαρώσουμε, να παρατηρήσουμε τον κόσμο γύρω μας και να κατανοήσουμε πόσο σπάταλο είδος είμαστε. Άνθρωποι που στο παρελθόν δεν σκέφτονταν αυτά τα προβλήματα, πλέον τα σκέφτονται και συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος τρόπος.»

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η οποία διεξήχθη από την on-demand πλατφόρμα εκπλήρωσης Ware2Go, το (88%) των ερωτηθέντων ενηλίκων Αμερικανών καταναλωτών δήλωσαν ότι η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα όσον αφορά τις αγοραστικές τους αποφάσεις, ενώ μόλις τα δύο τρίτα (66%) του δείγματος δήλωσαν ότι η τόσο έντονη ανάδειξή της αποτελεί απόρροια της πανδημίας. Επιπλέον περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτώμενων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον χρήματα παρέχοντάς τους τη δυνατότητα ενός πιο  βιώσιμο shipping. Κατόπιν τα δύο τρίτα (66%) είναι πιο πιθανό να επιλέξουν και να αγοράσουν από ένα brand, το οποίο διαθέτει την επιλογή αποστολής carbon-neutral εφόσον το προϊόν και το κόστος αποστολής είναι ακριβώς το ίδιο.

Ακόμη όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το ποιες βιώσιμες πρακτικές είναι πιο σημαντικές στο τομέα του retailing, σχεδόν οι μισοί (47%) του δείγματος επέλεξαν την απάντηση ανακυκλωμένες συσκευασίες. Ακολουθούν τα eco-friendly πρωτόκολλα αποστολής με το ποσοστό να ανέρχεται στο (41%), οι πράσινες μάρκες (30%), η προώθηση συνομιλιών σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας στα social media (30%) και τέλος οι συνεργασίες με “πράσινους” οργανισμούς (27%).

Συνοψίζοντας ο κόσμος της αγοράς με τη πάροδο των χρόνων συνεχίζει να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, ενσωματώνοντας στο τρόπο λειτουργίας των εταιρειών έξυπνες προηγμένες δυνατότητες κυρίως τεχνολογικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι το κλειδί για την επιβίωση στο σημερινό εξελισσόμενο τοπίο της αλυσίδας εφοδιασμού. Έτσι αυτό που κάνει η Qimaone είναι να ενδυναμώνει μάρκες όπως είναι η Guess μέσω των κορυφαίων βέλτιστων πρακτικών που προσφέρει η QIMA σε πραγματικό χρόνο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.