02 Μάι 2024
READING

Τo σύμπαν του video shopping και η εξελιξή του

5 MIN READ

Τo σύμπαν του video shopping και η εξελιξή του

Τo σύμπαν του video shopping και η εξελιξή του

Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το νέο φαινόμενο και όλοι άρχισαν να μαθαίνουν για τις  αγορές μέσω ζωντανής ροής βίντεο που είχαν μεγάλη απήχηση. Συνδυάζοντας τις προσωπικές διαφημίσεις με τις ευκολίες του ηλεκτρονικού εμπορίου, η επιτυχία της μορφής αυτής στην Κίνα ενέπνευσε μεγάλο ενθουσιασμό των επενδυτών στη Δύση. Ωστόσο, σε αυτή τη νέα φάση της πανδημίας του Covid-19, οι μάρκες περιμένουν ακόμη από τους υποψήφιους θεατές να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό, όμως η δυναμική του εμπορίου μέσω livestream έχει επιβραδυνθεί.

Από τότε που ξεκίνησε το κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται.Πλέον πολλοί καταναλωτές, προτού αγοράσουν οτιδήποτε, το αναζητούν και το ερευνούν στο διαδίκτυο. Όπως είναι προφανές, το ηλεκτρονικό εμπόριο οδηγεί σε μια σημαντική αλλαγή όσον αφορά τη λειτουργία διαφόρων κλάδων της λιανικής πώλησης.

Εν μέσω της πανδημίας, εταιρείες λιανικής πώλησης συνεργάστηκαν με πλατφόρμες βίντεο-εμπορίου που επέτρεψαν τις εκπομπές. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επενδύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου της χρονιάς κατευθύνθηκαν στο video shopping. Στο μεταξύ, μεγάλοι τεχνολογικοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένων των Instagram, Tiktok, Snapchat, Facebook, Pinterest, Youtube και Amazon επενδύουν στο livestream εμπόριο. Οι νέοι καταναλωτές βρίσκουν έμπνευση για προϊόντα σε πλατφόρμες όπως το Youtube και το Tiktok, και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτή την προσέγγιση. 

Πολλές εταιρίες θεωρούν ότι το video shopping είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να εμπλακούν και να δημιουργήσουν στους καταναλωτές συναισθήματα γύρω από τις μάρκες τους και ότι θα αλλάξει ριζικά το εμπόριο. Μάλιστα, πλήθος εμπορικών σημάτων έχουν καταφέρει να βρουν επιτυχία σε εικονικά ραντεβού για ψώνια ένας προς έναν με τους πελάτες τους. Το εμπόριο μέσω livestream μπορεί να αποτελεί μια καταπληκτική ευκαιρία για τους μικρότερους εμπόρους αλλά και τις μεγάλες μάρκες να παρουσιάσουν τι μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες και τους θεατές τους, με τον πιο προσοδοφόρο τρόπο.

Το livestream εμπόριο έχει συνολικά επιφέρει μια εκπληκτική μετατόπιση στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια. Οι εταιρείες ξεκίνησαν τις πωλήσεις με ζωντανή ροή στις εφαρμογές τους και βίωσαν αύξηση 30% στη δέσμευση των πελατών τους. Το εμπόριο με ζωντανή ροή είναι συνολικά μια συναρπαστική δραστηριότητα που οι πωλητές προσφέρουν με μια προσωπική πινελιά. Αυτή η στρατηγική τραβάει την τεράστια προσοχή του πλήθους εστιάζοντας στο branding. Πολλές εταιρείες, έμποροι λιανικής πώλησης και εμπορικά σήματα έχουν στρέψει την προσοχή τους στις “ζωντανές” πωλήσεις, καθώς αυξάνουν την επισκεψιμότητα των θεατών στις ιστοσελίδες τους.

Ωστόσο, η “τηλεθέαση” δεν έχει επιταχυνθεί τόσο γρήγορα όσο είχε προβλεφθεί. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις λένε ότι το livestream θα αποτελεί, το πολύ, το 2% του ψηφιακού εμπορίου παγκοσμίως φέτος. Πάντως, το Livestreaming είναι μία από εκείνες τις μακροπρόθεσμες τάσεις που επιταχύνθηκαν σημαντικά από την πανδημία. Καθώς η πανδημία υποχωρεί και οι καταναλωτές επιστρέφουν στις ζωντανές εκδηλώσεις και στις αγορές στο κατάστημα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η διαφημιστική εκστρατεία θα μειωθεί.

Για την τεχνολογία, αυτή είναι μια συνηθισμένη πορεία: πρώιμος ενθουσιασμός και στη συνέχεια απογοήτευση. Τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτές φαίνεται να έχουν, όμως, συνολικά θετικές προοπτικές για το μακροπρόθεσμο μέλλον καθώς συγκρίνουν με τη μακρόχρονη υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η διαφήμιση στο Facebook ή οι κωδικοί QR.

Τον Ιούλιο του 2020, σημαντικοί λιανοπωλητές χαρακτήρισαν την επένδυση στην τεχνολογία τους για το εμπόριο σε livestream επιτυχημένη και κάτι που σχεδίαζαν να συνεχίσουν. Έκτοτε, όμως, οι λιανοπωλητές έχουν παραμείνει σχετικά ήσυχοι σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με αυτές τις πρωτοβουλίες. Γενικά, οι άνθρωποι είναι αρκετά επιφυλακτικοί και, παρόλο που τα ποσοστά είναι ενθαρρυντικά, μια μεγάλη πρόκληση είναι να οδηγηθούν οι καταναλωτές στη ζωντανή μετάδοση στο παρόν. Πριν από ένα χρόνο, το κίνητρο ήταν ότι τα καταστήματα ήταν κλειστά ενώ τώρα δεν είναι ξεκάθαρο το όφελος.

Τα παρόν τοπίο

Ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης εξακολουθούν να αξιολογούν διάφορες πλατφόρμες εν αναμονή της ενδεχόμενης υιοθέτησης. Έτσι, θα είναι σε μια θέση ισχύος αν η ζήτηση αυξηθεί και θα μπορούν να μεγιστοποιήσουν την ευκαιρία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τελειοποίηση των τακτικών, εσωτερικών μεταδόσεων και τη συνεργασία με εξωτερικές εφαρμογές που αφορούν ειδικά βίντεο. Οι πιο επιτυχημένες μάρκες συχνά συνεργάζονται με τους influencers και αντιμετωπίζουν την τεχνολογία ως “ενισχυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου”.

Οι εταιρείες που ασχολούνται με ειδικά βίντεο, όπως η Ntwrk και η Whatnot, έχουν βρει επιτυχία απευθυνόμενες σε εξειδικευμένες κοινότητες, οι οποίες έλκονται από τα περιορισμένης έκδοσης προιόντα και τα συλλεκτικά αντικείμενα. Το επίκεντρο για την Ntwrk, μια mobile πλατφόρμα γνωστή για streetwear και αθλητικά παπούτσια, είναι ένα ενθουσιώδες κοινό, για το οποίο τα livestream βοηθούν στη μεγέθυνση του ενθουσιασμού. Αυτοί οι καταναλωτές είναι λιγότερο πιθανό να αγοράσουν πράγματα που αισθάνονται εμπορευματοποιημένα ή όχι ξεχωριστά. Αυτή είναι μια βασική διαφορά από τα livestreams με έδρα την Κίνα, τα οποία τείνουν να είναι πιο mainstream.

Η Ntwrk δίνει προτεραιότητα κυρίως στην αύξηση των εσόδων και στην αύξηση των επαναλαμβανόμενων αγορών, παρά σε άλλους αριθμούς. Αμέσως μετά την καραντίνα, η ανάπτυξη της εταιρίας είναι διπλάσια, ενώ επιβραδύνθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Επίσης, περίπου το 10-15% του κοινού προέρχεται από το εξωτερικό παρόλο που η εταιρεία δεν έχει ακόμη προωθήσει την αγορά ή βελτιστοποιήσει την αποστολή για τις διεθνείς περιοχές.

Για να επεκταθεί το live shopping πρέπει ακόμα να αναπτυχθεί από έναν προορισμό για περιορισμένης έκδοσης προιόντα και συλλογές  σε μια πιο κοινή πλατφόρμα ανακάλυψης για όλα τα προιόντα. Ωστόσο, η τάση αυτή βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν έχει λάβει ακόμα την τελική της μορφή.

Η υπόσχεση των πλατφορμών live εμπορίου είναι ότι μπορούν να δημιουργήσουν προσωπικές εμπειρίες μεταξύ ενός καταναλωτή και ενός προϊόντος ή μιας μάρκας, ενώ παράλληλα προσκαλούν τους θαυμαστές να γίνουν μέρος της ιστορίας, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας. Με την πάροδο του χρόνου προβλέπεται ότι θα είναι ένας διάχυτος και φυσικός τρόπος για να συνδεθούν οι άνθρωποι με τις μάρκες και να ανακαλύψουν προϊόντα. Καθώς η παρακολούθηση βίντεο αυξάνεται συνολικά – εν μέρει χάρη στα μέσα οπως το Tiktok και το YouTube – αυτή η ευρύτερη τάση είναι πιθανό να μεταφραστεί στις αγορές. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.