30 Απρ 2024
READING

Γιατί οι retailers εξακολουθούν να ενοικιάζουν και να αγοράζουν μεγάλα ακίνητα;

4 MIN READ

Γιατί οι retailers εξακολουθούν να ενοικιάζουν και να αγοράζουν μεγάλα ακίνητα;

Γιατί οι retailers εξακολουθούν να ενοικιάζουν και να αγοράζουν μεγάλα ακίνητα;

Αποτελεί γεγονός ότι μεγάλος αριθμός retailers συνεχίσουν να αγοράζουν η να ενοικιάζουν ακίνητες ιδιοκτησίες αλλά για για ποιο λόγο εξακολουθούν να το κάνουν;

Αλυσίδες λιανικής όπως είναι το Amazon και η Costco έχουν αγοράσει διάφορα κτήρια μεγάλης έκτασης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σαν αποθήκες ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα. Όλα είναι θέμα ελέγχου. Όταν μια εταιρεία έχει στη κατοχή της μία μεγάλη εγκατάσταση αποθήκευσης και διανομής, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας για τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι πολύ πιθανό να είναι και λιγότερο δαπανηρή από τη στιγμή που υπάρχει ο απόλυτος έλεγχος και έχει αναπτυχθεί ένα ελεγχόμενο και αποτελεσματικό σύστημα διανομής.

Οι 25 μεγαλύτεροι retailers στην Αμερική απέκτησαν περίπου 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα προς ενοικίαση σε νέες βιομηχανικές τοποθεσίες το 2020, αποτελώντας αύξηση (101%) σε σχέση με τα 5.7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα που αποκτήθηκαν το προηγούμενο έτος. Το ποσοστό του 2020 αποτελεί το υψηλότερο των τελευταίων δέκα ετών. Το Amazon είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης βιομηχανικού χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα διαθέτει 78 κτίρια, έκτασης 25.5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Το περασμένο έτος το Walmart, η Costco, το Target, η Kroger απέκτησαν εξίσου επιπλέον χώρο αποθήκης. Επιπλέον κι άλλοι μεγάλοι retailers, έσπευσαν να αγοράσουν βιομηχανικούς χώρους.Οι συγκεκριμένες κινήσεις έγιναν λόγω των συνεχόμενων ζητημάτων που απασχόλησαν την αγορά όπως είναι οι καθυστερήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού λόγω της υπολειτουργίας των λιμένων των ΗΠΑ και των καθυστερήσεων των χερσαίων παραδόσεων. Γενικά όλα αυτά οφείλονται στην έλλειψη πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, των ίδιων των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού στα λιμάνια. Επιπλέον η καθυστέρηση των χερσαίων μεταφορών οφείλεται και στην έλλειψη οδηγών.

Διαβάστε επίσης: Οι ελλείψεις προϊόντων τις οποίες μπορεί να προκαλέσει στην αγορά το πρόβλημα στη Διώρυγα του Σουέζ

Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού θα προκαλέσουν σοβαρές ελλείψεις στα καταστήματα, κάτι το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί και για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι retailers για τη φετινή περίοδο των χριστουγεννιάτικων αγορών έλαβαν υπόψη τους πάρα πολύ σοβαρά τις ελλείψεις των καταστημάτων, με αποτέλεσμα να παραγγείλουν και να προμηθευτούν τα εμπορεύματά τους πολύ νωρίτερα. Η Ημέρα των Ευχαριστιών απέχει μόλις 25 ημέρες μακριά και οι χριστουγεννιάτικες πωλήσεις έχουν ήδη αρχίσει.

Ωστόσο μεγάλος όγκος των εμπορευμάτων βρίσκονται ακόμη στάσιμα στα λιμάνια, αν και ορισμένα έχουν καταφέρει να εισρεύσει σε διάφορα κέντρα διανομής. Για να επιλυθούν οι συγκεκριμένες προκλήσεις, ορισμένοι retailers που αντέχουν τα αεροπορικά κόστη μεταφοράς χρησιμοποιούν αεροπορικές μεταφορές για να καταφέρουν να μετακινήσουν τα αγαθά τους. Ενώ άλλοι μεγάλοι retailers όπως η Costco, η Walmart απέκτησαν στη κατοχή τους πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με την ελπίδα να επισπεύσουν τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Στο τέλος του 2020 οι 25 μεγαλύτεροι λιανοπωλητές κατείχαν πάνω από 47  εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα βιομηχανικών μονάδων. Οι συγκεκριμένοι χώροι εκμεταλλεύονται κυρίως ως αποθήκες και κέντρα διανομής. Με την απότομη αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων από την έναρξη της πανδημίας, ολοένα και περισσότερες εταιρείες αναζητούν χώρους διανομής σε καλή τοποθεσία.

Ειδικά το Amazon άρχισε να αγοράζει αποτυχημένα εμπορικά κέντρα και να τα μετατρέπει σε αποθήκες και κέντρα διανομής πολύ πριν η πανδημία επιταχύνει την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.Το περασμένο καλοκαίρι, το Amazon άρχισε να μιλά με την Simon-την μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης εμπορικών κέντρων στην Αμερική- σχετικά με την εγκατάσταση μίνι-κέντρων εκπλήρωησης παραγγελιών σε κάποια από τα κλειστά καταστήματα Sears και Penney. Ωστόσο το Amazon έχει μετατρέψει ήδη περίπου 25 εμπορικά κέντρα σε σταθμούς εκπλήρωσης παραγγελιών μεταξύ 2016 και 2019.

Οι retailers οι οποίοι διαθέτουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις τις θεωρούν ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις που θα γίνουν απόσβεση μέσα σε διάστημα τριάντα έως πενήντα ετών. Η διατήρηση επαρκών αποθεμάτων στα φυσικά καταστήματα αποτελεί πρόκληση τα τελευταία δύο χρόνια ενώ η αλματώδης αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου οδηγεί σε μεγαλύτερες ανάγκες για εγκαταστάσεις που θα μπορούν να καλύψουν γρήγορα και επαρκώς τις αγορές των καταναλωτών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.