01 Μάι 2024
READING

Γερμανός: Οι καταναλωτές που βάζει στο επίκεντρο της στρατηγικής

4 MIN READ

Γερμανός: Οι καταναλωτές που βάζει στο επίκεντρο της στρατηγικής

Γερμανός: Οι καταναλωτές που βάζει στο επίκεντρο της στρατηγικής

Συγκεκριμένες κινήσεις έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να υλοποιεί η Γερμανός, προκειμένου να ενισχύσει την σχέση της με το νεανικό καταναλωτικό κοινό και στοχεύοντας στην ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού της καταστήματος. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι η εταιρεία αύξησε τα έσοδά της από το νεανικό κοινό στο germanos.gr κατά 255% εντός του 2020. 

Στο 41ο έτος επιχειρηματικής διαδρομής, η Γερμανός έχει καταφέρει να χτίσει brand στην αγορά. Κάτι που για κάποιους μπορεί να φαντάζει ως κάτι δεδομένο και απόλυτη επιδίωξη για κάθε επιχειρηματική οντότητα, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η εν λόγω αλυσίδα καταστημάτων τεχνολογίας, έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά της με το προϊόν που προσφέρει. Ξέρει δηλαδή ο καθένας από όσους διαβιούν στην Ελλάδα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, κάνει κάτι πολύ συγκεκριμένο, ασχολούμενη με την εμπορία προϊόντων τεχνολογίας και υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα που πραγματοποίησε η Γερμανός σε εσωτερικό επίπεδο την φέρνει πρώτη σε επίπεδο brand awareness με ποσοστό 23% έναντι ανταγωνιστικών αλυσίδων. 

Διαδικασία ανανέωσης των καταστημάτων της

Στη διάρκεια του 2020 η επιχείρηση προχώρησε στην ανανέωση του δικτύου καταστημάτων της και της εικόνας της. Πλέον τα καταστήματα είναι μεγαλύτερα, με έμφαση στον τεχνολογικό τομέα ως προς την εμπειρία των πελατών της. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη καταστήματα όπως των Σερρών, της Καλαμάτας, του Athens Mall, του Mediterannean Cosmos, έχουν αλλάξει όψη. 

Η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην μεταφορά του service center που διατηρεί, σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Πάρνηθα συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ. με στόχο να καθετοποιήσει περισσότερο της διαδικασίες που σχετίζονται με την επισκευή κινητών τηλεφώνων και κάνοντας ένα βήμα για να καλύψει περισσότερες μάρκες κατασκευαστών από αυτές που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος. 

Επενδύοντας στο ψηφιακό κανάλι για την προσέλκυση του νεανικού καταναλωτικού κοινού

Στρατηγική προσέγγιση της Γερμανός αποτελεί η σύνδεση του νεανικού κοινού με τη μάρκας και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα germanos.gr. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε στη δημιουργία πρωτογενούς περιεχομένου για το κανάλι της στο youtube, καταφέρνοντας εντός του 2020 να ενισχύσει τα total views κατά 220% και το total watch time κατά 222%. Σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα germanos.gr εκεί κατάφερε να ενισχύσει τα έσοδά της από το νεανικό κοινό κατά 255% στις ηλικίες 18-24 και κατά 42% στις ηλικίες από 25-34 ετών. 

Στη διάρκεια μίας ειδικών συνθηκών χρονιάς όπως το 2020, δεδομένης της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 14 εκατομμύρια συναλλαγές στα καταστήματα του δικτύου καταστημάτων Γερμανός, μειωμένες κατά 23% σε σχέση με το 2019. Οι εισπράξεις λογαριασμών μειώθηκαν κατά 19% και οι αποδείξεις συνολικά κατά 28%. Σε αντίθεση με τις συναλλαγές στα καταστήματα, οι συναλλαγές στην ιστοσελίδα germanos.gr κινήθηκαν σε αντιστρόφως ανάλογη διαδρομή καθώς ενισχύθηκαν συνολικά κατά 169%, φτάνοντας τις 104. 819 συναλλαγές το 2020 σε σχέση με 39.008 συναλλαγές το 2019. Τα έσοδα στο ηλεκτρονικό κατάστημα αυξήθηκαν κατά 260% σε σχέση με το 2019.

Νέες κινήσεις για την διεύρυνση της δραστηριότητας της εταιρείας

Η συμφερόντων του ομίλου ΟΤΕ αλυσίδα διατηρεί μία σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια στην αγορά, υλοποιώντας ωστόσο κατά διαστήματα νέες κινήσεις για την ενίσχυση της δραστηριότητά της, εκτός από την προαναφερόμενη. Μία από αυτή ήταν να αποκτήσει τα δικαιώματα από ποδοσφαιρικές ομάδες της Super League στο πλαίσιο της υπηρεσίας G-Tattoo, με την οποία έχει την δυνατότητα να αποτυπώνει και να εμπορεύεται θήκες κινητών τηλεφώνων τα λογότυπα των συγκεκριμένων ομάδων. Πρόκειται συγκεκριμένα για την ΑΕΚ, τον Άρη, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΟΦΗ. Ευρύτερα, η υπηρεσία G-tattoo δίνει την δυνατότητα των πελατών να εξατομικεύουν τις θήκες των κινητών τους είτε με δικά τους σχέδια, είτε με κάποια προτεινόμενα, καθώς και άλλων αξεσουάρ τεχνολογίας όπως χειριστήρια από κονσόλες παιχνιδιών. 

Στην κατεύθυνση διεύρυνσης της δραστηριότητάς της η εταιρεία έφερε στην αγορά και το The Coach, μία καινούργια ψηφιακή πλατφόρμα ευεξίας με ελληνικό περιεχόμενο. Η πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα ψηφιακής προπόνησης μέσω εξατομικευμένων τεχνολογιών από εξειδικευμένους προπονητές, ενώ διαθέτει 150 online προγράμματα. 

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών η Γερμανός το 2020 κατέγραψε μείωση κατά 10%, δεδομένου ότι ήταν κλειστά τα καταστήματά της για σημαντικό χρονικό διάστημα κινούμενες στα 272,7 εκατ. ευρώ. Οι συνδέσεις είχαν αρνητικό πρόσημο κατά 25% συγκρινόμενες με το 2019 εξαιτίας της πανδημίας. Την ίδια στιγμή οι εταιρικές συνδέσεις εντός των καταστημάτων μειώθηκαν κατά 7%, ενώ οι οικιακές συνδέσεις κατά 27%.  Επίσης οι φορητότητες παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 6% καθώς και των στοχευμένων ανανεώσεων κινητής, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 36%. Όσον αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, οι συνδέσεις xDSL είχαν αύξηση κατά 4% σε σχέση με το 2019.

Η παραγωγή νέων συνδέσεων broadband υψηλών ταχυτήτων VDSL αυξήθηκε κατά σχεδόν 20%, ξεπερνώντας τις 37.000 συνδέσεις. Οι επαναδεσμεύσεις των υφιστάμενων συνδρομητών σταθερής αυξήθηκαν περίπου κατά 29% προσεγγίζοντας τις 49.000. Η παραγωγή νέων συνδέσεων Cosmote TV μειώθηκε κατά 2%.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.