02 Μάι 2024
READING

Η διαφήμιση της Jaguar στο περιοδικό LGBTQ+ αναδείχθηκε ως εξαιρετικά αποτελεσματική

4 MIN READ

Η διαφήμιση της Jaguar στο περιοδικό LGBTQ+ αναδείχθηκε ως εξαιρετικά αποτελεσματική

Η διαφήμιση της Jaguar στο περιοδικό LGBTQ+ αναδείχθηκε ως εξαιρετικά αποτελεσματική

Η διαφήμιση “Live Loud” της Jaguar στο περιοδικό Attitude του Οκτωβρίου αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία και μαγνήτισε τους αναγνώστες με το έντονο πορτοκαλί χρώμα και τον απλό σχεδιασμό της.

Το “Live Loud” κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων βρετανικών διαφημίσεων όλων των εποχών όσον αφορά την ευκρίνεια, το branding και τη συναισθηματική ανταπόκριση. Στην πραγματικότητα, χάρη στην ιδιαιτερότητα και τη συναισθηματική της απήχηση, η διαφήμιση ήταν η πιο δημιουργικά αποτελεσματική διαφήμιση περιοδικού του μήνα όσον αφορά την ανταπόκριση του κοινού.

Με τον εντυπωσιακό χρωματικό σχεδιασμό της και το σλόγκαν ” Dare to be Original “, η Live Loud συμπεριλήφθηκε στο κορυφαίο 8% όλων των διαφημίσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τη δέσμευση. Η διαφήμιση θεωρήθηκε ως συμμετοχική, ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα, καθώς συγκαταλέγεται στο κορυφαίο 75% των διαφημίσεων ως προς την ευδιάκριτη φύση της. Αυτό που αναφέρεται ως πιο εντυπωσιακό για τη διαφήμιση είναι πως, σε αντίθεση με όλες τις υπερφορτωμένες με πληροφορίες διαφημίσεις, εκείνη παρέμεινε λιτή και διακριτική, αλλά παρόλα αυτά τράβηξε τα βλέμματα.

Το Attitude είναι ένα βρετανικό περιοδικό για ομοφυλόφιλους άνδρες. Η διαφήμιση Live Loud αποτελεί μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας, εδώ και περίπου έξι χρόνια, μεταξύ της Jaguar και του περιοδικού, στο πλαίσιο της οποίας η μάρκα αυτοκινήτων μετέχει και στην εκπομπή βραβείων του Attitude. Τα Attitude Awards είναι τα μεγαλύτερα βραβεία που φιλοξενεί η LGBTQ+ κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για το LGBTQ+ κοινό είναι η δυνατότητα να εκφράζει την ατομικότητά του, κάτι που κάποια στιγμή χρειάστηκε να κάνει με σημαντικό προσωπικό κόστος. Αυτό το πνεύμα της ατομικότητας είναι πολύ στενά συνδεδεμένο με την Jaguar, η οποία θέλει να παραμένει μοναδική και να μην αποτελεί αντίγραφο. Η ενασχόληση με το LGBTQ+ κοινό ήταν κάτι που η εταιρεία επιδιώκει να κάνει με διάρκεια και όχι περιστασιακά και στοχεύει να καταδείξει ότι η Jaguar είναι μια σύγχρονη και προοδευτική μάρκα.

Παράγοντας ευεξίας

Το θέμα της ατομικότητας και η απήχησή του στο LGBTQ+ κοινό της Attitude είναι αυτό που οδήγησε στο σλόγκαν της διαφήμισης, “Dare to be Original”. Η καμπάνια είχε πάντα τις ρίζες της στην έκφραση του ατόμου, ενώ παράλληλα, η φιλοσοφία αυτή ταιριάζει και με το μοντέλο F Type, το οποίο διαφημίζεται, το οποίο είναι ένα πολύ ξεχωριστό σπορ αυτοκίνητο και δεν υπάρχει πραγματικά κανένα άλλο σαν αυτό.

Πρόσφατη μελέτη προσέγγισε 750 καταναλωτές και τους ρώτησε τι πιστεύουν για πέντε από τις κορυφαίες έντυπες διαφημίσεις του Οκτωβρίου. Αποκαλύφθηκε ότι η διαφήμιση Live Loud προκαλεί μια ισχυρή συναισθηματική ανταπόκριση. Τα αισθήματα έλξης, υπερηφάνειας και ενθουσιασμού ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή, ενώ η διαφήμιση ήταν επίσης ιδιαίτερα αρεστή στο 44% των ανθρώπων, σε σύγκριση με τον κανόνα του 30%.

Το συναίσθημα θεωρείται ότι αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και επιτυχίας για όλα τα εμπορικά σήματα, ειδικά για τα premium και πολυτελή εμπορικά σήματα, πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα θετικό για την μάρκα το γεγονός  ότι η συναισθηματική δύναμη του Live Loud αναδεικνύεται ως ένα από τα δυνατά του σημεία. Επιπλέον, η ισχυρή αίσθηση ότι η μάρκα είναι διαφορετική από τις άλλες που δημιουργήθηκε στους καταναλωτές είναι ένας άλλος βασικός μοχλός ανάπτυξης. Η διαφήμιση συγκαταλέγεται στο κορυφαίο 25% των διαφημίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το στοιχείο.

Το Live Loud είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ισχυρής διαφήμισης σε περιοδικά και μια επίδειξη του πώς μια ξεχωριστή, τολμηρή αλλά συνάμα απλή ιδέα εμπνευσμένη από τη στρατηγική της μάρκας που αναδεικνύει την ομορφιά του προϊόντος με συναισθηματικά υποβλητικό τρόπο μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Μέτρηση της επιτυχίας

Για την εταιρεία, τα κύρια μέτρα επιτυχίας για τη συγκεκριμένη καμπάνια αφορούν την ικανότητά της να μεταβάλλει τις στάσεις και την αντίληψη για τη μάρκα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προσπάθεια εξεύρεσης συνεργασιών με οργανισμούς και κοινά που η εταιρεία πιστεύει ότι θα έχουν καλή απήχηση στην Jaguar. Ο σκοπός είναι οι άνθρωποι να αισθανθούν ότι ένα αυτοκίνητο της Jaguar τους αντιπροσωπεύει και τους εκφράζει.

Ωστόσο, η μάρκα έχει κάποια δουλειά να κάνει ακόμα για να διασφαλίσει ότι οι αντιλήψεις για τη αυτή είναι αντιπροσωπευτικές της σύγχρονης μάρκας και όχι της ιστορίας δεκαετιών της ως επιχείρηση. Ενώ η κληρονομιά της έχει θετικούς συνειρμούς γύρω από τις επιδόσεις των προϊόντων, δεν έχει απαραιτήτως ακόμα απήχηση ως η “προοδευτική” μάρκα που θέλει να θεωρείται.

Στη διαφήμιση, το branding μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τις μάρκες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπου χρησιμοποιούνται κοινά διαφημιστικά στοιχεία και οι εκτελέσεις από μάρκα σε μάρκα μπορεί να μοιάζουν πολύ. Ωστόσο, η διαφήμιση Live Loud κατέλαβε την πρώτη θέση στο 26% των διαφημίσεων του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά το branding, το οποίο αποτελεί ένα βασικό μέτρο αποτελεσματικότητας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.