17 Μάι 2024
READING

Έχω έναν φίλο Κρητικό

4 MIN READ

Έχω έναν φίλο Κρητικό

Έχω έναν φίλο Κρητικό

Ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες ειδών τροφίμων στην Ελλάδα, βρίσκονται αδιαμφισβήτητα τα σούπερ μάρκετ Κρητικός, τα οποία λειτουργούν στην χώρα μας από το 1948. Ο Ανδρέας Κρητικός ίδρυσε το πρώτο κατάστημα στην περιοχή της Αίγινας και μέχρι σήμερα διαθέτει καταστήματα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η αρχική του σκέψη ήταν να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας.

Έτσι σιγά σιγά κατάφερε να κερδίσει την στήριξη των ανθρώπων του τόπου του καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να ιδρύσει και άλλα καταστήματα στην περιοχή. Ωστόσο η ίδρυση του πρώτου μεγάλου καταστήματος στην Αίγινα, πραγματοποιήθηκε το 1983, ακολουθώντας μία εξαιρετική πορεία στον χώρο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, δημιουργώντας καταστήματα σε αρκετές γειτονίες της χώρας μας. Σήμερα η γνωστή αλυσίδα λειτουργεί περισσότερα από 370 καταστήματα, διαθέτει 6 κέντρα διανομής και απασχολεί στο δυναμικό της περισσότερους από 2.500 εργαζομένους. 

Η εταρεία Κρητικός έχοντας καταφέρει να ενταχθεί πλήρως στον εγχώριο επιχειρησιακό κλάδο, στηρίχθηκε σε κάποιους βασικούς πυλώνες, οι οποίοι συνέβαλαν στον σχεδιασμό της στρατηγικής της εταιρικής υπευθυνότητας και σχετίζονται με τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Η ειδοποιός διαφορά με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, είναι ότι η Κρητικός θέτει ως βασική αρχή για την λειτουργία των καταστημάτων τη συνεισφορά και την ενίσχυση της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι ανάμεσα στα εκατοντάδες προϊόντα που διαθέτει έχει δημιουργήσει μία ξεχωριστή κατηγορία προιόντων με όνομα «Οι θησαυροί της Ελλάδας». Στη συγκεκριμένη κατηγορία υπάρχουν προϊόντα Ελλήνων παραγωγών εξαιρετικής ποιότητας με το όνομα και την υπογραφή των ανθρώπων που τα δημιούργησαν. Ουσιαστικά μέσω του συγκεκριμένου εγχειρήματος ενισχύεται η ελληνικότητα και ο πλούτος της χώρας μας, αναδεικνύοντας την στήριξη των εγχώριων αγαθών.

Ένα από τα πολύ γνωστά προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι και η Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ του παραγωγού Γεώργιου Ηλιάκη. Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αφενός προέρχονται από μία συγκεκριμένη περιοχή, αφετέρου τόσο η ποιότητα όσο και τα χαρακτηριστικά τους οφείλονται στο γεωγραφικό περιβάλλον. Η παραγωγή και η επεξεργασία των προϊόντων αυτών πραγματοποιούνται κάτω από συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια. 

Έτσι στην περίπτωση της Κρητικής γραβιέρας, ο παραγωγός Γεώργιος Ηλιάκης το 1974 ίδρυσε ένα μικρό τυροκομείο στο Ρέθυμνο παρασκευάζοντας παραδοσιακά ελληνικά αγαθά, με αρχικό στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών της οικογένειάς του. Ο Ηλιάκης Γεώργιος έχοντας πια τέσσερα παιδιά στέλνει το μεγαλύτερο γιό του τον Κωνσταντίνο στην τυροκομική σχολή Ιωαννίνων, απ΄όπου και αποφοιτά. Το 1991 αποφασίζει να εκσυγχρονίσει το μικρό τυροκομείο του και το 1993 καταφέρνει να μετεγκατασταθεί στις καινούργιες του εγκαταστάσεις με την επωνυμία Ηλιάκης Γεώργιος & Σία Ο.Ε.

Όραμα του αποτέλεσε η δημιουργία μιας σύγχρονης μεγάλης κτηνοτροφικής μονάδας, στην οποία θα παράγονται αγαθά με πατροπαράδοτο τρόπο χωρίς προσθήκη υποκατάστατων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα μοναδικά υλικά που χρησιμοποιεί είναι το γάλα που παράγει είτε ο ίδιος είτε άλλοι ντόπιοι κτηνοτρόφοι της περιοχής του, ενισχύοντας και στηρίζοντας την τοπική παραγωγή της περιοχής του Ρεθύμνου. Σήμερα η λειτουργία της επιχείρησης έχει περάσει στα χέρια του γιού του, συνεχίζοντας να προσφέρει στους καταναλωτές πιστοποιημένη ποιότητα και γεύση. Η γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα τρόφιμα περιεκτικότητας ασβεστίου για τον άνθρωπο, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος , στην ορμονική λειτουργία και συντελεί στην πήξη του αίματος, ενώ παράλληλα αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου. 

Είναι σημείο αναφοράς των παραδοσιακών προιόντων της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κρήτης. Προέρχεται από ζώα ελεύθερης βοσκής και είναι τουλάχιστον τριών μηνών ωρίμανσης. Έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ,αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα ποσοστό 20% κατσικίσιου. Για την ανάδειξη της γεύσης ο παραγωγός έχει εστιάσει στον χρόνο ωρίμανσης, την περιοχή που τρέφονται τα ζώα αλλά και την εποχή που συλλέγουν το γάλα.  Έχουμε την δυνατότητα να την συνδυάσουμε με πολλά και διαφορετικά υλικά όπως είναι τα φρεσκοκομμένα και αποξηραμένα φρούτα, το παξιμάδι και τα κριτσίνια συνοδευμένα με ένα ποτήρι κρασί λευκό ή κόκκινο. Μπορούμε ακόμη να την απολαύσουμε σε διάφορες γευστικές παραλλαγές όπως είναι το σαγανάκι με μέλι, το παστίτσιο, ο μουσακάς ή ακόμη και τριμμένη πάνω σε μακαρόνια.

Η προσέγγιση της Κρητικός είναι μοναδική αφού η εστίαση στα προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους.Οι πελάτες προμηθεύονται προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από γεωγραφικές περιοχές που έχουν επιτύχει στην ανάπτυξη αυτών προϊόντων και η γεύση και μοναδικότητα αυτών των προϊόντων να μην μπορεί να αντιγραφεί πουθενά αλλού.

Οι παραγωγοί στηρίζονται από μια μεγάλη εταιρεία και μπορούν έτσι να είναι οικονομικά βιώσιμοι και να συνεχίσουν να επενδύουν στην δουλειά τους.Παράλληλα στηρίζεται η Ελληνική οικονομία αφού προϊόντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας δημιουργούν οφέλη και αξία στο σύνολο της εμπορικής αλυσίδας.Η στρατηγική της στήριξης μικρών Ελλήνων παραγωγών δημιουργία αξία που μοιράζεται σε όλη την Ελληνική κοινωνία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.