02 Μάι 2024
READING

Tι σημαίνει η συνεργασία της Stellantis με το Amazon για το μέλλον των αυτοκινήτων

4 MIN READ

Tι σημαίνει η συνεργασία της Stellantis με το Amazon για το μέλλον των αυτοκινήτων

Tι σημαίνει η συνεργασία της Stellantis με το Amazon για το μέλλον των αυτοκινήτων

Μετά την Google και την Apple, και το Amazon μπαίνει στον χώρο των αυτοκινητοβιομηχανιών, με μια συνεργασία που επιβεβαιώνει ότι το τοπίο στον χώρο των αυτοκινήτων αλλάζει.

Η μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, στην οποία ανήκουν οι μάρκες Jeep, Chrysler, Fiat και Peugeot, ανακοίνωσε συνεργασία με το Amazon, στο πλαίσιο της οποίας η τελευταία θα δημιουργήσει λογισμικό για τα αυτοκίνητα του κολοσσού, ενώ και η Stellantis θα εξοπλίσει τον στόλο του Amazon με χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν και σε projects ανάπτυξης οχημάτων αλλά και εκπαίδευσης μηχανικών software.

Τα πρώτα οχήματα της Stellantis που θα είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό του Amazon θα κυκλοφορήσουν το 2024. Η συμβολή του Amazon θα έχει τη μορφή εφαρμογών, ειδικά σχεδιασμένων για τις ανάγκες της καθε μάρκας, τις οποίες θα μπορούν οι χρήστες να κατεβάσουν από το app-store του αυτοκινήτου. Επίσης, οι εφαρμογές αυτές κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούν να συνεργάζονται με τα προϊόντα του Amazon με αντίστοιχο λογισμικό, όπως για παράδειγμα με κάμερες ασφαλείας στο σπίτι.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, το Amazon θα εξοπλίσει τον στόλο των οχημάτων του με τα πρώτα ηλεκτρικά van της Stellantis, τα Ram ProMaster, στον σχεδιασμό των οποίων εξάλλου συνέβαλε και η ίδια, που θα μπουν στην παραγωγή το 2023.

Αυτή η συνεργασία των δύο μεγάλων εταιρειών δεν είναι η πρώτη του είδους της. Αντίθετα, αντικατοπτρίζει μία τάση που όλα δείχνουν ότι θα αλλάξει την αυτοκινητοβιομηχανία αλλά, κυρίως, τη σχέση μας με το αυτοκίνητο. Πέρυσι, λοιπόν, ανακοινώθηκε επίσης η συνεργασία της Ford με την Google, η οποία θα δημιουργήσει λογισμικό για τα αυτοκίνητα της μάρκας, αλλά και θα της προσφέρει υπηρεσίες hosting δεδομένων. Παράλληλα, είδαμε την General Motors να κλείνει συμφωνία με τη Microsoft, που επίσης θα προσφέρει υπηρεσίες data hosting στην ίδια την GM και στην Cruise, την εταιρεία αυτο-οδηγούμενων οχημάτων στην οποία έχει επενδύσει η GM.

Διαβάστε ακόμα: Η Volkswagen προσφέρει εμπειρία οδήγησης AR μέσω των κουτιών του Amazon

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρούν σε συνεργασίες με τους κολοσσούς της Big Tech, βάζοντας τα θεμέλια για την έλευση μιας νέας εποχής για τα οχήματα που οδηγάμε, η οποία ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει, σχετικά με το τι συνέπειες μπορεί να έχει στην αγορά και τους καταναλωτές η διαφαινόμενη κυριαρχία τριών – τεσσάρων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Ειδικότερα, οι ανησυχίες που εκφράζονται αφορούν αφενός τον κίνδυνο του μονοπωλίου της αγοράς των συνδεδεμένων στο ίντερνετ αυτοκινήτων από τις Big Tech εταιρείες, αφετέρου το γεγονός ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να εμπιστευτούν ακόμα περισσότερα προσωπικά δεδομένα, απαραίτητα για τη λειτουργία των εφαρμογών των αυτοκινήτων, σε αυτές τις λίγες τεχνολογικές εταιρείες-κολοσσούς.

Ασφαλώς, η ευκολία που μπορεί να προσφέρει ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο με βάση τις εφαρμογές που γνωρίζει και χρησιμοποιεί κανείς κατά κόρον στο κινητό του, θα είναι σίγουρα πολύ δελεαστική. Οι εφαρμογές που θα διαθέτει η Google στη Ford, για παράδειγμα, αναμφισβήτητα θα προσφέρουν εξαιρετικά πρακτικές δυνατότητες, που θα φανούν ακόμα πιο προσιτές σε έναν χρήστη Android. Μήπως, όμως τελικά, αντί να επιλέγουμε αυτοκίνητα με συγκεκριμένο εξοπλισμό, θα επιλέγουμε απλώς μεταξύ της μιας ή της άλλης Big Tech εταιρείας που έχει εξοπλίσει συγκεκριμένα brands με το λογισμικό και τις εφαρμογές της, με βάση το τηλέφωνο και τις συσκευές που προτιμάμε να χρησιμοποιούμε;

Διαβάστε ακόμα: θα καταφέρει αυτή η μηχανή αναζήτησης να εκθρονίσει την Google;

Το ζήτημα έχει και βαθύτερες προεκτάσεις, επισημαίνουν εκπρόσωποι οργανώσεων που ανησυχούν, εκτός από τις μονοπωλιακές πρακτικές, για τον τεράστιο όγκο δεδομένων που αναγκαστικά θα περιέλθει στα χέρια αυτών των εταιρειών – και υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν δεν έχουν πάντα φανεί αξιόπιστες στην προστασία και τη διαχείριση αυτών των δεδομένων.

Πέρα από το ότι μπορεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία να φέρνει συναρπαστικές δυνατότητες για τους καταναλωτές, φαίνεται ότι έρχεται και με κάποια ερωτηματικά για πιθανούς κινδύνους, γεγονός που πιστεύεται ότι θα αναδείξει την ανάγκη για προστατευτικές ρυθμιστικές κινήσεις από φορείς και κράτη.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.