02 Μάι 2024
READING

Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές από τις σημάνσεις για βιωσιμότητα στις συσκευασίες

3 MIN READ

Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές από τις σημάνσεις για βιωσιμότητα στις συσκευασίες

Πώς επηρεάζονται οι καταναλωτές από τις σημάνσεις για βιωσιμότητα στις συσκευασίες

Η βιωσιμότητα αποτελεί ολοένα και σημαντικότερη προτεραιότητα για τους καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν πλέον σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι, αν γνωρίζουν ότι ένα brand προσπαθεί έμπρακτα να συμβάλει στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής, θα το προτιμήσουν.

Αυτήν την τάση, και την ανοδική της πορεία, έρχεται να επιβεβαιώσει μεγάλη έρευνα της αμερικανικής βιομηχανίας τροφίμων Cargill, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 6000 καταναλωτών από 11 χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, το 55% των καταναλωτών στον κόσμο είναι πιθανότερο να επιλέξουν ένα συσκευασμένο τρόφιμο που έχει στη συσκευασία του κάποια σήμανση με ισχυρισμούς περί βιώσιμης παραγωγής του προϊόντος. Η εταιρεία είχε διεξάγει την ίδια έρευνα και το 2019 και τότε, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%.

Οι σημάνσεις που αναζητούν οι περισσότεροι αφορούν τις βιώσιμες πρώτες ύλες (κατά 63%) και την υπεύθυνη παραγωγή (κατά 57%). Αυτοί οι δύο ισχυρισμοί στις συσκευασίες είναι πιο δημοφιλείς από εκείνους που αναφέρονται στη διατήρηση των φυσικών πόρων, το fair trade και τη χρήση μειωμένων υλικών συσκευασίας.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων προσπαθούν να δημιουργήσουν προγράμματα βιωσιμότητας και να παράγουν τα προϊόντα τους σύμφωνα με τις αρχές της, όλο και συχνότερα φροντίζουν να τα επικοινωνήσουν και μέσα από τις ετικέτες των προϊόντων τους.

Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών αυξάνεται γρήγορα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και το sustainability, και μάλιστα ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για οτιδήποτε αφορά τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες που χρησιμοιούνται στην παραγωγή τους, καθώς πλέον βγαίνουν στη δημοσιότητα πρακτικές ακραίας γεωργικής εκμετάλλευσης και μονοκαλλιεργειών που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα, και περιπτώσεις παιδικής εργασίας, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στις κακαοπαραγωγικές χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βραζιλίας, όπου το δάσος του Αμαζονίου αποψιλώνεται για χάρη της κτηνοτροφίας και για μονοκαλλιέργειες σόγιας: εκεί η έρευνα κατέγραψε ότι οι καταναλωτές επηρεάζονται πλέον από τις σημάνσεις περί βιωσιμότητας 13% περισσότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό της έρευνας του 2019. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η άνοδος άγγιξε το 8%.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που μεγάλες εταιρείες τροφίμων προσπαθούν να δώσουν έμφαση στις ενέργειές τους για βιωσιμότητα. Για παράδειγμα, η Mondelez (Oreo, Cudbury, Toblerone, Milka, Côte d’Or) έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025 θα προμηθεύεται όλο το κακάο που χρειάζεται μέσω του προγράμματός της Cocoa Life, που στόχο έχει τη δημιουργία μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού κακάο. Και η Nestlé έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ενίσχυση της χρήσης γεωργικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον, από τους κακαοπαραγωγούς αγρότες.

Ακόμα, μεγάλες εταιρείες όπως η Kellogg συμμετέχουν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη βιώσιμων επιλογών για συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως το ευρέως χρησιμοποιούμενο στα συσκευασμένα τρόφιμα φοινικέλαιο. Η ίδια η Cargill, υπογραμμίζοντας ότι η έρευνα επιβεβαιώνει τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία κινείται η ίδια αναφορικά με τη βιωσιμότητα, ανακοίνωσε ότι έχει δεσμευτεί με μια επένδυση 200 εκατομμυρίων δολαρίων, στη χρήση βιώσιμου φοινικέλαιου.

Βέβαια, οι εταιρείες έχουν ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά τους, προκειμένου να πείσουν απολύτως τους καταναλωτές για τις αγαθές τους προθέσεις απέναντι στο περιβάλλον, και ότι όντως παίρνουν στα σοβαρά τις δεσμεύσεις τους. Οργανισμοί που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, όπως το NewClimate Institute, κατηγορούν κολοσσούς όπως τη Nestlé και τη Unilever ότι ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι greenwashing, ή ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν δεν είναι αρκετές και ότι οι μεγαλεπήβολοι στόχοι δεν αρκούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.