01 Μάι 2024
READING

Τα κέρδη της Mattel επιβεβαιώνουν τη δυνατή αγορά παιχνιδιών

3 MIN READ

Τα κέρδη της Mattel επιβεβαιώνουν τη δυνατή αγορά παιχνιδιών

Τα κέρδη της Mattel επιβεβαιώνουν τη δυνατή αγορά παιχνιδιών

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών και ψυχαγωγίας Mattel Inc προέβλεψε κέρδη για το σύνολο του έτους πάνω από τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι η ισχυρή ζήτηση για τις κούκλες Barbie και άλλα παιχνίδια θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, δίνοντας άνοδο στις μετοχές της περίπου 6%.

Η ζήτηση για παιχνίδια έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο χάρη στους γονείς που βρίσκονται στο σπίτι και θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό βοήθησε τους κατασκευαστές παιχνιδιών όπως η Mattel να αυξήσουν τις τιμές για να αντιμετωπίσουν την άνοδο του κόστους χωρίς να ανησυχία για μεγάλες αντιδράσεις από τους καταναλωτές.

Τα έσοδα της Mattel για το τρίμηνο των εορτών σημείωσαν άλμα 10% σε περίπου 1,80 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,66 δισ. δολάρια, με τις μετοχές να αυξάνονται έως και 11%. Φαίνεται λοιπόν πως παρά το κλείσιμο των εργοστασίων και τις διαταραχές στον εφοδιασμό που προκάλεσε η εξάπλωση της παραλλαγής του κορονοϊού Όμικρον, τα κέρδη της Mattel δεν επηρεάστηκαν δυσμενώς.

Διαβάστε επίσης: Η Mattel υπόσχεται να γίνει καλύτερος πολίτης του πλανήτη

Η παιχνιδοβιομηχανία αύξησε επίσης την πρόβλεψη για την αύξηση των καθαρών πωλήσεων το 2023 σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό από προηγούμενη πρόβλεψη για μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό αύξησης. Μια πρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις το 2023 θα προέλθει πιθανότατα από την ανάκτηση των προσοδοφόρων δικαιωμάτων για την κατασκευή κούκλων βασισμένων στις πριγκίπισσες της Disney. Η Hasbro, η οποία κατέχει την άδεια χρήσης της Disney Princess από το 2016, έχει κατά μέσο όρο περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια έσοδα ετησίως από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Προβλέπεται ότι η συμφωνία από την ανάκτηση των δικαιωμάτων θα προσθέσει δυνητικά 300 έως 400 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, όταν τα προϊόντα αρχίσουν να πωλούνται από το 2023.

H αγορά των παιχνιδιών στο σύνολό της γνώρισε ισχυρή ανάπτυξη με την πανδημία, τόσο στους καταναλωτές υψηλών όσο και σε εκείνους των μεσαίων εισοδημάτων, που αναζητούσαν προϊόντα για την περίοδο του «μένουμε σπίτι». Η ανάπτυξη αφορά κυρίως τις ιντερνετικές αγορές και, μάλιστα, τα μεσοπρόθεσμα νούμερα θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν υπήρχαν οι αναβολές στα λανσαρίσματα ταινιών που έχουν την προοπτική για πωλήσεις αντίστοιχου συλλεκτικού merchandise, και που πούλησαν ελάχιστα λόγω αυτής της ασυνέχειας.

Ωστόσο, συνολικά, αν η μεγάλη αμερικανική αγορά μπορεί να θεωρηθεί ένας καλός δείκτης, η βιομηχανία των παιχνιδιών γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη στα παιχνίδια του μεσαίου budget, αλλά και χάρη στα παιχνίδια που αφορούν αθλήματα και δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Τώρα, το λανσάρισμα νέων ταινιών, δίνει εκ νέου ώθηση στις πωλήσεις σε συλλεκτικές φιγούρες και σχετικά αναμνηστικά αντικείμενα, τόσο, που αυτή η κατηγορία είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος κλάδος αυτήν τη στιγμή στη βιομηχανία. Υπό αυτό το πρίσμα, η επανάκτηση των δικαιωμάτων για τις πριγκίπισσες της Disney από τη Mattel αποκτά άλλη προοπτική.

Διαβάστε επίσης: Η πορεία της κούκλας Barbie και η σημασία της για την Mattel

Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα οδηγηθεί εν μέρει από τη στρατηγική ψυχαγωγίας και περιεχομένου της εταιρείας. Η Mattel θα συνεχίσει τη δραστηριότητα της με τις συνεργασίες με εταιρείες παραγωγής ψυχαγωγικών προϊοντων και βιντεοπαιχνιδιών, όπως η Nintendo Co., αναπτύσσοντας 14 ταινίες φέτος, παράλληλα με περισσότερες δεκάδες τηλεοπτικές σειρές.

Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και η εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών δεν φαίνεται να μειώνονται. Στο πλαίσιο αυτό, η Mattel δηλώνει ότι έχει αρκετές επιλογές για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για περαιτέρω αύξηση των τιμών. Αντίθετα, η ανταγωνίστρια Hasbro Inc προέβλεψε πλήγμα στα περιθώρια κέρδους της φέτος, λόγω της εκτίναξης του κόστους προμήθειας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.