03 Μάι 2024
READING

Οι επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερους υπαλλήλους για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας

3 MIN READ

Οι επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερους υπαλλήλους για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας

Οι επιχειρήσεις αναζητούν όλο και περισσότερους υπαλλήλους για τις «πράσινες» θέσεις εργασίας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας είναι η κλιματική αλλαγή. Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος αναδείχθηκε περισσότερο στην πανδημία, λόγω και της αυξημένης ευαισθητοποίησης που επιδεικνύουν τα νεότερα άτομα της γενιάς Ζ και οι millennials.

Οι προσδοκίες που αφορούν τη βιωσιμότητα απέναντι στις επιχειρήσεις έχουν κλιμακωθεί έντονα, τόσο σε επίπεδο λόγων όσο και έργων. Για να μπορέσουν οι εταιρείες να καταστρώσουν σχέδια για την προστασία του πλανήτη και τη μείωση του αποτυπώματός τους, είναι απαραίτητη η παρουσία των κατάλληλων επαγγελματιών. Οι εταιρείες και οι κυβερνητικοί ηγέτες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξοπλίσουν τους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που απαιτούνται, ώστε να διασφαλίζεται ότι θα βοηθήσουν την εκάστοτε εταιρεία να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της.

Διαβάστε επίσης: Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν το sustainability αλλιώς

Έτσι, η ζήτηση για επαγγελματίες περιβάλλοντος επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους και όχι μόνο σε αυτούς που θεωρούμε περιβαλλοντικούς τομείς. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι με τις κατάλληλες δεξιότητες για να καλύψουν αυτές τις θέσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του LinkedIn. Ενώ οι θέσεις εργασίας που απαιτούν “πράσινες” δεξιότητες αυξήθηκαν κατά 8% ετησίως τα τελευταία πέντε χρόνια, το μερίδιο των “πράσινων” ταλέντων αυξήθηκε κατά περίπου 6% ετησίως την ίδια περίοδο. Επιπλέον, μπορεί οι προσλήψεις για πράσινες δεξιότητες αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά σχεδόν 40% μεταξύ 2016-2021, αλλά η ζήτηση σύντομα θα ξεπεράσει την προσφορά.

Τα προβλήματα τους περιβάλλοντος προκαλούν μια μεταβολή στη φύση της εργασίας. Συγκεκριμένα, δεν αλλάζει μόνο ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους, αλλά και το είδος της εργασίας που κάνουν ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την έρευνα του LinkedIn, οι δεξιότητες που θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι μέχρι το 2025 για να εκτελέσουν τις αντίστοιχες εργασίες θα αλλάξουν κατά περίπου 40%.

Διαβάστε επίσης: Trends 2022 | Το sustainability ορίζει το μέλλον των επιχειρήσεων

Στο μεταξύ, αυτό δεν υπολογίζει καν τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται από την παγκόσμια στροφή προς την πράσινη οικονομία. Τονίζεται επίσης ότι οι οικολογικές θέσεις εργασίας θα συνδέονται στενά με την τεχνολογία, συνεπώς πρόκειται για ρόλους που θα απαιτούν γνώσεις και δεξιότητες και στα δύο πεδία.

Οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με το περιβάλλον περιλαμβάνουν από τεχνικούς ηλιακών πάνελ και συμβούλους βιωσιμότητας, έως ευρύτερους ρόλους, όπως ο διαχειριστής συμμόρφωσης, ο διαχειριστής εγκαταστάσεων ή ο αντιπρόσωπος τεχνικών πωλήσεων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αγγελίες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ στον τομέα “Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιβάλλον” αυξήθηκαν κατά 237% την τελευταία πενταετία, έναντι 19% αύξησης στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τομείς για τους οποίους η LinkedIn προβλέπει ότι μέχρι το 2023, θα έχουν ξεπεραστεί σε συνολικό αριθμό θέσεων εργασίας από εκείνες περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Παρατηρείται ακόμα ότι όλο και περισσότεροι από αυτούς που ψάχνουν εργασία αναγράφουν στο βιογραφικό τους “πράσινες” δεξιότητες, όπως η διαχείριση οικοσυστημάτων, η περιβαλλοντική πολιτική και η πρόληψη της ρύπανσης. Αυτό εναρμονίζεται με το συμπέρασμα ότι αυτή η μετάβαση σε μια “πράσινη” οικονομία θα απαιτήσει και μια “πράσινη” στροφή των νέων ταλέντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.