02 Μάι 2024
READING

Η φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αποτελεί μείζον ζήτημα την Ευρώπη

2 MIN READ

Η φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αποτελεί μείζον ζήτημα την Ευρώπη

Η φόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αποτελεί μείζον ζήτημα την Ευρώπη

Εάν η Ευρώπη θέλει να συμπεριλάβει στο δίκτυό της 130 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2035, όπως προσδοκάται, τότε οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οφείλουν να θέσουν σε ισχύ τα φιλόδοξα σχέδιά τους και να μειώσουν με κάποιο τρόπο τη γραφειοκρατία που απαιτείται για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα στα αστικά κέντρα. Σήμερα στους δρόμους της Ευρώπης κυκλοφορούν 3,3 εκατομμύρια EVs.

Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης «Power sektor accelerating e-mobility», η Ευρώπη θα χρειαστεί 65 εκατομμύρια φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων (9 εκατομμύρια δημόσιους και 56 εκατομμύρια οικιακούς), με στόχο να καταφέρει να διαχειριστεί με κάποιο τρόπο την τεράστια ανάπτυξη της αγοράς των EVs.

Διαβάστε επίσης: Η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων είναι η επόμενη αγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων

Ένα στα έντεκα νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2021 ήταν ηλεκτρικά, μία αύξηση 63% σε σύγκριση με το 2020. Επί του παρόντος η Ευρώπη διαθέτει 374.000 δημόσιους φορτιστές, τα δύο τρίτα των οποίων είναι συγκεντρωμένα σε πέντε χώρες: την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την ίδια στιγμή, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δε διαθέτουν ούτε έναν φορτιστή ανά 100 km, κάτι το οποίο δυστυχώς αποτελεί σημαντικό ζήτημα.

Για να συμβαδίσει με τη ζήτηση, η Ευρώπη χρειάζεται μισό εκατομμύριο δημόσιους φορτιστές ετησίως έως το 2030, ενώ μέχρι το 2035 θα πρέπει να δημιουργεί ένα εκατομμύριο το χρόνο, ώστε να καταφέρει να αγγίξει τον στόχο της. Ωστόσο, η κατασκευή δημόσιας υποδομής φόρτισης αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιες καθυστερήσεις, λόγω ζητημάτων σχεδιασμού και αδειοδότησης. Εν τω μεταξύ, με βάση τις συνεχόμενα αυξανόμενες πωλήσεις των EVs, και τα επίπεδα ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν κατά 11% ετησίως.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.