02 Μάι 2024
READING

Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

4 MIN READ

Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

Έρευνα | Πώς νιώθουν οι υπάλληλοι που επιστρέφουν στο γραφείο μετά την τηλεργασία

Η πανδημία του Covid-19 που ξέσπασε το 2020 και τα επαναλαμβανόμενα lockdowns στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας επέβαλαν το καθεστώς της τηλεργασίας για πολλά επαγγέλματα. Καθώς τα μέτρα υποχωρούσαν και οι εμβολιασμοί πλήθαιναν, σιγά σιγά οι εταιρείες ξεκίνησαν να λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους από παλιά. Πολλές υιοθέτησαν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας, όπου στους εργαζομένους προσφέρεται η ευελιξία να διαμορφώσουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα τόσο με εξ αποστάσεως όσο και με διά ζώσης εργασία. 

Όντως, ειδικά με τα μέσα που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, πολλά επαγγέλματα αποδείχθηκε ότι μπορούν να γίνουν το ίδιο αποτελεσματικά από απόσταση, ενώ η κατάσταση αυτή διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά και άτομα που ζούσαν μακριά από τον τόπο εργασίας τους. Παρά την μεγάλη απήχηση της ευέλικτης και της εξ αποστάσεως εργασίας, υπάρχουν ορισμένες εταιρείες οι οποίες αποφάσισαν ότι θα επιβάλλουν στους εργαζομένους εργασία στο γραφείο.

Διαβάστε επίσης: Μια ολοκληρωμένη εικόνα του εργασιακού τοπίου για το 2022

Η Workhuman Human Workplace Index διεξήγαγε μια έρευνα για τους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι κατά, αλλά και υπέρ της απόφασης αυτής. Μεταξύ του 51% των ερωτηθέντων, το 71% δήλωσε ότι συμφωνεί με την απόφαση του εργοδότη του. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης ότι είναι γενικά ικανοποιημένοι, με το 79% να δηλώνει ότι είναι ευχαριστημένο με την τρέχουσα εταιρεία του και το 63% να αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει να την εγκαταλείψει.

Από το 1/3 τρίτο των εργαζομένων που δεν συμφωνούσαν με την επιστροφή στο γραφείο, το 43% δήλωσε ότι το θεωρούν περιττό βάση της φύσης του επαγγέλματός τους και το 31% δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών ρυθμίσεων και ευελιξίας. Επιπλέον, η πλειονότητα των εργαζομένων ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιβαρύνσεις που συνδέονται με την εργασία στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μετακίνησης και της φροντίδας παιδιών ή ηλικιωμένων. Ακόμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που μετακόμισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πράγμα που περιπλέκει την επιστροφή στο γραφείο. Συγκεκριμένα, ένα τεράστιο ποσοστό 42% των εργαζομένων που συμμετείχε στην έρευνα θα έπρεπε να μετακομίσει για να επιστρέψει στο γραφείο.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη παγκόσμια έρευνα δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα των εργαζομένων

Πάντως, τα ευρήματα της έρευνας είναι από τα πρώτα που δείχνουν, μετά από μια παρατεταμένη Μεγάλη Παραίτηση και μήνες έντασης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, ότι πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να αρχίσουν να συμφωνούν με την επιστροφή στο γραφείο. Η εταιρεία Workhuman το αποκαλεί “The Home Alone effect” και, σύμφωνα με αυτό, η παρατεταμένη απομόνωση στο σπίτι μπορεί στην αρχή να φαντάζει άνετη, σταδιακά όμως καταντάει δυσάρεστη. Γενικότερα, βέβαια, υπάρχει μια ποικιλομορφία ως προς το πώς έχει βιώσει ο κάθε εργαζόμενος της εργασία εξ αποστάσεως. Για παράδειγμα, οι γυναίκες και οι μαύροι γενικά δήλωσαν ότι είναι πιο ευτυχισμένοι όταν εργάζονται από το σπίτι σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους, ενώ οι ασκούμενοι δήλωσαν ότι υπέφεραν από κακή επικοινωνία και σύνδεση.

Πάντως, παρόλο που οι εργαζόμενοι πεθυμούν την κοινωνική και την ανθρώπινη σύνδεση που είχαν στην καθημερινότητά τους πριν τον Covid-19, η τηλεργασία ανέδειξε και αρκετές ανέσεις που οι περισσότεροι δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν. Ως αποτέλεσμα, πιστεύεται ότι η υβριδική εργασία θα είναι ο μακροχρόνιος συμβιβασμός για τους περισσότερους. Αυτού του είδους η διευθέτηση βρίσκεται στο μυαλό των διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού εδώ και καιρό, αν και η εκτέλεσή της είναι δύσκολη.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι συμμετέχοντες σε έρευνα της TinyPulse χαρακτήρισαν την υβριδική εργασία ως την πιο συναισθηματικά εξαντλητική ρύθμιση. Το μοντέλο, νέο για τους περισσότερους χώρους εργασίας, περνάει μια περίοδο ανάπτυξης, με τους χώρους εργασίας να αντιμετωπίζουν κενά, κινδύνους, αναποτελεσματικότητα και απειλές, σύμφωνα με μια έκθεση. Είναι λοιπόν βέβαιο ότι χρειάζεται ακόμα αρκετή διευθέτηση ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα θετικά του υβριδικού μοντέλου και να διασφαλιστεί ισορροπία.

Διαβάστε επίσης: Μήπως το ευέλικτο ωράριο σημαίνει περισσότερες ώρες εργασίας, ειδικά για τις γυναίκες;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς φαίνεται να έχουν πολύ διαφορετικές εμπειρίες. Ενώ η έκθεση της Workhuman δείχνει ότι οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στο γραφείο, μερικές άλλες πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, πιεσμένοι από δύο χρόνια πανδημίας, μαζί με τα πιο πρόσφατα ζητήματα του πληθωρισμού και των παγκόσμιων συγκρούσεων, θέλουν απλώς σταθερότητα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.