03 Μάι 2024
READING

Η Johnson & Johnson αποφάσισε να συνεχίσει να πουλάει baby powder μετά τις μηνύσεις

2 MIN READ

Η Johnson & Johnson αποφάσισε να συνεχίσει να πουλάει baby powder μετά τις μηνύσεις

Η Johnson & Johnson αποφάσισε να συνεχίσει να πουλάει baby powder μετά τις μηνύσεις

Σε πλειοψηφική απόφαση να συνεχίσει της πωλήσεις ταλκ παγκοσμίως κατέληξε η ψηφοφορία των μετόχων της Johnson & Johnson στο ετήσιο συμβούλιο της εταιρείας, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια στη Βόρεια Αμερική.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 40.000 μηνύσεις έχουν κατατεθεί σε δικαστήρια ενάντια στη Johnson & Johnson με την κατηγορία ότι στα προϊόντα ταλκ για μωρά της εταιρείας, η FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) ανακάλυψε πως υπάρχει πιθανή μόλυνση από ίχνη ασβέστου, ουσία η οποία είναι δυνητικά καρκινογόνα, γεγονός που οδήγησε σε ανάκληση του προϊόντος το 2019. Σε πολλές από αυτές η εταιρεία κατηγορείται ότι προωθούσε το εν γνώσει της καρκινογόνο προϊόν σε μαύρες ή υπέρβαρες γυναίκες.

Διαβάστε ακόμα: H Johnson & Johnson δεν είναι η μόνη | γιατί οι μεγάλες εταιρείες “σπάνε” σε κομμάτια

Μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η εκδίκαση 25.000 ακόμα υποθέσεων, ενώ η J&J έχει δαπανήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δικαστικά έξοδα και 3,5 δισεκατομμύρια σε διακανονισμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις που το αποτέλεσμα της δίκης ήταν υπέρ των εναγόντων, η J&J έχει ασκήσει εφέσεις.

Στον απόηχο της ανακάλυψης ασβέστου από την FDA, η εταιρεία ανέστειλε τις πωλήσεις ταλκ και άλλων προϊόντων της στις ΗΠΑ, αιτιολογώντας αυτήν της την κίνηση με την προσαρμογή της παραγωγής της σύμφωνα με τη αυξανόμενη ανάγκη της διεθνούς αγοράς για φαρμακευτικά προϊόντα υπό τη νέα πανδημική πραγματικότητα, καθώς και με την αποφυγή συγχρωτισμού των εργαζομένων της. Ωστόσο, η σκόνη ταλκ συνέχισε να πωλείται σε αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, καθώς η J&J ισχυρίζεται πως το προϊόν έχει κριθεί ασφαλές από δεκαετίες ερευνών.

Με τις δικαστικές διαμάχες επι του θέματος να παίρνουν έκταση, η J&J ίδρυσε μια νέα εταιρεία για να απορροφήσει τις απώλειες από τα προϊόντα ταλκ, και να καταθέσει αίτημα για προστασία σε περίπτωση χρεωκοπίας, ενώ ένα trust 2 δισεκατομμυρίων δημιουργήθηκε για την αντιμετώπισή των δικαστικών αναγκών.

Η πλειοψηφία των μετόχων της εταιρείας υπερασπίστηκαν την ασφάλεια του προϊόντος, ωστόσο συμβουλευτικές εταιρείες εξέφρασαν την άποψη πως οι μέτοχοι θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές μελλοντικές συνέπειες της υπόθεσης και για τους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να προκύψουν, ενώ η συμβουλευτική εταιρεία Glass Lewis δήλωσε πως η παύση της παραγωγής σκόνης για μωρά με βάση το τάλκ από την Johnson & Johnson μπορεί να αντισταθμίσει της επιπτώσεις της κατακραυγής που έχει προκύψει και να αποτρέψει πιθανές δικαστικές διαμάχες και σε άλλες αγορές εκτός των ΗΠΑ.

Mε πληροφορίες από Fierce Pharma και New York Times
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.