01 Μάι 2024
READING

O μύθος για το λογότυπο της BMW – και η πεζή αλήθεια

3 MIN READ

O μύθος για το λογότυπο της BMW – και η πεζή αλήθεια

O μύθος για το λογότυπο της BMW – και η πεζή αλήθεια

Από τα πιο ευπώλητα brands πολυτελείας, η BMW, που σήμερα κατασκευάζει επιπλέον τα αυτοκίνητα Rolls Royce και Mini, χαρακτηρίζεται από έναν δυναμικό, αγωνιστικό σχεδόν αέρα στο brand identity της, που την κάνει να φέρει έναν διαφορετικό στυλ σε σχέση με άλλα πολυτελή brands. Δεν είναι τυχαίο ως προς αυτό ότι από την οθόνη έχουν περάσει και ιδιαίτερα δραστήριες και δυναμικές BMW με τον James Bond στο τιμόνι.

Ίσως σε αυτό το allure οφείλεται κατά ένα μέρος και η διατήρηση για καιρό ενός μύθου που λέει ότι το λογότυπο της BMW, ο χαρακτηριστικός κύκλος με τα τέσσερα τεταρτημόρια εναλλάξ σε μπλε και λευκό χρώμα, θεωρείται ότι παραπέμπει σε έλικα αεροπλάνου.

Βέβαια, αυτού του μύθου δεν του λείπει η ρεαλιστική βάση. Είναι αλήθεια ότι η αυτοκινητοβιομηχανία BMW (Bayerische Motoren Werke) αποτελεί την εξέλιξη της BFW (Bayerische Flugzeug-Werke), ιδρυμένης το 1916, που κατασκεύαζε κινητήρες για αεροπλάνα. Το 1923 άρχισε να φτιάχνει ολοκληρωμένες μοτοσυκλέτες και το 1928 μετατράπηκε σε αυτοκινητοβιομηχανία, αρχίζοντας να κατασκευάζει αυτοκίνητα. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η BMW έφτιαξε κινητήρες για τη Luftwaffe, τη γερμανική πολεμική αεροπορία.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Coca-Cola εκσυγχρονίζει το look της και το ηλικίας 130 ετών λογότυπό της

Αυτό το παρελθόν της BMW στα αεροπλάνα δεν είναι ο μόνος λόγος που πολλοί πιστεύουν ότι το λογότυπό της, σχεδόν πανομοιότυπο σήμερα με τη μορφή που είχε το 1917, είναι σχεδιασμένο για να παραπέμπει σε έλικα αεροπλάνου. Η BMW δημιούργησε στα τέλη της δεκαετίας το 1929 μια διαφήμιση που απεικόνιζε δύο αεροπλάνα, πάνω στην κινούμενη έλικα των οποίων είχαν ενθέσει το λογότυπό της. Το 1942, λανσαρίστηκε μία ακόμα διαφήμιση με αντίστοιχο concept. Οπωσδήποτε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο σαφής αφορμή για αυτή τη νοηματική σύνδεση.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι, καθώς πρόκειται για ένα brand καθαρά βαυαρικό, το logo του είναι φτιαγμένο για να παραπέμπει στη σημαία της Βαυαρίας, με τους μπλε και λευκούς ρόμβους. Εξάλλου, και τα ίδια τα αρχικά BMW το δηλώνουν: Bayerische Motoren Werke σημαίνει Βαυαρικές Μηχανικές Κατασκευές. Μάλιστα, εκείνη την εποχή, όταν η BMW βρισκόταν στα σπάργανα, ήταν πολύ δημοφιλές το κίνημα για την ανεξαρτητοποίηση της Βαυαρίας από τη Γερμανία και, ενδεχομένως, ακόμα και η ονομασία «Βαυαρικές» να οφείλεται σε αυτήν τη διάθεση και το πνεύμα προς την ανεξαρτητοποίηση.

Διαβάστε ακόμα: Ο καλλιτέχνης Jeff Koons σχεδιάζει μία limited edition BMW

Η ίδια η BMW παραδέχεται ότι δεν προσπάθησε ιδιαίτερα να διορθώσει αυτήν την παρανόηση σχετικά με το νοηματικό περιεχόμενο του λογοτύπου της, καθώς, εκτός από ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που συνοδεύεται και από εικόνα, σίγουρα δε βλάπτει το brand identity και τη διάδοση του πνεύματός του, έστω και αν έχει πια περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που η εταιρεία ασχολήθηκε με αεροπλάνα.

Η εικόνα του λογοτύπου της BMW έχει παραμείνει  λίγο πολύ η ίδια μέσα στις δεκαετίες και πάντως, όσο και αν έχει προσαρομστεί στο στυλ της εποχής, με το δαχτυλίδι της να έχει γίνει εσχάτως διαφανές, τα βαυαρικά χρώματα παραμένουν παρόντα.

Με πληροφορίες από το creativebloq.com
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.