02 Μάι 2024
READING

Γιατί η Lavazza μπαίνει στην κατηγορία των ready-to-drink ροφημάτων

3 MIN READ

Γιατί η Lavazza μπαίνει στην κατηγορία των ready-to-drink ροφημάτων

Γιατί η Lavazza μπαίνει στην κατηγορία των ready-to-drink ροφημάτων

Σύμφωνα με την έρευνα της Grand View Research, η παγκόσμια αγορά του έτοιμου καφέ θα εκτιναχθεί στα 167,88 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Ήδη μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας του καφέ έχουν κάνει την είσοδό τους στον χώρο, ενώ ακόμα και αλυσίδες όπως τα Starbucks προσφέρουν στους πελάτες ready-to-drink ροφήματα. Η Lavazza, αφουγκραζόμενη τον παλμό της εποχής, λάνσαρε στην αμερικανική αγορά, τον Απρίλιο, τον δικό της ready-to-drink, παγωμένο καφέ, με ή χωρίς γάλα, σε 4 τύπους, στοχοθετώντας έτσι στους νεότερους καταναλωτές.

Κατά τα λεγόμενα της Camille Vareille, υπεύθυνης marketing της Lavazza στις ΗΠΑ, το νέο παγωμένο ρόφημα της εταιρείας εξελισσόταν για 2 έτη, με σκοπό να διατηρήσει εμφανείς τις ιταλικές ρίζες της εταιρείας, διεκδικώντας παράλληλα το αμερικάνικο κοινό.

Διαβάστε ακόμα: γιατί ακριβαίνει συνεχώς ο καφές;

Σύμφωνα με την ίδια, τα ready-to-drink ροφήματα αποτελούν την είσοδο μεγάλης μερίδας των νεότερων ηλικιών στον κόσμο του καφέ, πριν εξερευνήσουν και άλλες, πιο σύνθετες γεύσεις όπως ο espresso. Γι’ αυτόν τον λόγο η εταιρεία φρόντισε τα χρώματα των συσκευασιών να είναι πολύχρωμα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή ασπρόμαυρη συσκευασία της Lavazza, ενώ διοχετεύει το νέο της προϊόν σε σημεία οπού ο καταναλωτής είναι πιθανότερο να αναζητήσει κρύο, συσκευασμένο καφέ, όπως σε καταστήματα λιανικής ή σε διαδικτυακά marketplaces.

Η Lavazza θέλει να καταστήσει σαφές πως το νέο ready-to-drink προϊόν απευθύνεται εξίσου και σε παραδοσιακές αγορές. Ήδη παρέχεται στις επτά καφετέριες του brand στις ΗΠΑ, ενώ οι καταναλωτές μπορούν να το προμηθευτούν από την αμερικανική σελίδα της αλλά και μέσω του Amazon ή επιλεγμένων εμπόρων. Άλλωστε σύμφωνα με τις δηλώσεις της Vareille, η εμπορική πολιτική της Lavazza προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες των καταναλωτών, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους, και την επανεκκίνηση των ταξιδιών στην μεταπανδημική εποχή, κατά την οποία η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να ανακάμπτουν. Eξάλλου, τώρα που οι καταναλωτές βγήκαν από τα σπίτια τους, η τάση της παρασκευής specialty καφέδων στο σπίτι, που είχε αναδειχθεί μέσα στις καραντίνες – όπως και τα trends του μαγειρέματος και της ζαχαροπλαστικής – φαίνεται να υποχωρεί.

Η διατήρηση της τιμής σε λογικά επίπεδα ειδικά εν μέσω της έλλειψης συσκευασιών παγκοσμίως την προηγούμενη χρονιά, δεν ήταν η μόνη πρόκληση την οποία έπρεπε να αντιμετωπίσει η Lavazza. Ανταγωνιστές όπως η Illy επέκτειναν την γκάμα ready-to-drink ροφημάτων τους με νέες ποικιλίες καφέ σχεδόν ταυτόχρονα με το λανσάρισμα του προϊόντος της Lavazza. Αξίζει να σημειωθεί πως η Illy κυκλοφόρησε τον πρώτο ready-to-drink καφέ της ήδη το 2007, μέσω μιας συνεργασίας με την Coca-Cola.

Σύμφωνα με αναλυτές, όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν μια γενικότερη επιστροφή των καταναλωτών στα συσκευασμένα σε αλουμινένιο κουτάκι προϊόντα, καθώς η διεύρυνση της εν λόγω αγοράς δεν παρατηρείται μόνο στον καφέ αλλά και στα αναψυκτικά με νέες γεύσεις και τα αλκοολούχα ποτά – με τα hard seltzers, τα ανθρακούχα, ελαφρά αλκοολούχα σε διάφορες γεύσεις να αποτελούν το πιο χααρακτηριστικό παράδειγμα μιας δυναμικά ανερχόμενης κατηγορίας. Τώρα, το κοινό που παλαιότερα είχε συνηθίσει σε κακής ποιότητας περιεχόμενο σε ανάλογες συσκευασίες, πλέον ανακαλύπτει πως ακόμα και premium προϊόντα παρέχονται σε αυτή τη μορφή.

Η εκπρόσωπος της Lavazza σημειώνει πως ακόμα και σε αυτήν τη νέα τάση, το υπόβαθρο και το εκτόπισμα του brand είναι τέτοιο που είναι δυνατό να εισάγει την ευρωπαϊκή της νοοτροπία στην αμερικάνικη αγορά, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, όπου βιώνουμε αύξηση της ζήτησης σε ready-to-drink προϊόντα.

Με πληροφορίες από το Modern Retail

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.