02 Μάι 2024
READING

Γιατί η βιομηχανία της μόδας πολυτελείας στρέφεται στις resort συλλογές και τη μόδα διακοπών

5 MIN READ

Γιατί η βιομηχανία της μόδας πολυτελείας στρέφεται στις resort συλλογές και τη μόδα διακοπών

Γιατί η βιομηχανία της μόδας πολυτελείας στρέφεται στις resort συλλογές και τη μόδα διακοπών

Καθώς οδεύουμε στο πρώτο καλοκαίρι από το 2019 που δε στριμώχνεται από πανδημικούς περιορισμούς, oι μεγάλοι οίκοι μόδας βλέπουν να επανέρχεται, και πολύ δυναμικότερα, μάλιστα, μια ευκαιρία της οποίας τις προοπτικές είχαν αρχίσει να εξερευνούν ήδη πριν από την πανδημία.

Πρόκειται για τις resort συλλογές τους, τις κολεξιόν που παρεμβάλλονται των τυπικών Φθινόπωρο/Χειμώνας και Άνοιξη/Καλοκαίρι, και που περιλαμβάνουν ρούχα για τις αποδράσεις των jet-setters που αγαπούν τη μόδα.

Φέτος, τα μεγάλα fashion brands φιλοδοξούν να γεμίσουν τις καλοκαιρινές βαλίτσες των ευκατάστατων πελατών τους, αλλά και να προσελκύσουν ένα πιο νεανικό κοινό που τα ακολουθεί μεν, του λείπει η οικονομική ευχέρεια να τα τιμήσει με τον οβολό του δε. Γιατί, συνήθως, οι συλλογές αυτές είναι κατά τι οικονομικότερες από εκείνες των καθιερωμένων εποχικών Fashion Weeks· άλλη τιμή έχει βεβαίως μια δερμάτινη τσάντα Chloé και άλλη μια καλοκαιρινή ψάθινη του ίδιου οίκου. Έτσι, oι fans των οίκων αυτών έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν αντικείμενα από την brand wish list τους, και να τα ενσωματώσουν στα καλοκαιρινά τους looks στην πόλη, έστω και αν δεν κάνουν διακοπές στο Σαν Τροπέ.

Με αυτόν τον τρόπο τα μεγάλα ονόματα της πολυτελούς μόδας χτίζουν ένα κοινό για το μέλλον και ενισχύουν το brand identity τους και το loyalty των πελατών τους, που έχουν την ευκαιρία να ντύσουν τις ευτυχείς στιγμές των διακοπών τους με λίγη πολυτέλεια. Αλλά, φέτος, προχωρούν πολύ πέρα από το κυνήγι των πωλήσεων. Φέτος, τα πολυτελή brands της μόδας εμφανίζονται καλά προετοιμασμένα, με στόχο να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο βιωματικό concept, που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να πρωταγωνιστήσουν στις επιλογές των ταξιδιωτών των premium θερινών προορισμών.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, μετά από δύο καλοκαίρια περιορισμών, οι πιο γνωστές μάρκες της μόδας θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με την dolce vita των ευκατάστατων ταξιδιωτών. Και επενδύουν σημαντικά σε αυτό.

Για παράδειγμα, ο γνωστός για τα καλειδοσκοπικά του μοτίβα οίκος Pucci, αντί να κάνει μια παραδοσιακή επίδειξη μόδας για τη resort συλλογή του, οργάνωσε διακοπές για τους καλεσμένους του. Σε συνεργασία με τον μεγάλο λιανέμπορο του e-commerce Mytheresa, συγκέντρωσαν στο Κάπρι, για τρεις ημέρες, εξέχουσες προσωπικότητες της βιομηχανίας της μόδας, τους καλύτερους πελάτες τους και τους πιο γνωστούς influencers, για να απολαύσουν κάτι από καλοκαιρινή χλιδή ντυμένη με Pucci. Το πρόγραμμα περιλάμβανε κοκτέιλ σαμπάνιας δίπλα στη θάλασσα, θαλασσινά, ταχύπλοα, ιταλικές καντάδες, πρωινή γιόγκα. Τα εμπριμέ του οίκου έντυναν τα πάντα, από τα ρούχα των καλεσμένων μέχρι τα σαλόνια των σκαφών – εικόνες που τόσο αγαπά το Instagram.

Διαβάστε ακόμα: Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022

To σχόλιο της creative director του οίκου Pucci στο Business of Fashion είναι άκρως αντιπροσωπευτικό της κατεύθυνσης που έχει πάρει η στρατηγική των μεγάλων brands: «Δε βρίσκεις σημείο επαφής με τις σεζόν, ούτε με τις επιδείξεις μόδας – βρίσκεις σημείο επαφής με την εγκεφαλική διάθεση». Και προσθέτει ότι η έμφαση που ήθελε να δώσει ήταν στο lifestyle, να αναδείξει δηλαδή το lifestyle με το οποίο είναι συνδεδεμένο το όνομα του οίκου.

Εξαιρετικά βολικά, αυτή η φιλοσοφία υιοθετείται ακριβώς τη στιγμή που το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών, ένα καλοκαίρι όπου ο όρος «revenge travel» – τα «ταξίδια της εκδίκησης», έχει κάνει την εμφάνισή του, για να αντιπροσωπεύσει όλους εκείνους που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τα fashion brands έχουν αντιληφθεί αυτήν τη διάθεση και φαίνονται πανέτοιμα να βοηθήσουν αυτούς τους εκδικητές να εκδικηθούν με πολυτελές στυλ.

Ο οίκος Pucci δεν είναι δηλαδή ο μόνος που κινείται με αυτήν τη νοοτροπία. Οι οίκοι Chanel και Dior ανοίγουν pop-up μπουτίκ σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία, το Μαυροβούνιο και το Μπαλί  – η pop-up καλοκαιρινή μπουτίκ του Dior στη Μύκονο είναι γεγονός από το 2019 και, από φέτος, στη Μύκονο βρίσκεται και ο οίκος Fendi -, ενώ ακόμα και multibrand πλατφόρμες πολυτελούς μόδας προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις· για παράδειγμα, η Matchesfashion ετοιμάζει το «Grand Tour of Italy», σε συνεργασία με την πολυτελή αλυσίδα ξενοδοχείων Pellicano Hotels Group, με ενεργοποιήσεις στη Φλωρεντία, τη Νάπολη και το νησί Ίσκια.

Διαβάστε ακόμα: To νέο πολυτελές σύμπαν του Dior στο ανακαινισμένο flagship κατάστημα στο Παρίσι

Αντίστοιχα, ο έτερος λιανοπωλητής luxury fashion, Mytheresa, πρόσθεσε στον ιστότοπό του ξεχωριστή κατηγορία «Διακοπές».Τον Απρίλιο, οι πωλήσεις της κατηγορίας είχαν ήδη τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα του 2019. Ειδικά με τις pop-up μπουτίκ τους, όμως, τα μεγάλα brands ποντάρουν στη διάθεση και τον χρόνο για αγορές που έχουν οι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Οι συλλογές resort είχαν γίνει βασικός παράγοντας εσόδων ήδη πριν από την πανδημία, καθώς τα κομμάτια τους αποτελούν ιδανικό υλικό για παρουσία στα social media, εφόσουν ντύνουν διακοπές και φωτογραφίζονται σε ειδυλλιακά τοπία – μια εικονογραφία εξαιρετική για τα brands. Είναι λογικό, λοιπόν, οι μεγάλες μάρκες να λανσάρουν ουσιαστικά τα πάντα για τις διακοπές: από μαγιό και σύνολα για την πισίνα μέχρι τσάντες παραλίας και σανδάλια. Φέτος, την καλά οργανωμένη στρατηγική τους φαίνεται ότι ενισχύει και η έξοδος από την πανδημία και η άρση των μέτρων. Οι fashionistas ετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι γεμάτο μόδα και τα fashion brands δείχνουν πανέτοιμα.

Με πληροφορίες από το Business of Fashion
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.