03 Μάι 2024
READING

Γιατί κατεβάζει ταχύτητα το quick commerce

4 MIN READ

Γιατί κατεβάζει ταχύτητα το quick commerce

Γιατί κατεβάζει ταχύτητα το quick commerce
Οι εταιρείες delivery Gorillas, Getir και Zapp που δραστηριοποιούνται στο q-commerce ανακοίνωσαν περικοπές στις θέσεις εργασίας.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έφερε επανάσταση στις αγορές δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν οποιαδήποτε παραγγελία στο διαδίκτυο χωρίς να φύγουν από το σπίτι τους. Στον απόηχο της κρίσης του κορωνοϊού, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η άμεση παράδοση αναδείχθηκαν ως μία από τις πιο περιζήτητες υπηρεσίες logistics παγκοσμίως.

Αποτέλεσμα, οι λιανικές πωλήσεις (κυρίως ειδών παντοπωλείου/ειδών πρώτης ανάγκης) σύμφωνα με την Coresight Research θα ξεπεράσει μόνο στις ΗΠΑ τα 20-25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ισοδυναμεί με μερίδιο 10%–13% της εκτίμησhς για τις διαδικτυακές πωλήσεις CPG στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν συνολικά σε περίπου 191 δισ. δολ.

Ένα παρακλάδι του e-grocery είναι το quick commerce, που έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα και η ζήτηση για αυτόν τον τύπο υπηρεσίας είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται, αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να γίνουν κερδοφόρες οι εταιρείες του κλάδου.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στη σχεδόν άμεση παράδοση, όπως είναι η POP market στην Ελλάδα, θα πρέπει να τετραπλασιάσουν τον όγκο και ταυτόχρονα, να διπλασιάσουν την αξία των ημερήσιων παραγγελιών, εάν θέλουν να δημιουργήσουν κέρδος.

Ο Nazim Salur, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Getir (δε βρίσκεται ακόμη στην αγορά των ΗΠΑ), είπε στους New York Times το 2021 ότι μια γειτονιά μπορεί να είναι κερδοφόρα μετά από ένα ή δύο χρόνια. Ομοίως, η διοίκηση της Gopuff δήλωσε ότι έχει επιτύχει κερδοφορία σε κάθε αγορά στην οποία δραστηριοποιείται μετά από 18 μήνες, ενώ κάποιοι παίκτες έχουν καταφύγει εναλλακτικά στην εισαγωγή ενός τέλους παράδοσης. Ωστόσο, αυτή η λύση μπορεί να αποδειχθεί αντιπαραγωγική.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο 
Όπως αποκάλυψε μια έρευνα, τα τέλη παράδοσης αποτελούν το κύριο εμπόδιο για τις ηλεκτρονικές αγορές.
Η έρευνα καταναλωτών της Coresight Research που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (48,8%) που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν αγοράσει από το διαδίκτυο τους τελευταίους 12 μήνες και είχαν επιλέξει την ταχεία παράδοση, η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες αυθημερόν, μίας ώρας και 15 λεπτών/30 λεπτών. Περίπου το 61% των ερωτηθέντων είπε ότι η χαμηλή ή καθόλου χρέωση παράδοσης είναι σημαντική, ακολουθούμενο από το 53% που ανέφερε ότι η τιμή των ειδών είναι το κλειδί.
Οι πιθανές μελλοντικές αυξήσεις των τελών παράδοσης στο εγγύς μέλλον φαίνονται επομένως προβληματικές —ιδίως δεδομένου του ανταγωνιστικού περιβάλλοντος— υποδηλώνοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου θα πρέπει να παρέχουν δωρεάν ή χαμηλού κόστους παράδοση, τουλάχιστον έως ότου παγιωθεί η αγορά και μειωθεί ο ανταγωνισμός. Επίσης οι καταναλωτές εμφανίσθηκαν να αισθάνονται άνετα με ελαφρώς μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης, οι οποίοι συνήθως επιφέρουν χαμηλότερο κόστος στην υπηρεσία.
Και ενώ μακροπρόθεσμα η αγορά του e-grocery αλλά και του q-commerce αναμένεται να καταστεί κερδοφορά, σήμερα τα πράγματα δεν πάνε όπως θα θέλανε οι πρωταγωνιστές.

Η Getir, ο τουρκικός μονόκερος που ιδρύθηκε το 2015 και προσφέρει «υπερταχείες» παράδοσης για είδη παντοπωλείου, εκτός από παράδοση φαγητού, προχωρά στην κατάργηση 4.500 θέσεων εργασίας ή 1 στις 7. Η Getir δεν είναι η μοναδική που προχωρά σε περικοπές θέσεων εργασίας. Οι Γερμανοί στο Gorillas ήταν οι πρώτοι που έβαλαν φρένο. Το προσωπικό στα κεντρικά γραφεία πρόκειται να μειωθεί, κάτι που θα κοστίσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Τον δρόμο που χάραξαν οι Getir και Gorillas ακολουθεί η βρετανική Zapp, η οποία ανακοίνωσε ότι μία στις δέκα θέσεις εργασίας θα καταργηθεί. Αυτό ισοδυναμεί με 250 απολύσεις. Εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, η Zapp δραστηριοποιείται στη Γαλλία και την Ολλανδία, αλλά δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο πώς θα επηρεαστούν αυτές οι αγορές από τον γύρο των απολύσεων.

Μια ιστορία 11 ετών
Το 2011 και το 2012, οι Postmates (τώρα Uber Eats) και Instacart, αντίστοιχα καθιέρωσαν το μοντέλο παράδοσης γρήγορου εμπορίου. Το μοντέλο τους βασίσθηκε στη συνεργασία με τρίτους λιανοπωλητές (ή εστιατόρια) για το ίδιο το προϊόν. Η Gopuff, το 2013, ξεκίνησε το γρήγορο εμπόριο προσφέροντας παράδοση σε 30 λεπτά κατά μέσο όρο. Η DoorDash εισήλθε στον χώρο άμεσης παράδοσης τον Αύγουστο του 2020. Έχει δημιουργήσει τα δικά της ψιλικατζίδικα DashMart, που προσφέρουν παράδοση των βασικών ειδών σε 30 λεπτά ή λιγότερο. Πιο πρόσφατα, οι Fridge No More, το JOKR και το 1520 έχουν εισέλθει στην αγορά, δανειζόμενοι το κάθετα ολοκληρωμένο μοντέλο για να υποσχεθούν παράδοση σε μόλις 10–15 λεπτά.
Ενώ στην Ελλάδα, η εξαγορά τριών εταιρειών του ομίλου Μούχαλη, μεταξύ των οποίων και τα kiosky’s, από την Delivery Hero, αναμένεται ότι θα ανατρέψει τις ισορροπίες.

Την ίδια στιγμή, για να αυξηθεί η πυκνότητα του δικτύου, οι πλατφόρμες παράδοσης προσθέτουν νέους συνεργάτες λιανικής εκτός του βασικού κλάδου των παντοπωλείων. Η Instacart έχει προσθέσει ρούχα (H&M), ομορφιά (Sephora), γενικά εμπορεύματα (Big Lots) κ.ά. Επιπλέον, το Shipt έχει επίσης επεκταθεί πέρα από το παντοπωλείο και στην παράδοση ρούχων από τα καταστήματα Target. Για τους παραδοσιακούς παίκτες που είχαν αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες την παράδοση και την παραλαβή, η διαφοροποίηση θα είναι απαραίτητη για την παροχή περισσότερων εργασιών στο τελευταίο μίλι.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.