03 Μάι 2024
READING

Πώς η τουριστική βιομηχανία μπορεί να προσεγγίσει τους Gen Z και Millennials ταξιδιώτες

5 MIN READ

Πώς η τουριστική βιομηχανία μπορεί να προσεγγίσει τους Gen Z και Millennials ταξιδιώτες

Πώς η τουριστική βιομηχανία μπορεί να προσεγγίσει τους Gen Z και Millennials ταξιδιώτες
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του Covid-19 έχουν μειωθεί σημαντικά, δίνοντας επιτέλους στους ανθρώπους την ευκαιρία να ξεκινήσουν και πάλι να ταξιδεύουν. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πλέον είναι καλοκαίρι, κάνει τους Μillennials και τους ταξιδιώτες της γενιάς Z να καταστρώνουν τα σχέδιά τους για τις φετινές διακοπές τους. Καθώς αρχίζουν να εξερευνούν τις επιλογές τους, αυτοί οι καταναλωτές ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Oι τάσεις στα ταξίδια το 2022

Οι καταναλωτές της γενιάς Z μπορεί καμιά φορά να μη λαμβάνονται υπ’ όψιν εξαιτίας της ηλικίας τους. Ωστόσο, τα μέλη της αποτελούν την αυριανή μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού των ΗΠΑ, συνεισφέροντας 44 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, ενώ ήδη η γενιά αυτή είναι η κυρίαρχη στον πλανήτη συνολικά, και η πολυπληθέστερη που έχει υπάρξει ποτέ. Με δεδομένο ότι οι νεότεροι της γενιάς αυτής είναι ακόμα 12 ετών, μέχρι το 2030 θα είναι στο σύνολό τους οι πιο ισχυροί καταναλωτές στον κόσμο.

Ένα πρόσφατο άρθρο του Forbes υπογράμμισε την άποψη ότι οι ταξιδιώτες θέλουν να ξοδέψουν πολλά και να ταξιδέψουν σε πιο μακρινούς προορισμούς το 2022. Επίσης, το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα ταξίδια ήταν μία από τις δραστηριότητες που τους έλειπαν περισσότερο. Αυτά δείχνουν ότι τα ταξίδια το 2022 θα είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς το 62% των ερωτηθέντων ήθελε να πραγματοποιήσει 2 έως 4 ταξίδια φέτος.

Η έρευνα τόνισε επίσης ότι οι Μillennials αναδεικνύουν σημαντικές ταξιδιωτικές τάσεις, όπως τα bucket-list ταξίδια σε εξωτικές τοποθεσίες. Οι ονειρεμένοι προορισμοί είναι τελικά οι πιο επιθυμητοί για τους Μillennials και τους Gen Zers, και τα 2/3 των ερωτηθέντων προτίμησαν τις once-in-a-lifetime διακοπές από την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου. Το γεγονός αυτό φανερώνει ξεκάθαρα ότι για τους καταναλωτές που ανήκουν σε αυτές τις γενιές τα ταξίδια είναι μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες.

Διαβάστε επίσης: Πόσο θα ταξιδέψουν οι άνθρωποι φέτος;

Σε συμφωνία με αυτά τα ευρήματα, η έρευνα της State of Travel in 2022 της Avail δείχνει ότι οι Gen Z-ers, και όχι οι Μillennials, ηγούνται της επιστροφής στα ταξίδια. Επιπλέον, το 72% των ερωτηθέντων της Gen Z σχεδιάζουν να επενδύσουν φέτος τα ίδια ή περισσότερα χρήματα σε ταξίδια από ό,τι πριν από την πανδημία. Ένα αντίστοιχο ποσοστό των Gen Z-ers δηλώνουν επίσης ότι σχεδιάζουν ήδη ένα μεγάλο ταξίδι φέτος, έναντι 68% των Μillennials, 60% της γενιάς X και 51% των Βaby Βoomers.

Αξιοποίηση των νεαρών ταξιδιωτών

Οι retailers πρέπει να αξιοποιήσουν αυτήν την τάση και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Το πρώτο και βασικό βήμα είναι η εις βάθος κατανόηση αυτών των ατόμων. Οι Μillennials είναι άτομα με μεγάλη ποικιλία ενδιαφερόντων, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την εξερεύνηση της φύσης. Πραγματοποιούν 4 ή περισσότερα ταξίδια ετησίως, αλλά τα ταξίδια τους είναι τα μικρότερα σε διάρκεια σε σύγκριση με άλλες γενιές. Το 37% αυτών δηλώνει ότι επηρεάζεται από άρθρα σχετικά με ταξιδιωτικούς προορισμούς, ενώ πριν από τη λήψη μιας απόφασης σχετικά με το πού θα πάνε, περίπου το 80% ψάχνει για μια προσφορά, το 84% διαβάζει κριτικές και πάνω από το 70% μιλάει με ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί το μέρος στο παρελθόν.

Οι ταξιδιώτες της γενιάς Z, με τη σειρά τους, είναι ανοιχτόμυαλοι, γνώστες των κινητών τηλεφώνων και ταξιδιώτες που έχουν επίγνωση του προϋπολογισμού τους, ενώ αγαπούν τη χαλάρωση και κάνουν κατά μέσο όρο 2,5 ταξίδια ετησίως. Το 63% χρησιμοποιεί τα smartphones του όταν αναζητά ταξιδιωτική έμπνευση, ενώ επηρεάζεται περισσότερο από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι φίλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα, περισσότεροι από τους μισούς ταξιδιώτες της Gen Z δήλωσαν ότι οι διαφημίσεις με προσφορές ή ελκυστικές εικόνες μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επίσης, σχεδόν το 80% δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός ήταν πρωταρχικός παράγοντας κατά την έρευνα και την κράτηση του τελευταίου τους ταξιδιού

Για να προσελκύσουν αυτούς τους νεαρούς ταξιδιώτες, οι retailers μπορούν να προσφέρουν καλύτερες προσφορές και ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής που κουμπώνουν με την αυθόρμητη φύση των νέων ταξιδιωτών. Τα social media είναι ένα κανάλι που δημιουργεί ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για τα ταξίδια, ενώ δίνει την ευκαιρία στους retailers να επεκτείνουν τις προσφορές marketing για νεότερους ταξιδιώτες. Μια κύρια πηγή για τους ταξιδιώτες της Gen Z, το TikTok, χρησιμεύει ως κόμβος για την εύρεση συστάσεων και πραγμάτων που πρέπει να κάνουν σε οποιοδήποτε μέρος επισκέπτονται.

Επίσης μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των Buy Now, Pay Later εφαρμογών, καθώς αυτή είναι μια μέθοδος πληρωμής στην οποία υπάρχει αυξανόμενη προτίμηση από αυτούς τους καταναλωτές. Οι Μillennials αποτελούν το 40% των χρηστών BNPL το 2020, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών ανά ηλικιακή ομάδα. Οι καταναλωτές της γενιάς Z αναμένεται να τους φτάσουν, καθώς ήδη υιοθετούν το BNPL σε υψηλότερο ποσοστό από τους Μillennial ομολόγους τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς το Buy Now Pay Later αλλάζει την ταξιδιωτική βιομηχανία

Γενικά, το κλειδί είναι η προσέγγιση του καταναλωτή στα μέσα στα οποία επιλέγει να δικτυώνεται και να κάνει τις αναζητήσεις του. Οι νεότεροι καταναλωτές δεν προτιμούν απαραίτητα τις μεγάλες ή γνωστές ιστοσελίδες ταξιδιών και διαμονής, καθώς αντιδρούν πιο αυθόρμητα με βάση τις συστάσεις από φίλους, influencers ή την καλύτερη προσφορά που θα εμφανιστεί στο διαδίκτυο. Έτσι, υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για τις καθιερωμένες ταξιδιωτικές εταιρείες, αλλά και για τις αναδυόμενες πλατφόρμες.

Με πληροφορίες από το AdWeek
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.