20 Σεπ 2024
READING

DIY | Crash tesh για ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και η είσοδος της Mr. DIY στην Ελλάδα

4 MIN READ

DIY | Crash tesh για ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και η είσοδος της Mr. DIY στην Ελλάδα

DIY | Crash tesh για ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και η είσοδος της Mr. DIY στην Ελλάδα

Τρεις είναι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα οι βασικοί εκφραστές της αγοράς του Do it Yourself, η οποία αφορά τη δυνατότητα και τη διάθεση των καταναλωτών είτε να αγοράζουν προϊόντα, τα οποία είτε συναρμολογούν οι ίδιοι, είτε να δημιουργούν εξαρχής ένα νέο στοιχείο, είτε να προχωρούν σε επισκευή κάποιου υπάρχοντος. Praktiker, Leroy Merlin και IKEA κατατάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία, με τους δύο πρώτους ιδιαίτερα να αποτελούν αμιγώς εκφραστές της συγκεκριμένης αγοράς και την IKEA να κατατάσσεται ευρύτερα σε αυτήν λόγω της φύσης των προϊόντων που διαθέτει, τα οποία απαιτούν συναρμολόγηση.

Θέμα χρόνου αποτελεί και η είσοδος στην Ελλάδα της αλυσίδας Mr. D.I.Y., η οποία δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στη λιανική πώληση ειδών σπιτιού. Απότελεί ουσιαστικά έναν hard discounter στον τομέα των ειδών σπιτιού. Είχε ταχεία ανάπτυξη στη Μαλαισία χάρη στις συνεργασίες της με εμπορικά κέντρα, αλλά και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η μέση επιφάνεια των καταστημάτων της ανέρχεται σε περίπου 1.000 τ.μ. και διαθέτουν περί τους 18.000 κωδικούς.

IKEA και Praktiker οι μεγαλύτερες δυνάμεις

Aπό τους τρεις πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης αγοράς, οι δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δίνουν τον ρυθμό είναι η IKEA και η Praktiker, όπως προκύπτει από τα οικονομικά τους μεγέθη. Στην τρίτη θέση έρχεται η Leroy Merlin. ΙΚΕΑ, Praktiker και Leroy Merlin, έχασαν πωλήσεις το 2020, ενώ η ΙΚΕΑ ενίσχυσε τον τζίρο της το 2021ν καθότι ήδη έχει δημοσιεύσει οικονομικά αποτελέσματα, με δεδομένη την υποχρέωση έγκαιρης δημοσίευσης που διατηρεί ως εισηγμένη. Eιδικότεραν η Leroy Merlin, η οποία έχει παραμείνει στάσιμη σε επίπεδο επέκτασης των σημείων πώλησης που διαθέτει μετά το κατάστημα του Κηφισού που εγκαινίασε το 2020, είχε κύκλο εργασιών την ίδια χρονιά στα 117,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν μειωμένος κατά 15% σε σύγκριση με το 2019. Η εταιρεία είναι έντονα ζημιογόνα, ωστόσο, στις δύο προαναφερόμενες χρονιές, με τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους το 2020 να φτάνουν τα -10,85 εκατ. ευρώ από -8,15 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, η στήριξη από τη μητρική ADEO και οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, είναι αυτές που ενισχύουν τη Leroy Merlin στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα: ΙΚΕΑ, Praktiker, Leroy Merlin και Jysk «κρατούν» την αγορά που ξεπερνάει το μισό δισεκατομμύριο

Aντίστοιχα, η Praktiker Hellas, η οποία ανήκει στον όμιλο Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, είχε τζίρο 147,53 εκατ. ευρώ το 2020, από 186,03 εκατ. ευρώ το 2019, με αποτελέσματα μετά από φόρους ζημιογόνα σε 4 εκατ. ευρώ, από ζημίες 287.000 ευρώ το 2019. Η Praktiker έχει ποντάρει σημαντικά στα προϊόντα εσωτερικής διακόσμησης αλλά και στη διακόσμηση κήπου και βεράντας, λόγω εποχής, ως μέρος της στρατηγικής της τοποθέτησης. Σε κάθε περίπτωση όμως και το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών που τρέχει αυτήν την περίοδο από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ενισχύσει τις επιδόσεις της για φέτος, δεδομένου ότι υφίσταται ιδιαίτερη κινητικότητα στην αγορά και ιδίως στην πώληση κλιματιστικών.

Ταυτόχρονα, έχει επενδύσει στην τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο σύνολο του δικτύου της, πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιεί από τον Ιανουάριο του 2021 και έχει ήδη ολοκληρώσει σε όλα της τα καταστήματα.

Η ΙΚΕΑ, το εμπορικό σήμα της οποίας διαχειρίζεται ο όμιλος Φουρλή, ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της κατά 12,2% το 2021, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα 273,4 εκατ ευρώ, με τις πωλήσεις στην Ελλάδα να ενισχύονται κατά 11,8% και στις υπόλοιπες χώρες κατά 12,6%. Η αλυσίδα είχε κέρδη προ φόρων ύψους 12,1 εκατ ευρώ και κέρδη EBITDA ύψους 25,9 εκατ ευρώ, από 22,7 εκατ ευρώ το προηγούμενο έτος. Νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, μεσαίου μεγέθους προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τριετία, μεταξύ των οποίων είναι σημεία σε Κρήτη και Πάτρα (τα συγκεκριμένα έως το 2023), τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στα 6 μεσαία και 5 μεγάλα καταστήματα (big boxes), που ήδη διατηρεί η αλυσίδα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Θυμίζουμε ότι ένα μεγάλο κατάστημα ΙΚΕΑ θα υπάρξει με βάση τον σχεδιασμό και στο Ελληνικό, όπου ο όμιλος Φουρλή πρόκειται να δημιουργήσει ένα retail park 30.000 τ.μ.

Η αγορά του DIY στην Ελλάδα

Πρόσφατη έρευνα της Leroy Merlin για την Ελλάδα δείχνει την αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών για κατασκευές και επισκευές στο σπίτι τους. Η σχετική έρευνα «Brand & Ad Tracker» πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021 και τον Μάρτιο του 2022.

Η αυξητική αυτή τάση είναι εμφανής στους καταναλωτές που είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το αντικείμενο. Έτσι, ενώ το ποσοστό των εμπειρότερων καταναλωτών στον τομέα του DIY ήταν στα επίπεδα του 23% των ερωτηθέντων το 2020, έφτασε σε ποσοστό 41% το 2022. Στον αντίποδα, οι αρχάριοι χρήστες μειώθηκαν στο 46% από 58%, συγκρίνοντας το 2020 με το 2022. Παρόλ’ αυτά, οι προχωρημένοι καταναλωτές ήταν μειωμένοι από 18% σε 13%.

Η αξία του ελληνικού λιανεμπορίου και η συνεισφορά του στην οικονομία

Συνολικά ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στη χώρα στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες DIY συμβάλλει περίπου το 4,6% (7,3 δισ. ευρώ) της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής οικονομίας και κατατάσσεται στην 6η θέση σε όγκο κύκλου εργασιών, μεταξύ των 63 τομέων της ελληνικής οικονομίας. Ο συνολικός κύκλος εργασιών του κλάδου λιανικής ήταν 31 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, και ανήλθε σε περίπου 26,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της KPMG.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.