14 Οκτ 2024
READING

Eίναι το resale από τα ίδια τα brands το μέλλον του λιανεμπορίου στη μόδα;

4 MIN READ

Eίναι το resale από τα ίδια τα brands το μέλλον του λιανεμπορίου στη μόδα;

Eίναι το resale από τα ίδια τα brands το μέλλον του λιανεμπορίου στη μόδα;

Η στροφή των καταναλωτών στα ρούχα από δεύτερο χέρι όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος, χαράσσει μία νέα εποχή για το resale, στο οποίο πλέον προχωρούν και τα ίδια τα brands.

Η βιωσιμότητα και η πανδημία του Covid-19 αλλάζουν το μέλλον της μόδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις ΗΠΑ, κυβερνητικοί φορείς επιβάλλουν πλέον στις εταιρείες να κάνουν γνωστές στο ευρύ κοινό τις επιπτώσεις που έχουν οι δραστηριότητές τους στην κλιματική αλλαγή, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντός της οποίας παρόμοιες πολιτικές προϋπήρχαν, σκοπεύει να επεκτείνει την υποχρεωτικότητά τους. Στο ίδιο μοτίβο κινούνται σταδιακά και ασιατικά επιχειρηματικά κέντρα, όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Μεγάλα ονόματα στον τομέα της μόδας υιοθετούν σταδιακά πολιτικές μειωμένων εκπομπών άνθρακα στους κύκλους λειτουργίας τους, καθώς οι νέες οδηγίες βρίσκουν εφαρμογή σε εταιρείες τεράστιου οικονομικού βεληνεκούς, γεγονός που οδηγεί κολοσσούς του χώρου στην πρόσληψη ειδικών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με σκοπό την πληροφόρηση και την ευθυγράμμισή τους με το νέο, βιωσιμότερο καθεστώς.

Διαβάστε επίσης: Η πρωτοβουλία για τη διαχείριση των υφασμάτινων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Στο πλαίσιο αυτό, μία αγορά σε πλήρη άνθηση έχει καταστεί η επαναπώληση (resale), κυρίως ρούχων και αξεσουάρ. Η ανάγκη για βιωσιμότητα, η οικονομική κρίση και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας δυσκολεύουν την παραγωγή για τα brands, ενώ περισσότεροι καταναλωτές οδηγούνται στην αγορά μεταχειρισμένων.

Η οικονομία μεταπώλησης έχει αποτίμηση 25 έως 30 δισεκατομμυρίων και η McKinsey and Company εκτιμά ότι ο κλάδος θα έχει ετήσια ανάπτυξη 10 έως 15 τοις εκατό την επόμενη δεκαετία. Ενώ τα φυσικά καταστήματα μεταπώλησης εξακολουθούν να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων μεταχειρισμένων, τα ψηφιακά κανάλια έχουν πλέον σχεδόν το 30 τοις εκατό του μεριδίου αγοράς.

Χαρακτηριστικά, online brands όπως το RealReal, το Grailed και το Vestiaire Collective σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη. Τον περασμένο μήνα, η Fashion United ανέφερε ότι η αγορά μεταπώλησης θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί έως το 2026. Τον Ιανουάριο, το Forbes ανακήρυξε ακόμη και τη μεταπώληση «αστέρι της λιανικής» το 2022.

Τα καταστήματα μεταχειρισμένων και οι αναπτυσσόμενοι ψηφιακοί λιανοπωλητές κυριαρχούσαν στην αγορά μεταπώλησης, αλλά οι εταιρείες αρχίζουν να ξεκινούν τα δικά τους κανάλια resale. Οι λιανοπωλητές πολλαπλών επωνυμιών, συμπεριλαμβανομένων των Neiman Marcus, Net-a-Porter και Farfetch, αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και αυτοί στον τομέα της μεταπώλησης. Εκτός του κλάδου των ειδών πολυτελείας, η Lululemon έχει ξεκινήσει το δικό της πρόγραμμα μεταπώλησης.

Παράλληλα, πολλά brands έχουν αρχίσει να ελέγχουν τα δικά τους κανάλια resale, δημιουργώντας πλατφόρμες μεταπώλησης απευθείας στις ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου τους.

Η Isabel Marant κυκλοφόρησε το Isabel Marant Vintage τον Ιούνιο του 2021. Η Gucci εισήλθε επίσης στην αγορά μεταπώλησης με vintage είδη ως μέρος του Gucci Vault τον Σεπτέμβριο. Η Kering αγόρασε μερίδιο 5% στην Vestiaire Collective. Η Adidas δημιούργησε την πλατφόρμα Choose to Give Back, ενώ η Η&Μ αρχίζει να πουλά second-hand ρούχα – ακόμα και από το Zara.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα | Η αγορά του resale θα διπλασιαστεί μέχρι το 2026

Η μεταπώληση που ανήκει σε επωνυμία μοιάζει με τεράστιο μέρος του μέλλοντος της μεταπώλησης. Οι έμποροι λιανικής θα πρέπει να ανακαλύψουν την αντίστροφη εφοδιαστική αλυσίδα, να εκπαιδεύσουν το προσωπικό για έλεγχο ταυτότητας των προϊόντων και να καταλάβουν πώς να κλιμακωθούν με βιώσιμο τρόπο. Το μελλοντικό μοντέλο λιανικής, ειδικά για τις μεγάλες εταιρείες, μοιάζει με συνδυασμό διάθεσης των βασικών συλλογών, του outlet και της μεταπώλησης.

Εταιρείες που σπάνια κάνουν εκπτώσεις στα κύρια καταστήματά τους έχουν ξεκινήσει τη μεταπώληση. Η εταιρεία παπουτσιών Allbirds σπάνια έως ποτέ δεν κάνει εκπτώσεις, αλλά τον Φεβρουάριο λανσαρε μια πλατφόρμα που ονομάζεται ReRun για ήπια χρησιμοποιημένα υποδήματα που έχουν επιστραφεί στα καταστήματα. Οι πελάτες της Allbirds λαμβάνουν έκπτωση 20 δολαρίων για να παραδώσουν τα παλιά τους παπούτσια για την αγορά νέων κομματιών.

Ο έλεγχος των δικών τους καναλιών μεταπώλησης με παράλληλη μείωση της παραγωγής μπορεί να επιτρέψει την αύξηση των κερδών των brands και την ενίσχυση των στόχων βιωσιμότητας, μετατρέποντας τελικά το resale στο μέλλον της μόδας.

Με πληροφορίες από το FashionUnited
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.