01 Μάι 2024
READING

Tα «πράσινα» ακίνητα των μεγάλων στην Ελλάδα

4 MIN READ

Tα «πράσινα» ακίνητα των μεγάλων στην Ελλάδα

Tα «πράσινα» ακίνητα των μεγάλων στην Ελλάδα

Η τάση στην αγορά των ακινήτων το τελευταίο χρονικό διάστημα, φέρνει όλο και περισσότερο στο προσκήνιο επενδύσεις που σχετίζονται με την κατασκευή βιοκλιματικών – «πράσινων» κτιρίων, που χαρακτηρίζονται για τη μειωμένη ενεργειακή τους κατανάλωση και κατ’ επέκταση για το μειωμένο περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Την ίδια στιγμή, χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχωρούν σε εκτεταμένες «πράσινες» επενδύσεις, όπου αποκορύφωμα αποτελεί η κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου στο Ντουμπάι, που αναμένεται να είναι και το μεγαλύτερο στον πλανήτη, με δυνατότητα παραγωγής 5.000 MW έως το 2030 και στόχο την εξοικονόμηση σημαντικών ποσοτήτων εκπομπών άνθρακα σε ετήσια βάση.

Στην Ελλάδα τα δεδομένα κινούνται εντονότερα το τελευταίο διάστημα στον τομέα της πράσινης μετάβασης, ίσως όχι με τους ρυθμούς που αυτό συμβαίνει στο εξωτερικό. Κυρίως οι πολυεθνικές εταιρείες είναι αυτές που πλέον ζητούν το κάτι παραπάνω στα κτίρια γραφείων ή γενικότερα στα ακίνητα που είτε μισθώνουν, είτε αγοράζουν. Τα ακίνητα πάντως που είναι ενεργειακά και περιβαλλοντικά βιώσιμα, αποτελούν την τάση του μέλλοντος και μάλιστα οι επενδυτές πλέον δίνουν προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα, καθώς τα παλιά ακίνητα δείχνουν να χάνουν όλο και περισσότερο την αξία τους. Γι’ αυτό και όλες οι νέες κατασκευές που είτε αποτελούν ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων, είτε ανεγέρσεις νέων, κινούνται πλέον στα πρότυπα πιστοποίησης που ορίζονται διεθνώς.

Τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η PwC. Η πολυεθνική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, γνωστοποίησε πρόσφατα ότι θα προχωρήσει στη μίσθωση ακινήτου στη λεωφόρο Κηφισίας 65, το οποίο είναι υπό κατασκευή. Την κατασκευαστική ευθύνη του κτιρίου, στο τελευταίο διαθέσιμο οικόπεδο του κεντρικού οδικού άξονα της Αθήνας, έχει αναλάβει η Dimand. Πρόκειται για ένα κτίριο που κατά το παρελθόν στέγαζε την καλτσοποιία Berkshire. Το κτίριο αυτό θα είναι πιστοποιημένο κατά τα διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής πιστοποίησης και βιωσιμότητας, LEED και WELL.

Η παράδοση του ακινήτου στους νέους ενοίκους του αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2024, με το συνολικό ύψος επένδυσης για την κατασκευή του να αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους απόκτησης του οικοπέδου που ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή τα γραφεία της PwC βρίσκονται κατατμημένα σε τρεις διαφορετικές εγκαταστάσεις και μετά την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου, και θα συγχωνευθούν και τα τρία κτίρια στο νέο ακίνητο της Κηφισίας.

Adidas: Το πρώτο εμπορικό ακίνητο που πιστοποιείται κατά LEED

Από τον χορό των «πράσινων» εγκαταστάσεων δεν λείπουν πολυεθνικές στον χώρο των ειδών ένδυσης και συγκεκριμένα στην αθλητική ένδυση, όπως είναι η Adidas. Η γερμανική πολυεθνική, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Adidas Hellas, προχώρησε πρόσφατα στην εγκατάστασή της σε ακίνητο της εταιρείας Κλουκίνας – Λάππας στην οδό Ερμού 44. Το συγκεκριμένο κτίριο μάλιστα, θα είναι και το πρώτο εμπορικό ακίνητο στην Ελλάδα που θα πιστοποιηθεί κατά το πρότυπο πιστοποίησης LEED σε βαθμίδα gold.

Διαβάστε ακόμα: H ολική επαναφορά της Adidas στην Ερμού

Η αξία της τελευταίας αποτίμησης του κτιρίου φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 884 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο ανακατασκευάστηκε εσωτερικά εκ θεμελίων καθότι πρόκειται για ένα παλιό κτίριο της δεκαετίας του 1950, εξυπηρετεί και πάλι της ανάγκες της Adidas, που επιθυμεί στρατηγικά να διατηρεί παρουσία στον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της χώρας, από όπου είχε αποχωρήσει παλαιότερα.

Η μετακόμιση της KPMG στη λεωφόρο Συγγρού

Η περίπτωση της KPMG αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα εταιρείας με πολυεθνικό χαρακτήρα, η οποία επιλέγει να εγκατασταθεί σε ακίνητο πιστοποιημένο περιβαλλοντικά. Το κτίριο, που πρόκειται να ολοκληρωθεί κατασκευαστικά στο τέλος του 2022 και βρίσκεται στη λεωφόρο Συγγρού 44, ανήκει στην Prodea. Σε αυτό έχει αποφασιστεί από την επίσης ελεγκτική και συμβουλευτική εταιρεία, να μετακομίσει από τις εγκαταστάσεις που στεγάζουν σήμερα τα γραφεία της στην Αγία Παρασκευή. Το κτίριο πρόκειται να πιστοποιηθεί κατά LEED gold και το ύψος της επένδυσης από πλευράς της Prodea για την ανακατασκευή του, υπολογίζεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Η τοποθεσία του ακινήτου εντοπίζεται στο Κουκάκι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Συγγρού 44, Δοντά και Φαλήρου, ενώ θα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 5.924 τ.μ. μετά την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η επένδυση της Generali

Ένα ακόμη ενδεικτικό παράδειγμα μετεγκατάστασης εταιρείας είναι αυτό της ασφαλιστικής εταιρείας Generali. H ιταλική πολυεθνική ασφαλιστική εταιρεία πρόσφατα εγκαταστάθηκε στα νέα της γραφεία στη συμβολή των οδών Συγγρού και Λαγουμιτζή, στο κτιριακό συγκρότημα Suggrou Office Complex. Το συγκεκριμένο κτίριο αποτέλεσε κοινή ανάπτυξη των Dimand, Prodea και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD). Ωστόσο σε αντίθεση με τα προαναφερόμενα ακίνητα, η Generali σε αυτήν την περίπτωση προχώρησε στην αγορά του ακινήτου, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί προσεχώς και στην περίπτωση της PwC στο ακίνητο της Κηφισίας.

Η συνολική ανωδομή στο κτίριο της Generali είναι 7.900 τετραγωνικά, ενώ η εταιρεία άφησε πίσω της ένα επίσης σημαντικό κτίριο που έχει στην ιδιοκτησία της, και βρίσκεται στην οδό Ηλία Ηλιού στον Νέο Κόσμο, όπου στεγάζονταν μέχρι πρότινος τα γραφεία της. To νέο της ακίνητο στη λεωφόρο Συγρού είναι περιβαλλοντικά πιστοποιημένο κατά LEED στη βαθμίδα gold.

Κεντρική φωτό: Tα γραφεία της Generali στη Συγγρού.
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.