01 Μάι 2024
READING

Γιατί η Beyond Meat απολύει το 4% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της

4 MIN READ

Γιατί η Beyond Meat απολύει το 4% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της

Γιατί η Beyond Meat απολύει το 4% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της

Η Beyond Meat, σύμφωνα με τις αναφορές που η ίδια δημοσίευσε, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα λόγω των μειωμένων πωλήσεων του δευτέρου τριμήνου. Μάλιστα, η μετοχή της εταιρείας παραγωγής vegan υποκατάστατου κρέατος σημείωσε πτώση 6%.

Η Beyond Meat είναι παραγωγός υποκατάστατων κρέατος με βάση το Λος Άντζελες που ιδρύθηκε το 2009 από τον Ethan Brown. Τα αρχικά προϊόντα της εταιρείας κυκλοφόρησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2012, προσφέροντας φυτικές επιλογές στις κατηγορίες βοδινού, χοιρινού και πουλερικών.

Οι πωλήσεις της κατηγορίας των plant-based προϊόντων αυξάνονταν γρήγορα, ενώ η πανδημία οδήγησε σε αλματώδη αύξηση της ζήτησης για υποκατάστατα φυτικής προέλευσης, καθώς οι καταναλωτές που μαγείρευαν στο σπίτι αναζητούσαν νέες, υγιεινές επιλογές.

Τόσο οι εταιρείες όσο και οι επενδυτές ανέμεναν ότι οι καταναλωτές θα συνέχιζαν να τρώνε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος και να πίνουν υποκατάστατα γάλακτος, όπως το δημοφιλές ρόφημα βρώμης της Oatly, ανεξάρτητα πλέον από τις εξελίξεις την καραντίνας, καθώς διαφαινόταν ισχυρή η τάση του κοινού για περισσότερο συνειδητές διατροφικές επιλογές.

Διαβάστε επίσης: Beyond Meat και Pepsi σε συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξη φυτικών προϊόντων

Ωστόσο, μετά από χρόνια ανόδου των πωλήσεων, που ενισχύθηκαν από αυτήν την στροφή των ανθρώπων σε πιο υγιεινό lifestyle, το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές λύσεις κρέατος μειώνεται. Οι λιανικές πωλήσεις plant-based κρέατος μειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Ακόμα, ο συνολικός όγκος των υποκατάστατων κρέατος μειώθηκε κατά 5,8%.

Έτσι, οι πωλήσεις της εταιρείας Beyond Meat δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες της. Αντιθέτως, η εταιρεία ανέφερε μεγαλύτερες απώλειες από το πρώτο τρίμηνο, καθώς το φυτικό jerky (σνακ παστού κρέατος) της εταιρείας, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την PepsiCo, όχι απλά δεν της απέφερε κέρδη αλλά την επιβάρυνε.

Συνολικά, οι απώλειές της έφτασαν τα 6,2 εκατομμύρα δολάρια, δηλαδή το 4,2% του ακαθάριστου κέρδους της. Αυτό υστερεί πολύ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν η εταιρεία ανέφερε μεικτά κέρδη 47,4 εκατομμυρίων δολαρίων ή ακαθάριστο κέρδος 31,7%.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να λάβει μέτρα για να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και ότι θα απολύσει το 4% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού.

Διαβάστε επίσης: Beyond Meat σε κάθοδο: Τι συμβαίνει με την αγορά plant-based προϊόντων;

Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία συνεχίζει να επηρεάζεται από τη βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα που σχετίζεται με μακροοικονομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων, εκτός από τον COVID-19 και τις δυσχέρειες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η φυτική εταιρεία παραγωγής κρέατος δυσκολεύτηκε να διατηρήσει τον αρχικό ρυθμό ανάπτυξής της, με τις μετοχές να πέφτουν κατακόρυφα περισσότερο από 70% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ωστόσο, η Beyond Meat δεν είναι η μόνη. Οι μετοχές της Oatly έχουν χάσει, επίσης, περισσότερο από το μισό της αξίας τους το παρόν έτος, καθώς ο ανταγωνισμός και οι προκλήσεις έχουν επιβαρύνει τα οικονομικά αποτελέσματά τους.

Τόσο η Beyond Meat όσο και η Oatly είναι εταιρείες νεοεισερχόμενες στις δημόσιες αγορές και άρα επιρρεπείς σε μεγάλα άλματα και απότομες μειώσεις της αξίας τους. Αυτή η αστάθεια έχει επιδεινωθεί από τις ευρύτερες διακυμάνσεις της αγοράς.

Παρά την πτώση των εσόδων της και τις αλλαγές που πραγματοποιεί στο εσωτερικό της, η Beyond Meat συνεχίζει να συνάπτει συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας των τροφίμων. Άλλωστε, πέρα από την PepsiCo, η εταιρεία συνεργάστηκε φέτος και με την McDonald’s για τη δημιουργία του McPlant, καθώς αποσκοπεί σε μακροπρόθεσμα κέρδη.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα McDonald’s ποντάρουν στο plant based burger της Beyond Meat

Ωστόσο, οι επενδυτές της αποζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις επεκτατικές στρατηγικές και την προοπτική ορισμένων συνεργασιών με εστιατόρια, όπως της κυκλοφορίας του McPlant της McDonald’s, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες τροφίμων υστερούν σημαντικά από τις προσδοκίες της.

Ο πληθωρισμός επηρεάζει όλες τις εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων, δημιουργώντας αβεβαιότητα για το μέλλον των εταιρειών. Ωστόσο, οι προοπτικές για εναλλακτικές τροφές φυτικής προέλευσης παραμένουν ευοίωνες, καθώς η κατηγορία αυτή στηρίζεται στην καινοτομία, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή, προσαρμόζοντας τις συνταγές ώστε να αγκαλιάζουν τις προτιμήσεις των καταναλωτών, και μειώνοντας το κόστος – κάτι σημαντικό, δεδομένου ότι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι οι plant-based επιλογές που προσφέρει η Beyond Meat είναι πολύ ακριβές για τη δύσκολη συνθήκη που διανύει αυτήν τη στιγμή η αγορά, και οπωσδήποτε ακριβότερες από το συνηθισμένο κρέας.

Οι παγκόσμιες λιανικές πωλήσεις plantbased προϊόντων εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 166 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031, ή το 10,6% της αναμενόμενης αγοράς πρωτεΐνης των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πληροφορίες από το Axios
Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.