03 Μάι 2024
READING

Ποιες είναι οι φυλές των καταναλωτών στην υβριδική αγορά

4 MIN READ

Ποιες είναι οι φυλές των καταναλωτών στην υβριδική αγορά

Ποιες είναι οι φυλές των καταναλωτών στην υβριδική αγορά

Στη νέα μεταπανδημική πραγματικότητα, η εξοικείωση με το e-commerce είναι τόσο μεγάλη, που τα όρια μεταξύ ηλεκτρονικών και φυσικών αγορών πολλές φορές συγχέονται ή σε άλλες περιπτώσεις καταρρίπτονται. Γιατί οι αγορές έχουν γίνει πλέον υβριδικές, επηρεάζοντας την καταναλωτική συμπεριφορά και τις συνήθειες όλων. 

Αυτήν την αλλαγή αποφάσισε να μελετήσει η βρετανική εταιρεία ερευνών The Nursery σε συνεργασία με την Meta, με σκοπό να χαρτογραφήσουν το πώς διαμορφώνεται το νέο αγοραστικό περιβάλλον και πώς δρουν μέσα σε αυτό οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί καταναλωτές.

Τα ευρήματα ήταν αναπάντεχα. Αρχικά, η μελέτη έδειξε ότι οι ηλεκτρονικές αγορές δεν είναι τόσο “εκπληκτικές” όσο παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές τις βρίσκουν επίπονες, αναποτελεσματικές και χρονοβόρες. Χαρακτηριστικά, αναφέρουν ότι είναι πιο εύκολο να ψάχνουν ένα προϊόν σε έναν τεράστιο διάδρομο φυσικού καταστήματος παρά να το αναζητούν χρησιμοποιώντας ως λέξη-κλειδί μόνο την κατηγορία του προϊόντος, καθώς οι λίστες που εμφανίζονται είναι τεράστιες. Εξάλλου, οι διαδικτυακές αγορές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τους καταναλωτές να ψάχνουν για ώρες για προϊόντα ελάχιστου κόστους προκειμένου να φτάσουν το ελάχιστο όριο που απαιτείται από ένα e-shop προκειμένου να μπορούν να ολοκληρώσουν τις αγορές τους.

Διαβάστε επίσης: Πώς οι τράπεζες επιβαρύνουν την περιβαλλοντική πολιτική των μεγάλων brands

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι οι καταναλωτές πια δεν αγοράζουν ηλεκτρονικά. Το αντίθετο. Μέσα απο την εξοικείωσή τους με το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τα θετικά και τα αρνητικά του, όπως ακριβώς κάνουν εξάλλου και όταν πρόκειται να επισκεφτούν ένα φυσικό κατάστημα. Ο τρόπος σκέψης με τον οποίο πλέον προσεγγίζουν κάθε είδους αγορές, διαμορφώνει τέσσερις φυλές καταναλωτών. 

  1. Λάτρεις των αγορών

Είναι οι καταναλωτές που αρέσκονται στις ηλεκτρονικές και φυσικές αγορές, διότι θεωρούν ότι έτσι αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους. Συχνά, μάλιστα, περνούν ακόμη περισσότερο χρόνο επιλέγοντας προσεκτικά τα brands για τα αγαπημένα τους είδη προϊόντων. Οι ηλεκτρονικές τους αγορές, μάλιστα, αποτελούν την αφετηρία των συνολικών αγορών τους που θα ολοκληρωθούν τελικά σε κάποιο φυσικό κατάστημα. 

2. Πρακτικοί καταναλωτές

Σε αντίθεση με τους λάτρεις των αγορών, για τους πρακτικούς αγοραστές τα ψώνια αναδεικύονται σε άλλη μία αγγαρεία που πρέπει να φέρουν σε πέρας. Και ως αγγαρεία, πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα και εύκολα γίνεται. Γι’ αυτό, επιλέγουν συγκεκριμένα προϊόντα από ορισμένα brands, θέτοντας ένα χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κάνουν τις αγορές τους. Σκοπός τους είναι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία όσο πιο αναίμακτα γίνεται, με ταχύτητα και ηρεμία, χωρίς να κλίνουν προς τα ηλεκτρονικά ή τα φυσικά καταστήματα.

3. Νέοι καταναλωτές χωρίς αυτοπεποίθηση

Πρόκειται συνήθως για καταναλωτές που πρόσφατα άρχισαν να ζουν μόνοι τους και τώρα προσπαθούν να βρουν ποια μάρκα προτιμούν για κάθε προϊόν. Για το λόγο αυτό, τείνουν να διαλέγουν μάρκες που τους εξηγούν πώς να χρησιμοποιήσουν το προσφερόμενο προϊόν. Αυτή την πρακτική ακολούθησαν μικρά e-shops προσελκύοντας με επιτυχία το συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό.

Διαβάστε επίσης: Η ανάγκη για τέλεια εικόνα στον κόσμο των παιδιών

4. “Κυνηγοί” εκπτώσεων

Από πολυμελείς οικογένειες μέχρι μεμονωμένες περιπτώσεις, οι καταναλωτές αυτοί αγοράζουν μεγάλες ποσότητες συγκεκριμένων αγαθών. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Καθώς το κύριο μέλημά τους είναι να βρουν την καλύτερη προσφορά, δεν αναρωτιούνται εάν θα ψωνίσουν από e-shop ή φυσικό κατάστημα, εάν πραγματικά έχουν ανάγκη τις μεγάλες αυτές ποσότητες προϊοντων ή εάν είναι ποιοτικά αυτά που τελικά επιλέγουν. Αρκεί έχουν μεγάλο ποσοστό έκπτωσης.

Τι σημαίνει η κατηγοριοποίηση για τις επιχειρήσεις; 

Τα ευρήματα αποτυπώνουν μια σειρά από καταναλωτικές συμπεριφορές, που είτε διαμορφώθηκαν για πρώτη φορά είτε γιγαντώθηκαν μετά την πανδημία. Αποτελούν έναν οδικό χάρτη που μπορεί να κατευθύνει τους επαγγελματίας του marketing στο σωστό δρόμο για την επιτυχία μιας καμπάνιας, συνδυάζοντας τον ψηφιακό και το φυσικό κόσμο, όπως ακριβώς κάνουν και οι καταναλωτές στη δική τους ζωή.

Με πληροφορίες από The Drum 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.