01 Μάι 2024
READING

Aegean – Sky Express: Οι δύο ισχυροί πόλοι των εθνικών αερομεταφορών

4 MIN READ

Aegean – Sky Express: Οι δύο ισχυροί πόλοι των εθνικών αερομεταφορών

Aegean – Sky Express: Οι δύο ισχυροί πόλοι των εθνικών αερομεταφορών

Δύο ισχυροί πόλοι σχηματίζονται το τελευταίο διάστημα στον τομέα των εγχώριων εταιρειών αερομεταφορών, όπου εκτός από την Aegean, ενισχύει τις δυνάμεις της με επενδύσεις και νέο στόλο αεροσκαφών και η Sky Express. Το συγκεκριμένο γεγονός συμπληρώνει το παζλ του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, όπου σε συνδυασμό με την δραστηριοποίηση των διεθνών αερομεταφορέων μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί ως γεγονός τόσο για την βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών όσο και για την διαμόρφωση των τιμών στα εισιτήρια των επιβατών.

Η σταδιακή επιστροφή της Aegean σε επιδόσεις του 2019

H κυριαρχία της Aegean είναι αδιαμφισβήτητη τα τελευταία χρόνια, ενώ σταδιακά δείχνει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις που είχε για τον κλάδο συνολικά η πανδημία, καθώς για το 2022 η πρόβλεψη είναι ότι η αεροπορική θα κινηθεί από 3% έως και 6% χαμηλότερα σε έσοδα, σε σύγκριση με το 2019, έχοντας διακινήσει συνολικά από 12 έως και 12,5 εκατομμύρια επιβάτες. Ας σημειωθεί ότι για το τρίτο τρίμηνο του 2022 που ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι επιδόσεις της Aegean υπερέβησαν τις αρχικές προβλέψεις, σηματοδοτώντας την εμφάνιση εσόδων και κερδοφορίας που ήταν αντίστοιχες με αυτές του τρίτου τριμήνου του 2019.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υλοποίηση της επένδυσης για την αντικατάσταση των αεροσκαφών του στόλου της με νέας γενιάς Airbus A320Neo, όπου για φέτος ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει 12 από αυτά. Ωστόσο οι γενικότερες αναταραχές που έχει φέρει ο πόλεμος της Ουκρανίας στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Έτσι, θα παραλάβει εν τέλει 10 από τα συγκεκριμένα αεροσκάφη φέτος, καθότι έως και το τέλος Ιουνίου έπρεπε να έχει παραλάβει 8 αντί των 4 που τελικά περιήλθαν στην κατοχή της.

Η ενίσχυση της Sky Express στον τομέα των εθνικών αερομεταφορών

Από την πλευρά της η Sky Express του επιχειρηματία Γιάννη Γρύλλου, κάνει τις δικές τις κινήσεις στη σκακιέρα των εγχώριων αερομεταφορών. Από τον προγραμματισμό της εταιρείας δεν λείπει η προμήθεια νέων αεροσκαφών. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει 9 Airbus A320, ενώ κατά την καλοκαιρινή περίοδο ενίσχυσε το στόλο της, επιχειρώντας με επιπλέον 21 αεροσκάφη, 9 Airbus και 12 ΑΤR. Στον προγραμματισμό της για το προσεχές διάστημα είναι να επεκταθεί και σε τρεις ακόμη προορισμούς, το αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνου, η Σόφια και η διενέργεια απευθείας πτήσεων προς το αεροδρόμιο του Μονάχου. Η έναρξη των πτήσεων προς τους νέους αυτούς προορισμού είναι προγραμματισμένη για τις 2 και τις 3 Νοεμβρίου.

Όμως ακόμα και μέσα στην πανδημία η αεροπορική έκανε επενδύσεις, επιδιώκοντας έτσι να κερδίσει έδαφος στον τομέα των αερομεταφορών σε μία περίοδο φαινομενικής αδράνειας όπως αυτή των lockdown. Στις αρχές της υγειονομικής κρίσης η αεροπορική εταιρεία αποφάσιζε να προμηθευτεί έξι νέα αεροπλάνα τύπου Α320neo Airbus, με στόχο να ενισχύσει η εταιρεία το πτητικό της πρόγραμμα με νέους προορισμούς. Μία κίνηση που έγινε με την Sky Express να διαβλέπει το περιθώριο ανάπτυξης που μπορεί να έχει το επόμενο χρονικό διάστημα, ποντάροντας στη δυναμική που έχει αναπτύξει με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, η παραγγελία των νέων αεροπλάνων μέσα στην πανδημία λέγεται στην αγορά ότι έγινε σε πολύ καλύτερες τιμές από αυτές που θα γινόταν εάν η επιβατική κίνηση και το πτητικό έργο των αεροπλάνων δεν επηρεαζόταν εντονότατα από τη νόσο Covid-19.

Μία ακόμα κίνηση που έκανε πρόσφατα είναι η ίδρυση της Sky Express Academy, με στόχο την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε πιλότους, πληρώματα καμπίνας, τεχνικούς και σε άλλες ειδικότητες που σχετίζονται με τον κλάδο των αερομεταφορών.

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς στο αεροδρόμιο της Αθήνας, η Sky Express είχε ποσοστό 2,5% το 2019 και σήμερα κινείται σε επίπεδα που αγγίζουν το 13%, αποτελώντας τη δεύτερη ισχυρότερη αεροπορική εταιρεία για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε επίπεδο domestic και international αλλά και την τέταρτη στον τομέα του διεθνούς δικτύου.

2022: Περιορισμός των ζημιών που προκάλεσε η πανδημία στις αερομεταφορές

Εξετάζοντας τη διεθνή αγορά των αερομεταφορών, φέτος και σύμφωνα με την IATA (International Air Transport Association) ο κλάδος αναμένεται να ανακτήσει το 93% των εσόδων του 2019 και να περιορίσει τις ζημίες σε 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια από ζημίες 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταγράψει το 2021. Η υψηλή ζήτηση για τουριστικά ταξίδια, η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η χαμηλή ανεργία και η σημαντική αύξηση της αποταμίευσης τα προηγούμενα χρόνια τροφοδοτούν τον ρυθμό ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης, η οποία αναμένεται να φτάσει στο 82% του προ πανδημίας επιπέδου για το 2022.

Η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη εμφανίζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάκαμψης, με το 2023 να αγγίζει το 96% της επιβατικής κίνησης του 2019 και το 2024 υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 105%. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.