01 Μάι 2024
READING

Η πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Υφαντή

5 MIN READ

Η πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Υφαντή

Η πολυδιάστατη επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Υφαντή

Mία επιχείρηση με πολύπλευρη δραστηριότητα, ο όμιλος Υφαντή, είναι ευρύτατα γνωστός για τα αλλαντικά του. Τα τελευταία όμως χρόνια τα δύο αδέρφια και ιδρυτές της εταιρείας έχουν ενεργοποιήσει και άλλους βραχίονες, που κυρίως σχετίζονται με τον τομέα των τροφίμων, ενώ υπάρχει και δραστηριότητα στον τομέα της φιλοξενίας όπου η οικογένεια Υφαντή έχει δημιουργήσει ξενοδοχεία είτε στο κέντρο της Αθήνας, είτε στην Κηφισιά αλλά και στη Σάμο.

Τα αδέρφια Αλέξιος και Χαράλαμπος Υφαντής, ήταν εκείνοι που ίδρυσαν τη γνωστή εταιρεία αλλαντικών το 1980, όταν δημιούργησαν το πρώτο τους εργοστάσιο στο Μοσχάτο, το οποίο έβγαζε από την παραγωγή του αλλαντικά. Η πορεία ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη στη συγκεκριμένη και βασική έως και σήμερα επιχειρηματική δραστηριότητα των δύο αδερφών, σε βαθμό που τα προϊόντα τους γνώρισαν ταχεία αναγνώριση και μάλιστα αρκετά σύντομα, το 1992, μετέφεραν την έδρα τους στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της Κηφισιάς, όπου η επιχείρηση βρίσκεται έως και σήμερα. 

Η απόκτηση της «Θράκης Γεύσης»

Οι δύο επιχειρηματίες όμως δεν έμειναν εκεί. Το 1996 δημιουργήθηκε η Luncheon Meat Έβρου γνωστή ευρύτερα με την εμπορική ονομασία «Θράκης Γεύσεις», έχοντας ως αντικείμενο την παραγωγή προϊόντων με πρώτη ύλη το κρέας. Τη συγκεκριμένη επιχείρηση εξαγόρασε η Υφαντής ΑΒΕΕ δύο χρόνια αργότερα, ξεκινώντας την παραγωγή αλλαντικών. 

Το παραγωγικό βήμα στα Βαλκάνια

Ένα ακόμα βήμα που θεωρείται καθοριστικό για την μετέπειτα εξέλιξη του ομίλου ήταν η ίδρυση της θυγατρικής εταιρείας Υφαντής Ρουμανίας στη γειτονική χώρα το 1998 και η δημιουργία του εργοστασίου παραγωγής προϊόντων με βάση το κρέας. Αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο του Βουκουρεστίου απασχολεί περί τα 120 άτομα, με συνολική παραγωγή 10 τόνων σε ημερήσια βάση στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της εταιρείας. Η κίνηση αυτή κατά το ξεκίνημά της σηματοδότησε και την διαφυγή της επιχείρησης πέρα από τα ελληνικά σύνορα. 

Ακολούθησε μία δεκαετία αργότερα η ίδρυση της θυγατρικής στη Βουλγαρία, έχοντας ως στόχο την εμπορία των προϊόντων της Υφαντής στη συγκεκριμένη αγορά. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διοχετεύει σημαντικές ποσότητες προϊόντων στον ξενοδοχειακό τομέα της χώρας αυτής, διατηρώντας και ενισχύοντας εδραιωμένες συνεργασίες. Ταυτόχρονα όμως συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης αλλά και με σημεία HoReCa. 

Η είσοδος στην Κύπρο

To 2012 ξεκίνησε την διαδρομή της η εταιρεία της Κύπρου, όπου επίσης έχει εμπορικό χαρακτήρα, εισάγοντας και διανέμοντας τα προϊόντα του ομίλου στην συγκεκριμένη αγορά και το 2013 έγινε και το πρώτο ουσιαστικό βήμα δραστηριοποίησης του ομίλου σε παράγωγο της ελιάς καθότι εξαγόρασε τη Ροή Α.Ε. στην Κύπρο με παρουσία επί σειρά ετών στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου. 

Το βήμα στα plant based και το άλμα στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού

Αδιαμφισβήτητο βήμα εξωστρέφειας ήταν και η δημιουργία εργοστασίου στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών που ολοκληρώθηκε το 2020 με αντικείμενο την παραγωγή plant based προϊόντων. Είχε προηγηθεί η ίδρυση θυγατρικής με την ονομασία Esti Foods, η οποία διέθετε εγκαταστάσεις logistics καθώς και την ευθύνη της εμπορικής δραστηριότητας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα προϊόντα που διοχέτευσε αρχικά στην αμερικανική αγορά και εντάσσονται στην κατηγορία των φυτικών, αποτέλεσαν αναμενόμενο βήμα, καθότι η συγκεκριμένη χώρα παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη στη συγκεκριμένη κατηγορία τα τελευταία χρόνια με κωδικούς όπως κεφτεδάκια, ντιπ, εναλλακτικά του τυριού προϊόντα. Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει λανσάρισμα και στην ελληνική αγορά με τη μάρκα Esti. 

Eιναι γεγονός ότι τα φυτικά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, αλλά γίνονται πιο δημοφιλή και υψηλότερης ποιότητας από ποτέ.​ Τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια αυξάνουν τα αποθέματά τους σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, λόγω του αυξανόμενου αριθμού vegans, χορτοφάγων και flexitarians στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, ακόμη και στην Ασία.

Η αγορά «εναλλακτικού» κρέατος πιο ισχυρή από ποτέ

Σήμερα, η αγορά κρέατος φυτικής προέλευσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Σύμφωνα με την Euromonitor, το 2021, οι καταναλωτές παγκοσμίως διέθεσαν μέσω του καναλιού λιανικής το ποσό ρεκόρ 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με 16,5% ετήσια αύξηση από το 2020 έως το 2021 και 75,9% σε τριετή βάση από το 2018. Επιπλέον, συγκεκριμένα προϊόντα, όπως εναλλακτικά γάλατα και οι κρέμες, έχουν γίνει κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης για τις συνολικές κατηγορίες τους.

Η έξοδος στο Παρίσι

Ωστόσο η έξοδς και η δραστηριοποίηση εκτός Ελλάδας δεν σταμάτησε στην Αμερική και στο New Jersey για τον Υφαντή. Το 2020 δημιούργησε και στο Παρίσι το πρώτο του κατάστημα λιανικής πώλησης, διαθέτοντας απευθείας τα προϊόντα του καθώς και επιλεγμένα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών στους καταναλωτές της συγκεκριμένης χώρας. Το La Maison Yfantis του Παρισιού εκτός από την δυνατότητα αγοράς εδώδιμων προϊόντων, προσφέρει και προϊόντα σε καθήμενους πελάτες, αλλά και delivery στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι νεότερες δραστηριότητες

Ο όμιλος Υφαντή όμως έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα στα προϊόντα της ελιάς μέσω της εταιρείας Λέλια Τρόφιμα και ειδικότερα με προϊόντα όπως οι συσκευασμένες ελιές κάτω από την ονομασία Lelia. Ταυτόχρονα όμως παράγει και συσκευάζει προϊόντα με την ετικέτα esti και ειδικότερα κωδικούς όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο. 

Τα προϊόντα esti εξαπλώνουν διαρκώς την εξαγωγική τους παρουσία με διανομή σε περισσότερες από 20 χώρες εκτός Ελλάδας, μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και κράτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Τα ξενοδοχεία

Η οικογένεια Υφαντή, έχει δραστηριότητα και στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Εκεί, το πρώτο της απόκτημα είναι το Fresh Hotel που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και επεκτείνεται σε όμορο ακίνητο (πρώην ξενοδοχείο Πίνδαρος), το ξενοδοχείο «SAY» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, αλλά και το «Υ» επίσης στην Κηφισιά. Επιπλέον η οικογένεια διατηρεί και δύο ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας στη Σάμο. Εκτός των άλλων έχει αναλάβει την αποκατάσταση διατηρητέου ακινήτου στην οδό Πειραιώς, με σκοπό τη μετατροπή του σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και συγκεκριμένα σε ξενώνα φιλοξενείας νέων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.