02 Μάι 2024
READING

Τα επόμενα πεδία εστίασης της Coca Cola είναι το αλκοόλ και ο καφές

4 MIN READ

Τα επόμενα πεδία εστίασης της Coca Cola είναι το αλκοόλ και ο καφές

Τα επόμενα πεδία εστίασης της Coca Cola είναι το αλκοόλ και ο καφές

“Δεν είναι αδιανόητο τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές να αποτελέσουν μια μέρα τη σημαντικότερη δραστηριότητα για μια εταιρεία που είναι περισσότερο γνωστή για τα αναψυκτικά, τα νερά, τα ενεργειακά ποτά και το τσάι της”. Αυτό δήλωσε ο CEO της The Coca-Cola Company, James Quincey, στο πρόσφατο συνέδριο της Barclays Global Consumer Staples, δείχνοντας το δρόμο που σκοπεύει να ακολουθήσει από εδώ και πέρα ο πολυεθνικός κολοσσός.

Δεν είναι όμως καινούριο αυτό για την Coca-Cola. Ο γίγαντας των αναψυκτικών συνεργάστηκε με την Molson Coors το 2020 για να δημιουργήσει το νέο προϊόν με ανθρακούχο νερό, μικρή περιεκτικότητα αλκοόλ και φυσικά αρώματα Topo Chico Hard Seltzer. Έκτοτε, οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για το λανσάρισμα μιας σειράς έτοιμων προς κατανάλωση χυμών με αλκοόλ που βασίζονται στο εμπορικό σήμα της Coca-Cola, τους χυμούς Simply. Η Coca-Cola έχει επίσης συνάψει συμφωνίες με την ζυθοποιία Corona Constellation Brands για την κυκλοφορία RTD cocktail μέσω της εταιρείας Fresca και με την Brown-Forman για το ντεμπούτο ανάλογων προϊόντων που θα περιλαμβάνουν το Jack Daniel’s και θα φέρουν την υπογραφή της Coca-Cola. Εκτός αυτών, η εταιρεία διαθέτει επίσης αλκοολούχα προϊόντα που έχουν προκύψει από συνεργασίες με τοπικές δημοφιλείς μάρκες σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

Κατά το λανσάρισμα αυτών των προϊόντων, το μεγαλύτερο ρίσκο της Coca-Cola προέρχεται από τη χρήση του εμπορικού της σήματος από τους συνεργάτες της στα αλκοολούχα ποτά, καθώς είναι αυτοί που αναλαμβάνουν την παραγωγή και το marketing. Όπως εξάλλου σημείωσε ο Quincey, το αλκοόλ δεν αποτελεί έναν εδραιωμένο τομέα δραστηριότητας για την εταιρεία. Δεδομένων όμως των πρόσφατων συμφωνιών που έχει συνάψει η Coca-Cola, φαίνεται πως πρόκειται για ένα από τα πεδία στα οποία η εταιρεία της Ατλάντα θα εστιάσει περαιτέρω το ενδιαφέρον της.

Με τις συγκεκριμένες επενδύσεις η Coca-Cola είναι σε θέση να μετρήσει τη δύναμη των RTD cocktail, ενώ ταυτόχρονα χτίζει τη σύνδεση του καταναλωτή με τη νεοεισερχόμενη παρουσία της στην κατηγορία. Εξάλλου, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους κατανάλωσης, RTD cocktail συγκαταλέγονται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων προϊόντων στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς RTD cocktail αποτιμήθηκε σε 782,8 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και αναμένεται να επεκταθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,4% από το 2022 έως το 2030, σύμφωνα με την εταιρεία παροχής επιχειρηματικών συμβουλών, Grand View Research.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της PepsiCo πέρα από τα κλασικά αναψυκτικά

Η Coca-Cola όμως δεν είναι η μόνη που επενδύει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η Diageo συνεργάζεται με την εταιρεία Vita Coco Company για μια σειρά από premium εμφιαλωμένα cocktail που παρασκευάζονται με ρούμι Captain Morgan και νερό καρύδας Vita Coco. Η Boston Beer με την PepsiCo για την κυκλοφορία του αλκοολούχου ποτού Hard Mtn Dew στην αμερικανική αγορά, ενώ η εταιρεία παραγωγής ενεργειακών ποτών Monster Beverage ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κυκλοφορία του πρώτου της αλκοολούχου προϊόντος με γεύση βύνης μέχρι το τέλος του 2022.

Εξάλλου πριν από τέσσερα χρόνια η Coca-Cola ανακοίνωσε την εξαγορά έναντι 5,1 δις δολαρίων της Costa Coffee, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης καφέ, πίσω από την Starbucks και λίγο πιο πίσω από την McDonald’s. Ο Quincey επανήλθε στη δήλωσή του ότι η εξαγορά θα δώσει στην Coca-Cola ένα παγκόσμιο brand με ζεστά ροφήματα στην κατηγορία των ταχέως αναπτυσσόμενων, κατηγοριών μέσα στις τάσεις καφέ. Με αύξηση 6% ετησίως, εξάλλου, ο καφές προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για επέκταση, όπως άνοιγμα νέων καταστημάτων, πώληση κόκκων, συσκευών καφέ και έτοιμων ροφημάτων σε εστιατόρια, καφετέριες και retailers, αλλά και τοποθέτηση αυτόματων μηχανών πώλησης σε τοποθεσίες που βρίσκονται ΟΟΗ, όπως βενζινάδικα, κινηματογραφικές αίθουσες και ταξιδιωτικούς κόμβους (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς τρένων). Η Costa, που έχει μερίδιο σε όλες αυτές τις περιοχές, αναμένεται να επωφεληθεί από το τεράστιο δίκτυο διανομής της Coca-Cola.

Ο καφές είναι επίσης “κατακερματισμένος”, σύμφωνα με τον Quincey, χωρίς να υπάρχει ενιαία εταιρεία που να λειτουργεί σε όλες τις μορφές παγκοσμίως. Η Coca-Cola πωλεί σήμερα τον εμφιαλωμένο καφέ της Dunkin Donuts στις Η.Π.Α. και το RTD Georgia Coffee στην Ιαπωνία. Οπότε όλες οι κινήσεις του πολυεθνικού κολοσσού μεταφράζονται ως μια επαναστατική στρατηγική για τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά και όχι ως μια ακόμη στρατηγική retail. Έτσι, υπάρχει η ευκαιρία για μεγάλη δημιουργία αξίας μέσω του συνδυασμού των δυνατοτήτων της Costa και όλων των συνεργαζόμενων alcohol brands με την εμπειρία marketing της Coca-Cola και της παγκόσμιας εμβέλειάς της.

Με πληροφορίες από Food Dive

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.