20 Σεπ 2024
READING

Το Netflix και ο ορισμός της διασημότητας

6 MIN READ

Το Netflix και ο ορισμός της διασημότητας

Το Netflix και ο ορισμός της διασημότητας

“Στο μέλλον όλοι θα είναι διάσημοι για δεκαπέντε λεπτά”, είχε γράψει το 1968 στο πλαίσιο έκθεσής του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Στοκχόλμη ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συλλέκτης και πρωτοπόρος του κινήματος της pop art Andy Warhol. Φαίνεται ότι πλέον η εξέλιξη των υπηρεσιών streaming και των social media, θα επιβεβαιώσουν πανηγυρικά τη προφητική αυτή ρήση του, καθώς χαράσσεται ένας νέος δρόμος για τα brands και τους παγκόσμιους influencers.

Ο ορισμός της διασημότητας αλλάζει. Λίγα χρόνια πριν, για να γίνει κάποιος διάσημος θα έπρεπε να έχει παίξει σε κάποια box office ταινία του Hollywood ή σε κάποια μεγάλη αμερικανική ή βρετανική σειρά, να έχει κυκλοφορήσει μία μεγάλη μουσική επιτυχία ή να συνεργάζεται με κάποιο από τα μεγαλύτερα brands στον κόσμο. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποιοι που έχουν αφιερώσει δεκαετίες χτίζοντας προσεκτικά το προσωπικό τους brand, βασιζόμενοι στην εικόνα και το ταλέντο τους και φυσικά με τη βοήθεια μιας πολύ καλά οργανωμένης και δικτυωμένης βιομηχανίας δημοσίων σχέσεων. Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση του περιεχομένου μέσω πλατφορμών streaming όπως το Netflix και η Disney τοποθετεί λιγότερο γνωστά άτομα στα φώτα της δημοσιότητας σήμερα πλέον, πιο γρήγορα από ποτέ.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη ήδη από την στιγμή που το Netflix πρόσθεσε 2,41 εκατομμύρια συνδρομητές το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους σε 223 εκατομμύρια, ενώ η Disney τον Ιούλιο είχε καταφέρει να φτάσει τους 221,1 εκατομμύρια συνδρομητές στις τρεις πλατφόρμες streaming της, τις Disney +, Hulu και EPSN. Η ανάπτυξη των πλατφορμών αυτών οφείλεται στο πρωτότυπο και ιδιαίτερο περιεχόμενο θεάματος που προσφέρουν στους συνδρομητές τους. Αυτό δεν περιορίζεται σε αγγλόφωνες παραγωγές, αλλά διεθνείς, ξεφεύγοντας από τα γεωγραφικά, πολιτισμικά και γενεαλογικά όρια. Μάλιστα, όταν συνδυάζεται με τη δύναμη των αλγορίθμων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα brands έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την κοινωνική φρενίτιδα και συζήτηση γύρω από αυτό το περιεχόμενο. Δεν είναι μυστικό ότι το Netflix είναι το πιο πολυσυζητημένο brand στο TikTok και έχει άμεσο αντίκτυπο στον πολιτισμό σε παγκόσμια κλίμακα.

Διαβάστε ακόμα: Οι marketers προβληματίζονται για τις διαφημίσεις στο Netflix

Ας σκεφτούμε μόνο την επιρροή που είχαν σειρές όπως το κορεάτικο “Squid Game”, και το ισπανικό “Money Heist”. Αυτές οι σειρές έχουν ενσωματωθεί σε κοινωνικά και πολιτιστικά πλαίσια σε όλο τον κόσμο χάρη στα social media, το ίδιο και οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν. Ως αποτέλεσμα, έχει σχηματιστεί ένα κύμα νέων τάσεων και influencers με παγκόσμια εμβέλεια, με τα οποία θέλουν να ευθυγραμμιστούν τα brands.

Το κορεατικής προέλευσης δυστοπικό σίριαλ “Squid Game” που σαρώνει διεθνώς, και πιθανότητα θα γίνει η πιο επιτυχημένη σειρά στην ιστορία του Netflix, είναι πολλά περισσότερα από ένα τηλεοπτικό hit. Αποτελεί ήδη ένα πολιτισμικό φαινόμενο, με αναγνωρίσιμες ήδη προεκτάσεις.

Τον πιο εύκολα ορατό αντίκτυπο έχει η αισθητική της σειράς, για την ακρίβεια η μόδα ή, θα μπορούσε να πει κανείς, η έλλειψή της. Οι basic, με μια ‘90s εσάνς πράσινες αθλητικές φόρμες που φορούν οι παίκτες/κρατούμενοι του παιχνιδιού, τα λευκά slip-on sneakers σε στυλ Vans, αλλά και οι φούξια ολόσωμες φόρμες των φυλάκων τους, με τις μαύρες μπαλακλάβες να συμπεριλαμβάνονται, όπως φαίνεται, συνθέτουν το στυλ της σειράς. Και έκαναν το κοινό να αναζητά για να αγοράσει αντίστοιχα κομμάτια.  Έτσι, οι πωλήσεις των λευκών Vans παπουτσιών ανέβηκαν, οι αναζητήσεις για ρετρό αθλητικές φόρμες αυξήθηκαν κατά 97%, για τις κόκκινες και φούξια ολόσωμες φόρμες boiler suits κατά 62%, ενώ για λευκά T-shirts με αριθμούς σαν αυτά που φορούν οι παίκτες, κατά 35%. Μάλιστα, η τάση έπιασε απροετοίμαστο ακόμα και το Netflix, το οποίο, από τα προϊόντα που επέλεξε να λανσάρει ως μέρος της προώθησης του σίριαλ, φαίνεται ότι μάλλον έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του για το τι θα εντυπωσιάσει το κοινό.

Διαβάστε ακόμα: To Netflix επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του

Και αν η συζήτηση για κάποιους μετατίθεται και στην παράμετρο της αμηχανίας που προκαλεί η συνειδητοποίηση ότι οι πρωταγωνιστές μιας τόσο δυστοπικής ιστορίας, στην οποία αγωνίζονται κυριολεκτικά μέχρι αποτρόπαιου θανάτου, μπορεί να αποτελέσει στυλιστική έμπνευση, η πραγματικότητα παραμένει: το “Squid Game” επηρεάζει την αγορά ή αποκαλύπτει μια τάση της σε παραμέτρους βαθύτερες από την επιλογή μίας εμφάνισης.

Έτσι, σε λιγότερο από ένα μήνα μετά το λανσάρισμα της σειράς, μία από τις πρωταγωνίστριές της, η Jung Ho-yeon, έγινε global brand ambassador για τον οίκο Louis Vuitton, καθώς οι followers της στο Instagram εκτοξεύθηκαν από τις 410.000 στα 16 εκατομμύρια. H συμμετοχή της στη σειρά αποτέλεσε το υποκριτικό της ντεμπούτο, ωστόσο η επιλογή της από έναν οίκο όπως ο Louis Vuitton αποκαλύπτει την ανάγκη της βιομηχανίας της μόδας για μια νέα γενιά influencers, καθώς οι καθιερωμένοι celebrities αρχίζουν να χάνουν πια την εμπιστοσύνη του κοινού, συνεπώς και την αποτελεσματικότητά τους για τα brands.

To ζητούμενο τώρα είναι ο influencer να διαθέτει κάτι περισσότερο από αναγνωρισιμότητα ή επιχειρηματικό δαιμόνιο, και η περίπτωση της Jung Ho-yeon, που μπορεί να ενταχθεί στους δυναμικά ανερχόμενους K-drama influencers («Κ» από το Korean), αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα: είναι ηθοποιός, fashion icon και influencer, με σημαντικό αντίκτυπο στο κοινό που την ανέδειξε, ως κομμάτι της pop culture, που είναι και το πεδίο στο οποίο στοχεύουν τα μεγάλα brands για να διευρύνουν το κοινό τους.

Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Ο Regé-Jean Page, ο οποίος έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως The Duke στο αγγλόφωνο “Bridgerton” του Netflix, εκτοξεύτηκε ξαφνικά σε μια παγκόσμια σκηνή. Παρά το γεγονός ότι είχε εμφανιστεί προηγουμένως σε τοπικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των “Waterloo Road” (2015) του BBC,το “History Channel’s Roots” (2016) και το “For the People” (2018-19) του ABC, ο Βρετανός ηθοποιός έγινε τόσο γνωστός μέσω της σειράς “Bridgerton” και δεν προλαβαίνει να υπογράφει διαφημιστικά συμβόλαια με μεγάλα brands, καθώς οι εκατομμύρια fans του ακολουθούν πιστά κάθε του βήμα.

Φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή, όσον αφορά τους influencers, ενδεχομένως με αλλαγές στο τοπίο πιο θεμελιώδεις από τον επανακαθορισμό της ίδιας της έννοιας του influencer, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Οι μάρκες δεν μπορούν να αγνοήσουν τον βαθμό στον οποίο τα πολιτισμικά προϊόντα που στριμάρονται από τις μεγάλες πλατφόρμες έχουν μπει στη ζωή του κοινού και το πόσο εμπνέουν από τις συζητήσεις μέχρι το στυλ. Η σύνδεση του ονόματός τους με εκπροσώπους αυτής της κουλτούρας, μπορεί να τα ωφελήσει να ενισχύσουν την αυθεντικότητα και την επαφή τους με τους πελάτες τους και ειδικότερα τους Gen Z-ers.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.