16 Μάι 2024
READING

Human Centricity | Πόπη Σκαγιά | Διευθύνουσα Σύμβουλος SKAG | “Η SKAG είναι οι άνθρωποι της”

7 MIN READ

Human Centricity | Πόπη Σκαγιά | Διευθύνουσα Σύμβουλος SKAG | “Η SKAG είναι οι άνθρωποι της”

Human Centricity | Πόπη Σκαγιά | Διευθύνουσα Σύμβουλος SKAG | “Η SKAG είναι οι άνθρωποι της”

Μεγαλωμένη μέσα σε ένα περιβάλλον οικογενειακό όπου κυριαρχούσε η δημιουργικότητα και η πρωτοπορία επί δεκαετίες, η Πόπη Σκαγιά έμαθε με τον καλύτερο τρόπο πώς να εστιάζει στην ανθρωποκεντρική ανάπτυξη. Σήμερα, από τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου στην SKAG, συνεχίζει την μακρά κληρονομιά του πατέρα της, Θεόδωρου Σκαγιά, εξελίσσοντας το μπλε τετράδιο με το οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές στον ελληνικό χώρο, σε ένα μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης σε διεθνείς αγορές. Πάντα με έμφαση στους εργαζομένους της εταιρείας.

1. Μπορείτε να μας μιλήσετε για την ιστορία της SKAG; 

Η Θ.Κ. ΣΚΑΓΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε. ιδρύθηκε το 1956 από τον Θεόδωρο Σκαγιά. Η εταιρεία έχει ως αντικείμενό της την μεταποίηση χαρτιού και χαρτονιού, κατασκευάζοντας χαρτικά είδη γραφής, είδη αρχειοθέτησης και είδη γραφείου, όπως τα SKAG κλασέρ γραφείου, ντοσιέ λάστιχο, κλασέρ παρουσίασης, καθώς και σχολικά είδη, όπως το εμβληματικό μπλε τετράδιο SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ που συνοδεύει τις σχολικές αναμνήσεις όλων μας, θεματικά τετράδια σπιράλ, μπολ γραφής, μπλοκ ζωγραφικής κλπ.

Εκτός από την τυποποιημένη παραγωγή προϊόντων με το εμπορικό σήμα SKAG, παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις για τις εξειδικευμένες και εξατομικευμένες ανάγκες των επιχειρήσεων. Παράλληλα, έχουμε επενδύσει σε νέα ψηφιακά μηχανήματα εκτύπωσης και φινιρίσματος που προσδίδουν πραγματική προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα προϊόντα. Όλα αυτά, μαζί με την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών, δίνει απεριόριστες προσωποποιημένες λύσεις. 

Αργά αλλά σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, η SKAG έχει εξελιχθεί σε ηγέτης της ελληνικής αγοράς, στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων που παράγει. Λόγω της τεχνογνωσίας και των επενδύσεων που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε πλήρως αυτοματοποιημένα μηχανήματα που προμηθευόμαστε από πρωτοπόρους γερμανικούς οίκους, η SKAG μπορεί να εγγυηθεί την ποιότητα, τη δυναμική παραγωγή και συνάμα την απόλυτη ευελιξία στις παραγωγικές της διαδικασίες, στοιχεία που προσδίδουν συγκριτικά μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, έναντι των εταιρειών του κλάδου. 

Αυτό οδήγησε και στην επέκτασή μας σε ξένες αγορές, καθώς από το 1990 μέχρι και σήμερα η εταιρεία λειτουργεί σε 4 από τις 5 ηπείρους με μεγάλη επιτυχία. Μάλιστα, παρόλες τις παγκόσμιες και τοπικές συνθήκες που επικρατούν, η SKAG εξακολουθεί να διατηρεί με επιτυχία τις διεθνείς συνέργειές της, λόγω της γρήγορης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης που παρέχουμε στους συνεργάτες μας.

Η έδρα μας είναι στο Κρυονέρι Αττικής όπου διαθέτουμε μονάδα αυτοματοποιημένης παραγωγής καθώς και χώρους αποθήκευσης και διανομής 24.000m2. Αυτή τη στιγμή στην οικογένεια της SKAG εργάζονται 101 άτομα.

2. Πώς επηρέασε η πανδημία την εταιρεία;

Είναι σαφές πως η πανδημία αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη συνθήκη για όλους μας και επηρέασε σημαντικά κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας. Πόσο δε μάλλον στον δικό μας κλάδο όπου αναστάλθηκε για μεγάλο διάστημα η λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δραστηριότητάς μας. 

Εμείς στη SKAG αφουγκραστήκαμε τόσο τους ανθρώπους μας, όσο και την αγορά, χωρίς να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν οι εργαζόμενοί μας στους οποίους σταθήκαμε δίπλα, παρέχοντάς τους σταθερότητα και υποστήριξη. Όταν κλήθηκαν να μπουν σε αναστολή προσπαθήσαμε και καταφέραμε να έχουμε συχνή επικοινωνία μαζί τους εμψυχώνοντάς τους και μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας. 

Ταυτόχρονα, προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη διανομή μας στην αγορά, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις. Έτσι, δεν είχαμε τις μειώσεις της τάξης του 25%-40%, που είχε ο κλάδος μας, αλλά μόλις 13,5% στο τέλος του 2020. Βγήκαμε λοιπόν δυνατότεροι και εισπράξαμε αυξημένη πιστότητα και κυρίως εμπιστοσύνη από τους πελάτες μας, οι οποίοι αναγνώρισαν και στήριξαν την προσπάθειά μας. 

Μάλιστα κατά την διάρκεια της πανδημίας, διαπιστώσαμε ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε το ψηφιακό μας κομμάτι και έτσι επενδύσαμε στην ψηφιακή μας μεταμόρφωση. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην βελτιστοποίηση των λειτουργειών της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα. Στην  Οργάνωση του Εμπορικού Τμήματος (ERP, CRM, tablets, sites), την Οργάνωση Παραγωγικής διαδικασίας (Lean Manufacturing), σε ψηφιακές τεχνολογίες εκτυπώσεων και στην Οργάνωση Logistics (WMS). Παράλληλα, προχωρήσαμε στην κατασκευή δυο νέων ιστοσελίδων (μία για το κοινό και μια για τους πελάτες B2B) και εντάξαμε στο προϊοντικό μας χαρτοφυλάκιο νέα προϊόντα όπως παιχνίδια και προϊόντα τεχνολογίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

3. Πώς επηρέασε και επηρεάζει η ανάπτυξη της Κίνας;

Η SKAG είναι μια 100% ελληνική παραγωγική μονάδα και αυτό αποτελεί και ένα ιδιαιτέρως σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς παράγει άμεσα και καλύπτει την ελληνική επικράτεια πολύ γρήγορα έχοντας τον πιο τεχνολογικά εξελιγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δηλαδή απλούστερα , δεν έχει καθυστερήσεις στην παραγωγή και στην διάθεση των προϊόντων της. 

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ήμασταν η πρώτη εταιρεία πανελλαδικά που ανακαλύψαμε το 2005 ότι πολλά ή σχεδόν όλα τα εισαγόμενα προϊόντα του κλάδου από τρίτες χώρες περιείχαν βλαβερές ουσίες όπως το κάδμιο, γεγονός που γνωστοποιήσαμε με τηλεοπτική διαφήμιση και με την βοήθεια του Χημείου του Κράτους, ενώ μέσα σε 3 χρόνια η αγορά «καθάρισε». Σε συνεργασία με το τότε Υπουργείο Εμπορείου μάλιστα καθιερώθηκαν πανελλαδικοί έλεγχοι που μέχρι σήμερα εκτελούνται συστηματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ένωση Καταναλωτών μάς βράβευσε το 2008 για την ενέργεια αυτή. 

Όπως είναι σαφές, η SKAG με την ποιότητα και τη βαθιά γνώση που εξασφαλίζει για τους καταναλωτές της, προφυλάσσει το μέλλον και την πορεία της στην ελληνική αγορά και όχι μόνο.

4. Ποιες είναι οι πιο δυνατές σας αγορές;

Εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου που είναι οι πιο δυνατές αγορές μας, οι υπόλοιπες εναλλάσσονται ανάλογα με τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις της περιοχής που εντάσσεται. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι ένας πόλεμος αναστέλλει την λειτουργία όχι μόνο της εμπόλεμης περιοχής αλλά και των γειτονικών χωρών. Το έχουμε εισπράξει αυτό άλλωστε από την δεκαετία του 1990 με τον πόλεμο του Κόλπου, του Κοσόβου, της Συρίας και πρόσφατα, της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, έχει συμβεί αρκετές φορές να υπάρξουν “barriers to entry” μέσω δασμών ή εμπάργκο όπως έγινε αρχικά στην Συρία και πριν λίγα χρόνια στην Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό, είναι λογικό η εξαγωγική δραστηριότητα να μεταβάλλεται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Αυτή την στιγμή διαπιστώνουμε ιδιαίτερα δυναμική ζήτηση από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που αναζητούν οικονομικότερα προϊόντα λόγω του ενεργειακού κόστους.

5. Ποια θα χαρακτηρίζατε ως τα best sellers της εταιρείας;

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαρτικών ειδών γραφής και αρχειοθέτησης εδώ και πολλές δεκαετίες, αποκτώντας πια μια παράδοση, η οποία συνοδεύει πολλές διαφορετικές γενιές, στιγμές αλλά και συναισθήματα ανθρώπων. Θα έλεγα λοιπόν πως σαν best seller προϊόντα με διαχρονική μάλιστα ζήτηση είναι τα εμβληματικά μπλε τετράδια που συνοδεύουν τις σχολικές αναμνήσεις όλων μας γνωστά ως SUPER ΔΙΕΘΝΕΣ, τα κλασέρ γραφείου SKAG SYSTEMS, αλλά και τα θεματικά τετράδια UNIVERSITY.

6. Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων σας;

Όλα ξεκινούν από την βαθιά γνώση του αντικειμένου αλλά και την φιλοσοφία μας να εστιάζουμε στην άριστη ποιότητα με γνώμονα πάντα την ικανοποίηση των πελατών μας Έτσι, λοιπόν, όλα τα προϊόντα της SKAG, εκτός του ότι είναι 100% ελληνικά, πληρούν προδιαγραφές ασφαλείας, όπως αυτές ορίζονται από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ταυτόχρονα διασφαλίζουν την υγεία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών. Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε πως τα προϊόντα μας έχουν βραβευτεί σχετικά πολλαπλώς. 

7. Πώς θα κλείσει το 2022;

Ερχόμαστε από το 2021 με σημαντική άνοδο σε τζίρο (22%) και σε όγκο (8%). Το 2022 ήταν ένα ακόμη έτος γεμάτο προκλήσεις. Ο πόλεμος καθώς και ο κορονοϊός δεν αφήσαν την αγορά να ανακάμψει σημαντικά. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση επιδείνωσε την κατάσταση αισθητά. Λαμβάνοντας υπόψιν μας όλα τα παραπάνω πρόβλεψή μας είναι πως θα καλύψουμε τον περσινό μας τζίρο (2021) με άνοδο γύρω στο 7%, αν και ελπίζαμε σε μεγαλύτερο ποσοστό. 

8. Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Η SKAG βρίσκεται σε οργασμό ανανέωσης και αναβάθμισης των διαδικασιών της και είμαστε όλοι ιδιαιτέρως χαρούμενοι για αυτό. Για την ακρίβεια, ανυπομονούμε! Πρόκειται για ένα πλάνο που η εταιρεία έθεσε το δεύτερο εξάμηνο του 2019 με κυρίαρχη προτεραιότητά μας να αποτελεί η τεχνολογική μεταμόρφωση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών της.

9.Ποια είναι η σημασία των εργαζόμενων στην επιτυχία της εταιρείας;

Η SKAG είναι οι άνθρωποι της! Εταιρία σημαίνει ομάδες, σημαίνει συνεργασία, σημαίνει αγάπη, σημαίνει οικογένεια. Χωρίς τους ανθρώπους κανένα σύστημα δεν δουλεύει από μόνο του, κανένα έργο δεν ολοκληρώνεται, καμία διοίκηση δεν δύναται να λάβει στρατηγικές αποφάσεις. Το έργο που παράγει η SKAG το οφείλει αποκλειστικά στους ανθρώπους της. Όλα γίνονται, εξελίσσονται και δημιουργούνται από το σύνολο των εργαζομένων που την απαρτίζουν χρόνια τώρα. Η συνεργασία, η ομαδικότητα, η δημιουργία και η παραγωγικότητα είναι έννοιες  που εκφράζουν την ομάδα μας και αντικατοπτρίζουν διαχρονικά και τις αξίες της εταιρίας τον  σεβασμό, την αξιοπρέπεια, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη και φυσικά την κατανόηση. Επομένως, η επιτυχία είναι ένα συλλογικό επίτευγμα, ένα επίτευγμα καλά δεμένων ομάδων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.