02 Μάι 2024
READING

Trends 2023 | Τα ταξίδια γίνονται “no-normal”

4 MIN READ

Trends 2023 | Τα ταξίδια γίνονται “no-normal”

Trends 2023 | Τα ταξίδια γίνονται “no-normal”

Τα τελευταία χρόνια οι ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε μια σειρά από νέα δεδομένα. Αφού πέρασαν πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι, στη συνέχεια αναζήτησαν την ελευθερία της υπαίθρου. Με μεγάλο μέρος του κόσμου να έχει “ανοίξει ξανά”, το 2023 φαίνεται πως θα είναι η χρονιά που τα ταξίδια θα ξεπεράσουν τα όρια του “revenge travel” που έκανε την εμφάνισή του το περασμένο καλοκαίρι, και θα ανακάμψουν επίσημα.

Το περασμένο καλοκαίρι οι εκτιμήσεις μιλούσαν για μια διαφορετική διάθεση. Διαφορετική από αυτήν που επικρατούσε τα δύο τελευταία καλοκαίρια, τα της πανδημίας και της μάσκας. Και καλύτερη ακόμα και από την προπανδημική νοοτροπία, καθώς θα ήταν εμπλουτισμένο με μια ανακούφιση πρωτάκουστη, με μια λαχτάρα για διακοπές πιο έντονη από ποτέ: ήταν πράγματι το καλοκαίρι του “revenge travel”, που ο κόσμος πήρε το αίμα του πίσω για όσα έχασε αυτά τα δύο χρόνια.

Τα ταξίδια φυσικά δεν σταμάτησαν στο καλοκαίρι και παρά τις όποιες δυσοίωνες προβλέψεις για έναν χειμώνα ενεργειακής κρίσης, η πραγματικότητα κατέδειξε ότι οι ταξιδιώτες βάζουν πλώρη για νέους προορισμούς. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από έρευνες οι οποίες βλέπουν την τάση να βαίνει αυξανόμενη καθόλη τη διάρκεια και της νέας χρονιάς. Η American Express Travel μοιράστηκε στοιχεία από την τελευταία της έκθεση “Amex Trendex”, τα οποία ρίχνουν πρόσθετο φως στο καταναλωτικό αίσθημα και τα πρότυπα ταξιδιωτικων δαπανών που προβλέπονται για το 2023.

Διαβάστε ακόμα: Το travel retail ανακάμπτει | H Estée Lauder εγκαινιάζει νέες εγκαταστάσεις για διπλασιασμό παραγωγής

Ο δείκτης τάσεων του τραπεζικού οργανισμού που καταρτίζεται περιοδικά, με βάση την ανάλυση των δεδομένων των κατόχων της φερώνυμης κάρτας που συλλέγονται από όλες τις μεγάλες αγορές, δείχνει ότι το εκπληκτικό 90% των ανθρώπων θα ήθελαν οι ταξιδιωτικές τους εμπειρίες να είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 50% έχει ήδη αρχίσει να προγραμματίζει τις επερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές του 2023. Οι Millennials και οι Gen Z-ers θέτουν ως υψηλή προτεραιότητα τα διεθνή ταξίδια, με 5 στους 10 να αντλούν την έμπνευσή τους για ταξιδιωτικούς προορισμούς, φυσικά, από τα social media.

Σύμφωνα με την American Express Travel, οι 10 δημοφιλέστεροι ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2023 είναι η Κοπεγχάγη στη Δανία, τα Florida Keys στην Φλόριντα, η Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, η Λισαβόνα στην Πορτογαλία, η Πόλη του Μεξικού, το Μαυροβούνιο, το Παρίσι στη Γαλλία, το Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το Woodstock στο Βερμόντ των Η.Π.Α. και η νήσος Yakuve στα Φίτζι.

Τη διάθεση των ταξιδιωτών να ανακαλύψουν ανάλογους, μη συμβατικούς προορισμούς καταγράφει και η σχετική μελέτη της Expedia Group. Η αμερικανική εταιρεία διαδικτυακών ταξιδιωτικών αγορών επισημαίνει πρωτίστως ότι τα ταξίδια του 2023 θα αφορούν το “μη φυσιολογικό”, το σπάσιμο της ρουτίνας και την αναζήτηση εμπειριών χωρίς συμβιβασμούς.

Δεν είναι τυχαίο που η Expedia παρατηρεί μία αύξηση των ταξιδιών σε πολιτιστικές πρωτεύουσες, ενώ την ίδια στιγμή πολλοί ταξιδιώτες εγκαταλείπουν τα συμβατικά και παρεκκλίνουν από τα καθιερωμένα ταξίδια, αναζητώντας εντελώς νέες εμπειρίες τη νέα χρονιά. Οι τάσεις αποδεικνύουν ότι το 2023 δεν θα υπάρχει “ένα και μοναδικό” ταξίδι για όλους. Αντίθετα, δείχνουν ότι θα είναι ένα έτος που θα ορίζεται από το “no-normal”.

Τι σημαίνει όμως “no-normal”; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνδεση της απόφασης για ένα ταξίδι με την παρακολούθηση μιας δημοφιλούς νέας σειράς -ο γνωστός TV tourism-, με γαστρονομικούς προορισμούς, περιοδικές εκθέσεις και μεγάλα αθλητικά και συναυλιακά major events. Έτσι, τα μαγευτικά τοπία από διάσημα θρίλερ φαντασίας εμπνέουν για περιπέτειες στη Νέα Ζηλανδία, τα ιστορικά τηλεοπτικά δράματα αυξάνουν το ενδιαφέρον για τη Μεγάλη Βρετανία, τα εντυπωσιακά θερινά κινηματογραφικά σετ παραπέμπουν σε θέρετρα στην Πολυνησία και τη Χαβάη, ενώ οι κοσμοπολίτικες σκηνές από δημοφιλείς streaming σειρές αποτελούν την ιδανική έμπνευση για ταξίδια στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμα: Ακριβαίνει το business travel

Την τάση έρχεται να επιβεβαιώσει και το θρυλικό National Geographic, που αναγνωρίζει ως βασικές παραμέτρους καθορισμού των ταξιδιών της νέας χρονιάς το σεβασμό για τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς τους, το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την διασφάλιση της ισορροπίας στη φύση, την αναζήτηση της περιπέτειας και την επιδίωξη ξεχωριστών οικογενειακών εμπειριών.

Κυρίως όμως στο επίκεντρο της ταξδιωτικής διάθεσης το 2023, μπαίνει η εξίσου “no-normal” ημερομηνία διεξαγωγής των ταξιδιών. Η νέα χρονιά αποδεικνύεται για τους ταξιδιώτες ότι είναι ιδανική να κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι και όχι αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι. Τώρα, όσοι έχουν κουραστεί από τους πανδημικούς συμβιβασμούς ή ακόμη και από το περσινό ξέσπαμα του “revenge travel”, εμφανίζονται έτοιμοι να βιώσουν τις δικές τους εμπειρίες σε μη συνηθισμένους προορισμούς, και να κάνουν κράτηση όπου επιθυμούν και κυρίως, όταν εκείνοι το αποφασίσουν. Πλέον δεν θα υπάρχει “ένας προορισμός που ταιριάζει σε όλους”.

Με πληροφορίες από CNBC | CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.