21 Μάι 2024
READING

Η ευγνωμοσύνη αναπτύσσεται με την εξάσκηση

3 MIN READ

Η ευγνωμοσύνη αναπτύσσεται με την εξάσκηση

Η ευγνωμοσύνη αναπτύσσεται με την εξάσκηση

Η έννοια της ευγνωμοσύνης έχει δύο στοιχεία. Πρώτον είναι μια “επιβεβαίωση καλοσύνης”, με την έννοια ότι νιώθουμε πως υπάρχουν καλά στοιχεία σε αυτόν το κόσμο, δώρα και οφέλη που έχουμε δεχτεί. Δεύτερον, αναγνωρίζουμε ότι η πηγή αυτής της καλοσύνης βρίσκεται εκτός του εαυτού μας.

Ακόμη κι αν ακούγεται παράλογο, η ευγνωμοσύνη αναπτύσσεται με την εξάσκηση. Ακόμη και όσοι δεν είναι φύσει αισιόδοξοι, μπορούν να βιώσουν τα οφέλη της. Μάλιστα, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, σύμφωνα με την επιστήμη.

Ποια είναι τα οφέλη της ευγνωμοσύνης; Οι ευγνώμονες άνθρωποι τείνουν να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι. Παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα στρες και κατάθλιψης, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις αντιξοότητες και κοιμούνται καλύτερα. Τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή. Ακόμη και οι σύντροφοί τους τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι με τις σχέσεις τους.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η Gen Z και η πυραμίδα του Maslow

Επιπλέον, η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ψυχική ανθεκτικότητα. Βοηθά τους ανθρώπους να ανακάμπτουν μετά από κάποιο τραυματικό γεγονός, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων του πολέμου στο Βιετνάμ με σύνδρομο μετατραυματικού στρες, θύματα φυσικών καταστροφών και ανθρώπους που ζουν σε καθεστώς βίαιων, πολιτικών συγκρούσεων.

Όταν οι ερευνητές ενός πειράματος, ζήτησαν από τους ανθρώπους να αναλογιστούν την περασμένη εβδομάδα και να γράψουν είτε για πράγματα που είτε τους ενοχλούσαν, είτε για πράγματα για τα οποία ένιωθαν ευγνωμοσύνη, εκείνοι που ανέλαβαν να θυμηθούν τα καλά πράγματα ήταν πιο αισιόδοξοι, ένιωθαν καλύτερα για τη ζωή τους και στην πραγματικότητα επισκέπτονταν λιγότερο τους γιατρούς τους.

Όπως η αποδοχή ευχαριστιών κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, το ίδιο ισχύει και για την έκφραση ευγνωμοσύνης. Σύμφωνα με το National Institutes of Health, που υπάγεται στο αμερικανικό Υπουργείο Υγείας, σε ένα πείραμα που ζήτησε από τους συμμετέχοντες να γράψουν και να παραδώσουν ευχαριστήρια σημειώματα, διαπίστωσε μεγάλες αυξήσεις στα αναφερόμενα επίπεδα ευτυχίας, ένα όφελος που διήρκεσε για έναν ολόκληρο μήνα.

Ο Αριστοτέλης υποστήριζε ότι γινόμαστε αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε. Έτσι, αλλάζοντας τις συνήθειές μας, μπορούμε να γίνουμε πιο ευγνώμονες άνθρωποι. Αν περνάμε τις μέρες μας αναλογιζόμενοι όλα όσα έχουν πάει άσχημα και πόσο σκοτεινές φαίνονται οι προοπτικές για το μέλλον, μπορούμε να σκεφτούμε τον εαυτό μας μέσα στη μιζέρια και τη δυσαρέσκεια. Όμως πόσο συχνά αισθανόμαστε ευγνώμονες για τα καλά πράγματα στη ζωή μας; Μπορούμε να διαμορφώσουμε τους εαυτούς μας σε ανθρώπους που αναζητούν, αναγνωρίζουν και γιορτάζουν όλα όσα έχουμε για να είμαστε ευγνώμονες.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Τα social media γίνονται λιγότερο “social” και περισσότερο “media”

Όταν πρόκειται για την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης, μια παγίδα που πρέπει να αποφύγουμε είναι να εντοπίζουμε την ευτυχία σε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα από τους άλλους. Μια τέτοια σκέψη μπορεί να καλλιεργήσει το φθόνο και τη ζήλια. Η κουλτούρα μας, επίσης, συχνά καλλιεργεί το αίσθημα της ανεπάρκειας. Για παράδειγμα, οι περισσότερες διαφημίσεις στοχεύουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι για να βρούμε την ευτυχία πρέπει να αγοράσουμε κάτι. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα καλύτερα πράγματα στη ζωή -η ομορφιά της φύσης, η συζήτηση και η αγάπη- είναι δωρεάν.

Η ευγνωμοσύνη μπορεί να γίνει τρόπος ζωής, και αναπτύσσοντας την απλή συνήθεια να καταγράφουμε τι μας ευχαριστεί, μπορούμε να ενισχύσουμε το βαθμό στον οποίο είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Μπορεί να μας εκπλήξει το γεγονός ότι -παρά το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα- υπάρχουν πράγματα για τα οποία παράλληλα νιώθουμε ευγνωμοσύνη.


Με πληροφορίες από Fast Company

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.