01 Μάι 2024
READING

Ποιες είναι οι νέες καταναλωτικές προτεραιότητες των Κινέζων Gen Z-ers

3 MIN READ

Ποιες είναι οι νέες καταναλωτικές προτεραιότητες των Κινέζων Gen Z-ers

Ποιες είναι οι νέες καταναλωτικές προτεραιότητες των Κινέζων Gen Z-ers

Το τελευταίο έτος, παράλληλα με έννοιες όπως ο ατομικισμός, το solo lifestyle και η γενική απομάκρυνση από τον παραδοσιακό κολεκτιβισμό της κινεζικής κουλτούρας, ο όρος “αυτοαποδοτική οικονομία” -επίσης γνωστός ως οικονομία “ενός ατόμου”- βρίσκεται σε άνοδο σε ολόκληρη την Κίνα. Οι τάσεις αυτές σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οικονομική αβεβαιότητα και τα πρόσφατα προβλήματα της ασιατικής χώρας με τον Covid-19, έχουν σαν αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι καταναλωτές να στρέφονται στην αποταμίευση. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόσφατη έρευνα “2023 McKinsey China Consumer Report”, το 58% των αστικών νοικοκυριών στην Κίνα σχεδιάζουν να βάλουν χρήματα στην άκρη για μία στιγμή ανάγκης – καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2014.

Εν τω μεταξύ, οι νεαροί Κινέζοι καταναλωτές αναζητούν μεγαλύτερη επαγγελματική ελευθερία, πέρα από το να είναι προσεκτικοί με τα οικονομικά τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την εταιρεία ευρέσεως εργασίας, Zhilian. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι πάνω από το 70% των Zillennials (όσων γεννήθηκαν στη γραμμή που διαχωρίζει τους Millennials από τους Gen Z-ers, μεταξύ 1993 και 1998) όχι μόνο αναζητούν μεγαλύτερα δικαιώματα και ευελιξία στους χώρους εργασίας τους, αλλά και ότι στόχος τους είναι να γίνουν “ψηφιακοί νομάδες” κάποια μέρα.

Διαβάστε ακόμα: Τι σημαίνει για τα brands η στροφή της Κίνας προς την οικολογική διαφάνεια;

Επιπλέον, το 54% της κινεζικής Gen Z -ιδίως όσων εργάζονται στους τομείς της εκπαίδευσης, των νομικών υπηρεσιών, των χρηματοοικονομικών και των δημιουργικών τομέων- έχουν παράλληλες δραστηριότητες για να μπορούν να αποταμιεύουν αυτό το extra εισόδημα. Οι Gen Z-ers της χώρας, φαίνεται πως δεν επιζητούν την “αυτοεπιβράβευση” μέσω αγορών, αλλά θέτουν σε προτεραιότητα την προσωπική και οικονομική τους ανάπτυξη.

Αυτό μπορεί να γίνει όχι μόνο μέσω της αποταμίευσης, αλλά και μέσω της “επένδυσης” στον εαυτό μας με διάφορους νέους τρόπους, όπως η δημιουργία ρουτίνων αυτοφροντίδας και τελετουργικών ομορφιάς, η απόλαυση “μικρών” αλλά ουσιαστικών πολυτελειών, η αγορά των blind boxes και η εγγραφή σε εκπαιδευτικά και πρακτικά μαθήματα.

Τι είναι τα blind boxes; Πρόκειται για την αγορά συσκευασμένων κουτιών που περιέχουν “mystery” προϊόντα από γνωστά brands. Είναι μια ενδιαφέρουσα ένδειξη της προθυμίας της κινεζικής Gen Z να ξοδεύει περιστασιακά χρήματα σε “μικρές πολυτέλειες”. Πέρα από τον ενθουσιασμό του αγνώστου, υπάρχει επίσης το δέλεαρ της επένδυσης. Συχνά τα κρυμμένα αντικείμενα μέσα στα κουτιά μπορούν να μεταπωληθούν για πολύ περισσότερο από την αρχική αξία του “τυφλού κουτιού” τους.

Διαβάστε ακόμα: O τουρισμός επιστρέφει στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, όσο η ελεύθερη μετακίνηση των Κινέζων αντιμετώπιζε τρομερά εμπόδια, οι Κινέζοι στράφηκαν στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά και σε μια σειρά από δημοφιλείς για εκείνους υπαίθριες δραστηριότητες. Όπως τα ταξίδια με ειδικά μετασκευασμένα οχήματα -δραστηριότητα γνωστή και ως RVing-, τα χειμερινά σπορ, το camping και την πολυτελή εκδοχή του, το glamping. Όλο αυτό έχει μεταφραστεί σε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι καταναλωτές ξοδεύουν για την πολυτέλεια, αλλά και στην άνοδο της τάσης των micro-vacations. Με τον όρο αυτό, ορίζεται η απόδραση τριών έως πέντε ημερών, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην ασιατική χώρα.

Για να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για στιγμές ανάπαυλας και απόδρασης, έχοντας παράλληλα κατά νου τους οικονομικούς στόχους των καταναλωτών, τα brands εξετάζουν μικρότερες προσφορές με τη μορφή μυστηριωδών συσκευασιών, ημερολογίων advent και παρόμοιων προϊόντων. Ενώ επεκτείνουν την προσέγγισή τους στους καταναλωτές μέσω του “edutainment” -του συνδυασμού της εκπαίδευσης (education) και της ψυχαγωγιας (entertainment)-, σεμιναρίων μέσω livestream ή εμπειριών. Οι Κινέζοι καταναλωτές ζουν το τώρα και προετοιμάζονται για το αβέβαιο όπως θεωρούν, μέλλο τους, αλλάζοντας άρδην τις καταναλωτικές τους συνήθειες. 

Με πληροφορίες από Jingdaily

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.