01 Μάι 2024
READING

Θα ψωνίσουν οι καταναλωτές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

3 MIN READ

Θα ψωνίσουν οι καταναλωτές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Θα ψωνίσουν οι καταναλωτές για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Can’t Buy Me Love, τραγουδούσαν οι Beatles. Είναι όμως έτσι;

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι προ των πυλών. Είτε ανήκουμε στους fans αυτής της γιορτής, είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για το λιανικό εμπόριο να αυξήσει τις πωλήσεις.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι το πέμπτο μεγαλύτερο καταναλωτικό γεγονός στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Λιανικού Εμπορίου (NRF). Έτσι και φέτος, οι Αμερικανοί καταναλωτές αναμένεται να ξεχάσουν τις οικονομικές τους ανησυχίες και να ξοδέψουν για το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Διαβάστε ακόμα: Η τεχνολογία και η εμπειρία του πελάτη είναι καθοριστικές

Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές προβλέπεται να δαπανήσουν 25,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου φέτος, από 23,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Φαίνεται πως θα είναι και ένα από τα υψηλότερα έτη δαπανών που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για τις αγοραστικές προθέσεις που δημοσιεύθηκε από την NRF και την εταιρεία ερευνών, Prosper Insights & Analytics.

Η έρευνα

Περισσότεροι από τους μισούς (52%) καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα σκοπεύουν να γιορτάσουν την αγάπη τους και φέτος και θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο 192,80 δολάρια. Ποσό αυξημένο από τα 175,41 δολάρια πέρυσι και, ταυτόχρονα, το δεύτερο υψηλότερο από τότε που η NRF και η Prosper άρχισαν να παρακολουθούν τις δαπάνες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 2004.

Δεν είναι όμως μια γιορτή που προορίζεται μόνο για τους ερωτικούς συντρόφους – η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου αποτελεί πλέον μια ημέρα κατά την οποία επιβραβεύουν οι καταναλωτες την εκτίμηση και τη συμπάθειά τους με δώρα προς την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, τα κατοικίδια ζώα ή ακόμη και για τον εαυτό σας.

Σε αυτό συμφωνούν και τα αποτελέσματα της έρευνας, που δείχνουν πως οι καταναλωτές σκοπεύουν να δείξουν την εκτίμησή τους για τις άλλες σημαντικές σχέσεις στη ζωή τους. Από την αύξηση των δαπανών κατά 17 δολάρια ανά άτομο, τα 14 δολάρια προέρχονται για δώρα για κατοικίδια ζώα, φίλους και συναδέλφους, αλλά και συμμαθητές ή δασκάλους.

Ποιοι, από πού και τι θα ψωνίσουν;

Τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών φαίνεται πως θα ξεπεράσουν τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, διαθέτοντας κατά μέσο όρο 335,71 δολάρια για δώρα για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή σχεδόν 143 δολάρια περισσότερα από τον μέσο καταναλωτή που θα γιορτάσει την περίσταση.

Ο κυριότερος προορισμός αγορών για την αγορά δώρων για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι το διαδίκτυο (35%), με μικρή διαφορά από τα πολυκαταστήματα (34%), τα εκπτωτικά καταστήματα (31%) και τα εξειδικευμένα καταστήματα (18%).

Τα δημοφιλέστερα δώρα είναι τα γλυκά (57%). Ακολουθούν οι ευχετήριες κάρτες (40%), τα λουλούδια (37%), μια βραδινή έξοδος (32%), τα κοσμήματα (21%), οι δωροκάρτες (20%) και, τέλος, τα ρούχα (19%). Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να δαπανήσουν περισσότερα από 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια για κοσμήματα και σχεδόν 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια για μια ξεχωριστή βραδινή έξοδο.

Διαβάστε ακόμα: Σε ποιους retailers θα ξοδέψουν τα χρήματά τους οι καταναλωτές

Πάντως, ακόμα και μεταξύ εκείνων που δεν σκοπεύουν να γιορτάσουν την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 28% θα σηματοδοτήσει την περίσταση με τον αντίθετο τρόπο, αναζητώντας δώρα που δεν έχουν σχέση με τον Άγιο Βαλεντίνο, χαρίζοντας στον εαυτό τους κάτι ξεχωριστό ή σχεδιάζοντας μια συνάντηση ή μια βραδινή έξοδο με ανύπαντρους φίλους και μέλη της οικογένειας.

Η αύξηση συγκεκριμένων κατηγοριών δώρων έχει χαρακτηρίσει την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως μία από τις πιο εμπορευματοποιημένες γιορτές στον κόσμο. Το Time μάλιστα ανέφερε ότι από τα 19,7 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν μόνο πέρυσι οι καταναλωτές κατά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσε την αγορά ευχετήριων καρτών. 

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.