03 Μάι 2024
READING

Η Ikea εμπνέεται από την κουλτούρα της σάουνας

3 MIN READ

Η Ikea εμπνέεται από την κουλτούρα της σάουνας

Η Ikea εμπνέεται από την κουλτούρα της σάουνας

Η Ikea και η Marimekko λανσάρουν τη limited-edition συλλογή BASTUA

Η Ikea συνεργάστηκε με τη φινλανδική εταιρεία lifestyle fashion, Marimekko, που φημίζεται για τις πρωτότυπα prints και τα χρώματά της και έχει τις ρίζες της στα οφέλη της φύσης και της κουλτούρας της σάουνας.

Από την συνεργασία των δύο εταιρειών, προέκυψε μία συλλογή που ενώνει το σκανδιναβικό ντιζάιν και τις τελετουργίες αυτοφροντίδας. Η συλλογή BASTUA αντλεί την έμπνευσή της από τη σκανδιναβική φύση και τις αρχές της ευεξίας, με το όνομά της να παραπέμπει σε έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σάουνα στο Småland, την περιοχή στη Νότια Σουηδία όπου ιδρύθηκε η Ikea το 1943.

Διαβάστε ακόμα: Η Ikea συνεργάζεται με την Annie Leibovitz για το project “Life at Home”

Η κουλτούρα της σάουνας

Η ιδέα για τη συλλογή γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι ήταν απομονωμένοι στο σπίτι και βίωναν υψηλά επίπεδα άγχους. Πολλοί αναγκάστηκαν να αναπτύξουν νέες τελετουργίες αυτοφροντίδας για να ανταπεξέλθουν. Στη Σκανδιναβία, αυτό σήμαινε συχνά να περνούν περισσότερο χρόνο στους ζεστούς, σκοτεινούς και ήσυχους χώρους της ξύλινης σάουνας, οι οποίοι αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ήρεμοι και χαλαροί.

Καθώς η πανδημία υποχώρησε και έδωσε τη θέση της σε μια σειρά από κρίσεις με σοβαρές ψυχοσωματικές επιπτώσεις, η σουηδική εταιρεία θέλησε να διευκολύνει τους ανθρώπους να ενσωματώσουν τις μικρές απολαύσεις που είχαν γνωρίσει την διετία των lockdown στην καθημερινή τους ζωή. Η συλλογή έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περνούν λίγο περισσότερο χρόνο έξω, στους κήπους, τις βεράντες ή τα κοντινά πάρκα. Γι’ αυτό και όλα τα προϊόντα είναι σχεδιασμένα με ανάλογο τρόπο.

Αποτυπώνοντας την ουσία των φιλανδικών ριζών της Marimekko

Η συνεργασία της με την φιλανδική Marimekko δεν προέκυψε τυχαία, αφού οι δύο εταιρείες συνδύασαν τις εθνικές τους συνήθειες για έναν κοινό σκοπό. Εξάλλου η φιλανδική σάουνα είναι ένα σημαντικό μέρος της φιλανδικής και εσθονικής κουλτούρας. Μάλιστα το 2020, εγγράφηκε στους Καταλόγους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η συλλογή BASTUA σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Marimekko σχεδιάζει μια σειρά σχεδίων αποκλειστικά για συνεργασία με μια άλλη μάρκα. Η αποστολή της φιλανδικής εταιρείας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ρούχων και επίπλων σπιτιού που ιδρύθηκε από τους Viljo και Armi Ratia στο Ελσίνκι το 1951, παραμένει μέχρι σήμερα η ίδια: να δίνει στους ανθρώπους τη δυνατότητα να είναι ευτυχισμένοι και να φέρνουν χαρά στην καθημερινότητά τους μέσω τολμηρών prints και χρωμάτων.

Διαβάστε ακόμα: H IKEA «αγοράζει» τα παλιά έπιπλά της

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοτίβα αυτής της συλλογής είναι ένα μεγάλο πράσινο φύλλο με ροζ φλέβες, εμπνευσμένο από τα μεγάλα, διακοσμητικά φύλλα – που μερικές φορές φυτρώνουν δίπλα σε κτίρια σάουνας στη Φινλανδία και εμφανίζεται σε πολλά αντικείμενα της συλλογής. Ένα άλλο είναι ένα μοτίβο λωρίδας που θυμίζει τις ξύλινες τάβλες ενός πάγκου σάουνας.

Ο σκανδιναβικός σχεδιασμός επίπλων χαρακτηρίζεται πάντα από καθαρές γραμμές και απλές κατασκευές που εστιάζουν στη λειτουργικότητα. Η συλλογή BASTUA θα είναι περιορισμένης έκδοσης και θα αποτελείται από 26 προϊόντα με ζωηρά μοτίβα, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σε επιλεγμένες αγορές όπου δραστηριοποιείται η Ιkea τον Μάρτιο του 2023. 

Με πληροφορίες από Fast Company

Photo | Video: Ikea

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.