03 Μάι 2024
READING

Η Ikea συνεργάζεται με την Annie Leibovitz για το project “Life at Home”

3 MIN READ

Η Ikea συνεργάζεται με την Annie Leibovitz για το project “Life at Home”

Η Ikea συνεργάζεται με την Annie Leibovitz για το project “Life at Home”
1 MIN READ
03 Μάι 2024

Η Ikea βάζει τη διάσημη φωτογράφο, Annie Leibovitz, στα σπίτια μας

Κάθε χρόνο, από το 2014, η Ikea δημοσιεύει την έκθεση “ΙΚΕΑ Life at Home Report”. Η έκθεση για τη “ζωή στο σπίτι” είναι αποτέλεσμα έρευνας σε ιδιοκτήτες σπιτιών σε όλο τον κόσμο και αναδεικνύει πώς ο χρόνος τους στο σπίτι σχετίζεται με θέματα όπως η ψυχική υγεία, τα οικονομικά και η κλιματική αλλαγή, καθώς και τα συναισθήματά τους για το σπίτι τους.

Επικοινωνώντας με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σκοπός της σουηδικής εταιρείας επίπλων και οικιακών ειδών είναι να αποκτήσει μια σαφέστερη αντίληψη για το πώς μοιάζει η ζωή στο σπίτι σήμερα και πώς μπορεί να βοηθήσει για να την κάνει καλύτερη.

Διαβάστε ακόμα: H IKEA «αγοράζει» τα παλιά έπιπλά της

Φέτος ο κορυφαίος retailer επίπλων ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση στην παρουσίαση των ευρημάτων του, με τη βοήθεια της Annie Leibovitz. Η Ikea φέτος όρισε την Leibovitz ως καλλιτέχνη που θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο της έκθεσης της εταιρείας, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 37.000 ανθρώπους σε 37 χώρες.

Η φωτογράφος

Η Αμερικανίδα φωτογράφος πορτρέτων Annie Leibovitz έγινε γνωστή για την θρυλική polaroid φωτογραφία του John Lennon και της Yoko Ono, λίγες μόλις ώρες πριν δολοφονηθεί το “σκαθάρι”. Έκτοτε έχει υπογράψει μερικά από τα πλέον εμβληματικά εξώφυλλα περιοδικών όπως το Vanity Fair και το Rolling Stones, διαφημίσεις για την American Express, την Walt Disney Company και, φυσικά, την Louis Vuitton.

Η Leibovitz φημίζεται για την ικανότητά της να αποτυπώνει την εσωτερική ζωή των θεμάτων της, τα οποία εμπλέκει σε οικείους χώρους ή στιγμές. Η δύναμη της δουλειάς της έγκειται στην ικανότητά της να αποκαλύπτει αλήθειες που μοιάζουν ειλικρινείς, εξερευνώντας βαθιές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.

Τι δείχνει η ζωή των ανθρώπων στο σπίτι

Η εξαιρετική φωτογράφος φωτογραφίζει ανθρώπους στα σπίτια τους από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της και πιστεύει πως είναι ένας αξιόλογος τρόπος για να καταλάβουμε ποιος είναι ένας άνθρωπος. Οι καθημερινοί αγώνες και οι μικρές νίκες που μοιράζονται πολλοί στη ζωή τους στο σπίτι έχουν από καιρό εξερευνηθεί σε πολιτιστικές αναπαραστάσεις σε όλο το φάσμα της τέχνης, από την λογοτεχνία μέχρι και τον κινηματογράφο.

Και δεδομένης της ανθρώπινης τάσης για περιέργεια και της ανάγκης να αισθάνεται κανείς μέλος μιας κοινότητας, δεν είναι περίεργο: το τι κάνουν οι άνθρωποι πίσω από κλειστές πόρτες θα παραμένει πάντα ένα θέμα ατελείωτης γοητείας.

Διαβάστε ακόμα: Η IKEA αγαπάει το gaming

Ωστόσο, μια κρίσιμη διαπίστωση από την έκθεση ΙΚΕΑ Life at Home Report 2022 αποκάλυψε ότι έως και το 48% των ανθρώπων δεν αισθάνονται ότι η πραγματικότητα της ζωής τους στο σπίτι αντιπροσωπεύεται αυθεντικά από αυτό που βλέπουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μέσω της έκθεσης “Life at Home”, η Ikea θέλει να τονίσει την δέσμευσή της να εξελίσσεται διαρκώς, προσαρμοζόμενη στη διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα του τρόπου ζωής των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της θητείας της Leibovitz ως Ikea Artist in Residence, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίζοντας ανθρώπους στα σπίτια τους σε επτά διαφορετικές χώρες: Ιαπωνία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία, Ιταλία, Ινδία, Σουηδία και Αγγλία. Θα δημιουργήσει μια σειρά από 25 πορτραίτα που θα φωτίζουν τις αποχρώσεις της “ζωής στο σπίτι”, δημιουργώντας ένα ισχυρό φωτογραφικό ντοκουμέντο εμπνευσμένο από την έκθεση Life at Home Report.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Ikea

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.