30 Απρ 2024
READING

Το Amazon, η διαχείριση του αριθμού εργαζόμενων και η λιτότητα

4 MIN READ

Το Amazon, η διαχείριση του αριθμού εργαζόμενων και η λιτότητα

Το Amazon, η διαχείριση του αριθμού εργαζόμενων και η λιτότητα

Το Amazon Shopping απέλυσε όλο το προσωπικό που ερευνούσε την εμπειρία του χρήστη

Το Amazon συνεχίζει να μειώνει το κόστος όπου είναι δυνατόν. Αυτή τη φορά το κάνει με την κατάργηση ολόκληρης της ομάδας Shopping Design Research. Η ομάδα που ερευνούσε την εμπειρία του χρήστη στην πλατφόρμα του Amazon, αποτελούνταν μόλις από 14 άτομα. Ήταν μία μικρή, δραστήρια ομάδα με πειραματική νοοτροπία.

Κατά τη διάρκεια της “θητείας” της η ομάδα Shopping Design Research απέδειξε ότι η έρευνα της εμπειρίας των χρηστών μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να αξιολογεί μια ήδη ξεκαθαρισμένη απόφαση. Συνεργαζόταν στενά με τις ομάδες για την εκτέλεση δοκιμών εμπνευσμένων από τις ιδικές της ιδέες, οι οποίες οδήγησαν σε βελτιώσεις στην εμπειρία των πελατών και ωφέλησαν οικονομικά την εταιρεία.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon θα συνεργάζεται απευθείας με τις μάρκες στην Ευρώπη

Ακόμα, κατέθεσε μία σειρά προτάσεις, που χρησιμοποιηθήκαν από το Amazon για να προκριθούν ιδέες που οδήγησαν σε αρκετές νέες πρωτοβουλίες στην εταιρεία.

Οι ανακοινώσεις απολύσεων που προηγήθηκαν

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο αμερικανικός e-retailer φερόταν να σχεδιάζει περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας. Τελικά η πλήρης έκταση των απολύσεων αποκαλύφθηκε τον Ιανουάριο διά στόματος του CEO της εταιρείας, Andy Jassy και είναι μεγαλύτερη από ότι αρχικά υπολογιζόταν. Γιατί η εταιρεία σχεδιάζει τελικά να καταργήσει πάνω από 18.000 θέσεις.

Αυτός ο αριθμός είναι, προφανώς, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των αναμενόμενων περικοπών που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο, μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Amazon ενημέρωσε το προσωπικό με υπόμνημα ότι εφαρμόζει πάγωμα προσλήψεων. Αν και εξακολουθεί να είναι μόνο το 1% του 1,5 εκατομμυρίου εργαζομένων του σε παγκόσμιο επίπεδο, οι απολύσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία της εταιρείας και λειτουργούν ως άλλο ένα σημάδι μιας “βίαιης αναδίπλωσης” για τον μεγαλύτερο διαδικτυακό retailer στον κόσμο, αφού η μετοχή του έχασε το μισό της αξίας της το 2022.

Σε επιστολή προς τους εργαζομένους, ο Jassy επισήμανε ότι η πλειονότητα των περικοπών θα προέλθει από τα βασικά τμήματα λιανικής και ανθρώπινου δυναμικού. Το τελευταίο έχει κάποιο νόημα: Καθώς το Amazon σταματά τις προσλήψεις, δεν χρειάζεται όλους αυτούς τους υπεύθυνους προσλήψεων.

Το πάγωμα των προσλήψεων

Οι εν λόγω περικοπές θέσεων εργασίας ακολουθούν ένα “διάλειμμα” στις προσλήψεις που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την εταιρεία. Παρόλα αυτά, το Amazon έχει δηλώσει ότι εξακολουθεί να σκοπεύει να προσλάβει έναν “σημαντικό αριθμό ανθρώπων” το 2023.

Η εταιρεία προχώρησε σε ένα μεγάλο πακέτο προσλήψεων τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ακόμα σημείωνε αποτελέσματα ρεκόρ από τις αυξημένες ηλεκτρονικές αγορές των καταναλωτών που έμειναν στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Ο retailer προσέλαβε περισσότερους από 450.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ μεταξύ της έναρξης της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και του Σεπτεμβρίου του 2021, αποτελώντας κατά τη διαδικασία αυτή τον μεγαλύτερο δημιουργό θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Το 2020, στη μέση της πανδημίας Covid-19, το Amazon ανέφερε ότι προσέλαβε πάνω από 400.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ – εκ των οποίων, πάνω από το 60% αμείβονταν περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη δουλειά τους.

Όλα αυτά όμως σταμάτησαν εκεί. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού έτους 2022, το Amazon μείωσε το προσωπικό του κατά περίπου 100.000 υπαλλήλους και ο CEO, Andy Jassy, δήλωσε ότι η εταιρεία θα μειώσει τις δραστηριότητές της μετά την εκτόξευση των πωλήσεων που βίωσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Amazon αλλάζει ριζικά κατεύθυνση

Όπως αποκαλύφθηκε -από ένα ηχητικό υλικό που διέρρευσε και έχει καταγράψει τον CEO του Amazon, Andy Jassy, να μιλάει στο προσωπικό του- η πορεία προς την αλλαγή θα πάρει πολλούς μήνες και οι κινήσεις της εταιρείας πιθανότατα θα “παρεξηγηθούν” από την αγορά, αλλά στο τέλος, το Amazon θα “επαναπροσδιορίσει” τον εαυτό του.

Διαβάστε ακόμα: Το Amazon κλείνει φυσικά καταστήματα

Το Amazon αποσκοπεί στο να γίνει μια πιο λιτή και ευέλικτη εταιρεία που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που έρχονται.
Η εταιρεία προσπαθεί πλέον να κάνει λιγότερα -και όχι περισσότερα όπως στο παρελθόν- εστιάζοντας αυστηρά σε ό,τι είναι πιο σημαντικό και πιο κερδοφόρο.

Αλλά ίσως κάποιες φορές παραβλέπει τη σημασία της κρίσιμης εφεύρεσης, της επίλυσης προβλημάτων και της απλούστευσης που συνεπάγεται το να καταλάβει τι έχει μεγαλύτερη σημασία για τους πελάτες και την επιχείρηση, να προσαρμόσει πού ξοδεύει τους πόρους και τον χρόνο της και να βρει έναν τρόπο να κάνει περισσότερα για τους πελάτες με χαμηλότερο κόστος.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.