02 Μάι 2024
READING

Γιατί οι καταναλωτές του eBay υποστηρίζουν τη μεταπώληση;

4 MIN READ

Γιατί οι καταναλωτές του eBay υποστηρίζουν τη μεταπώληση;

Γιατί οι καταναλωτές του eBay υποστηρίζουν τη μεταπώληση;

Η πλατφόρμα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο resale 

Η αγορά μεταχειρισμένων προϊόντων προτιμάται εδώ και καιρό από τους καταναλωτές που αναζητούν αξία – και αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η οικονομική τους κατάσταση δυσχεραίνει λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών στο eBay συμμετέχει στο κίνημα αυτό, χωρίς ωστόσο να είναι ίδιοι οι λόγοι για όλους. Τώρα η τρίτη ετήσια έκθεση eBay Recommerce Report, έρχεται να αποκαλύψει το ρόλο που παίζει η ηλικία και η βιωσιμότητα στις επιλογές τους.

Η ζήτηση των καταναλωτών για μεταχειρισμένα είδη μεγαλώνει διαρκώς εν μέσω πληθωρισμού και οικονομικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της FloorFound. Η αγορά resale αναπτύχθηκε δύο φορές ταχύτερα από την ευρύτερη λιανική αγορά το 2021 και αναμένεται να φτάσει τα 289 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027. Ενώ η GlobalData διαπίστωσε με έρευνα της σε 3.500 ενήλικες καταναλωτές των Η.Π.Α. και 50 fashion retailers, ότι το 2022 η παγκόσμια αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αυξήθηκε κατά 24%. Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά second-hand ρούχων θα έχει μεγαλώσει, μέχρι το 2026, κατά 127%, δηλαδή 3 φορές ταχύτερα από τον τομέα της λιανικής ρούχων συνολικά.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το eBay η πιο περιζήτητη πλατφόρμα για resale;

Something old, something new

Καταστήματα second hand και resale υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, η στροφή προς τις συγκεκριμένες αγορές έγινε κυρίως κατά την πανδημία, καθώς αυτά τα προϊόντα παρέχουν το ίδιο αίσθημα ικανοποίησης από την απόκτηση ενός νέου προϊόντος σε πιο οικονομική όμως τιμή. Η ανασφάλεια που έχει προκύψει από την πανδημία, την οικονομική ύφεση και τις συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων κάνει τους περισσότερους καταναλωτές πρόθυμους στο να δαπανήσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια αναζητώντας καλύτερες τιμές, οι οποίες να ανταποκρίνονται στα χρήματα που διαθέτουν.

Η διείσδυση του Ebay στο resale

Η τρίτη ετήσια έκθεση eBay Recommerce Report κατέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις προτιμήσεις των πελατών της. Τα συμπεράσματα της έρευνάς της σε 11.064 μεταπωλητές που φιλοξενεί στην πλατφόρμα της και σε 7.459 αγοραστές σε Μεγάλη Βρετανία, Καναδά, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστραλία και Ιαπωνία, αποκάλυψαν ότι το 90% των ερωτηθέντων πελατών του αγόρασε μεταχειρισμένα αγαθά στο eBay κατά το περασμένο έτος. Και το 93% των ερωτηθέντων πωλητών τόνισε ότι η βιωσιμότητα ήταν είτε «πολύ» ή «κάπως» σημαντική για αυτούς.

Οκτώ στους 10 (79%) ερωτηθέντες πωλητές ανέφεραν ότι οι πωλήσεις τους στο eBay παρέμειναν ίδιες ή αυξήθηκαν τους προηγούμενους έξι μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ το 67% επισήμανε ότι η μεταπώληση είναι ένας τρόπος για να κερδίσουν επιπλέον εισόδημα. Η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά είδη ήταν το πιο δημοφιλές είδος για τους πελάτες μεταπώλησης, με το 34% των ερωτηθέντων αγοραστών να έχουν πραγματοποιήσει σχετικές αγορές πέρυσι.

Ο ρόλος της βιωσιμότητας

Περίπου το 90% των μεταπωλητών τόνισε ότι η μείωση των απορριμμάτων είναι μια σημαντική πτυχή της βιωσιμότητας που κρύβεται στο resale. Το 2022, σύμφωνα με το eBay, η μεταπώληση είχε ως αποτέλεσμα 73.000 μετρικοί τόνοι απορριμμάτων να μην καταλήξουν στις χωματερές, αλλά και 1,6 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα να μην εκλυθούν στην ατμόσφαιρα. Ενώ είχε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια θετικό οικονομικό αντίκτυπο που δημιουργήθηκε από τους πωλητές και τους αγοραστές του eBay.

Η Gen Z λατρεύει τη μεταπώληση

Οι ερωτηθέντες της Gen Z, με τους μεγαλύτερους εξ αυτών να είναι τώρα 20 ετών, σημείωσαν σταθερά υψηλότερη βαθμολογία από τον μέσο όρο σε πολλές κατηγορίες απαντήσεων. Περίπου το 56% όλων των αγοραστών ανέφερε την εξοικονόμηση χρημάτων ως λόγο για την αγορά μεταχειρισμένων. Για τους Gen Z-ers, το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 64%.

Ένα υψηλό ποσοστό των μεταπωλητών που ανήκουν στην Gen Z (42%) επισήμανε επίσης την οικονομία ως λόγο για την αύξηση των πωλήσεών τους και ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (58%) τόνισε τη σημασία του επιπλέον κέρδους ως τον κύριο λόγο για την αύξηση του resale παραγωγή επιπλέον μετρητών, σε σύγκριση με άλλες γενιές.

Διαβάστε ακόμα: Καθώς ο κλάδος της μεταπώλησης απογειώνεται το eBay διπλασιάζει την γκάμα του σε second hand προϊόντα

Το resale δημιουργεί πραγματικά και διαρκή οφέλη για το περιβάλλον, αποφεύγοντας τις εκπομπές άνθρακα και κρατώντας αντικείμενα μακριά από χώρους υγειονομικής ταφής. Ο σταθερός προσανατολισμός του Ebay προς αυτή την διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά, δείχνει ότι διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κυκλική οικονομία μέσω της πώλησης και της αγοράς αγαπημένων αντικειμένων στην αγορά.

Αν αναλογιστούμε ότι το ένα τρίτο της luxury αγοράς μέχρι το 2025 θα αποτελείται από μεταχειρισμένα είδη, είναι απολύτως λογικό και το eBay να ακολουθεί σταθερά την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η σπανιότητα των συγκεκριμένων αντικειμένων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς πλέον όταν οι καταναλωτές δεν βρίσκουν διαθέσιμο το προϊόν που θέλουν σε κάποιο κατάστημα λιανικής, το αναζητούν στην αγορά του eBay.

Με πληροφορίες από Chain Store Age

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.