03 Μάι 2024
READING

Το 2023 θα είναι μια “χρονιά επανεκκίνησης” για τη βιομηχανία υποδημάτων

3 MIN READ

Το 2023 θα είναι μια “χρονιά επανεκκίνησης” για τη βιομηχανία υποδημάτων

Το 2023 θα είναι μια “χρονιά επανεκκίνησης” για τη βιομηχανία υποδημάτων

These shoes are made for walking

Ξεκινάει μια χρονιά επαναφοράς για τη βιομηχανία υποδημάτων. Μετά από τρία χρόνια σκαμπανεβασμάτων, μπορούμε να περιμένουμε ότι οι τάσεις των πωλήσεων και των τιμών θα σταθεροποιηθούν, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στον καινούριο τρόπο ζωής, όπως και ότι θα κάνουν στρατηγικές επιλογές σχετικά με τα must-haves τους έναντι των nice-to-haves τους, καθώς συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις οικονομικές πιέσεις.

Σηματοδοτώντας μια ακόμη αλλαγή στις προτιμήσεις των υποδημάτων, μια έκθεση της αμερικανικής εταιρείας έρευνας αγοράς, NPD, προβλέπει ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις υποδημάτων θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 1% μέχρι το 2025. Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι οι καταναλωτές θα αναζητήσουν παπούτσια ιδανικά για “καθημερινή χρήση” κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβάστε ακόμα: Το φυσικό retail δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό για τα apparel brands

Η πτώση της κατηγορίας

Τα παπούτσια ήταν μία από τις κατηγορίες που έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τους καταναλωτές λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από την εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών, AlixPartners, διαπίστωσε ότι το 43% των γυναικών και σχεδόν το ένα τρίτο των ανδρών απέκλεισαν τις αγορές υποδημάτων λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Την ίδια στιγμή, οκτώ στους 10 καταναλωτές θα άλλαζαν κατάστημα λιανικής πώλησης για να εξοικονομήσουν χρήματα από τις αγορές παπουτσιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την τιμή παρά για την αφοσίωση στη μάρκα.

Τα αθλητικά παπούτσια

Η NPD διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις αθλητικών υποδημάτων απέφεραν τα υψηλότερα έσοδα πέρυσι, όπως και τα casual παπούτσια, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στις προσωπικές εκδηλώσεις.

Όταν η πανδημία πήρε μεγάλες διαστάσεις και τα γυμναστήρια έκλεισαν, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για “γυμναστική στο σπίτι” αυξήθηκαν πάνω από 400%, σύμφωνα με έρευνα της Adidas. Και αυτή η στροφή στην γυμναστική κράτησε αρκετά. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας έδωσε σε πολλούς ανθρώπους μια νέα προοπτική για τον αθλητισμό και τη φυσική τους κατάσταση.

Φαίνεται, όμως, πως η τάση αυτή ήταν περαστική, αφού οι πωλήσεις στην αγορά αθλητικών ειδών μειώθηκαν κατά 4% με 8% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της McKinsey & Co. Και οι ηγέτες του κλάδου πιστεύουν ότι η πτώση αυτή θα συνεχιστεί, λόγω της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών ως προς τις σχετικές δαπάνες.

Οι οικονομικές επιδόσεις της βιομηχανίας αθλητικών ειδών μαρτυρούν την ιστορία των αλλαγών στον τρόπο ζωής μετά την πανδημία. Κάποιοι άνθρωποι συνήθισαν να γυμνάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή στο σπίτι και όχι σε γυμναστήρια. Άλλοι πάλι που ξεκίνησαν να γυμνάζονται κατά την πανδημία, έχουν πλέον αντικαταστήσει την άσκηση με άλλες δραστηριότητες.

Διαβάστε ακόμα: Βρίσκονται οι retailers και οι καταναλωτές στο ίδιο μήκος κύματος;

Καθώς, λοιπόν, οι καταναλωτές ζυγίζουν τις προτεραιότητές τους φέτος, η συγχώνευση της μόδας και των αθλητικών υποδημάτων θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Τα casual υποδήματα, τα sneakers και τα αθλητικά παπούτσια είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν απαραίτητα, σε σύγκριση με τα επίσημα παπούτσια, τα οποία είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ως μη απαραίτητα.

Με την απειλή της ύφεσης να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, το νέο έτος φέρνει μια σειρά από προκλήσεις για τους retailers, οι οποίοι ανακάμπτουν από ένα έτος προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα πλεονασματικά τους αποθέματα. Όμως ο κλάδος του footwear φαίνεται πως έχει μία ευκαιρία να ανακάμψει.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.