01 Μάι 2024
READING

Πως το Facebook αντιγράφει το Twitter για να βγάλει λεφτά;

5 MIN READ

Πως το Facebook αντιγράφει το Twitter για να βγάλει λεφτά;

Πως το Facebook αντιγράφει το Twitter για να βγάλει λεφτά;

Τι μπορεί να σημαίνει ότι ο Mark Zuckerberg αντιγράφει μια ιδέα του Elon Musk;

Όταν ο Elon Musk ανέλαβε το Twitter, έδωσε στους υπαλλήλους μια εβδομάδα για να μετατρέψουν την πιστοποίηση των λογαριασμών της πλατφόρμας σε υπηρεσία επί πληρωμή – το Twitter Blue. Στην πραγματικότητα ο Musk επανέφερε την υπηρεσία, η οποία είχε καταργηθεί νωρίτερα. Σε πολλούς, η ιδέα ότι κάποιος θα πλήρωνε για την επαλήθευση των στοιχείων του στο Twitter φαινόταν παράλογη και υπονόμευε ακόμη και την ίδια την ιδέα της επαλήθευσης.

Αναμενόμενα, λοιπόν, η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αποτέλεσε άλλον έναν λόγο -μαζί με τις πολλές απολύσεις που έκανε ο Musk- για τα brands αλλά και τις διαφημιστικές εταιρείες να αποχωρίσουν από το Twitter. Οι χρήστες άρχισαν να υποδύονται ότι είναι μεγάλες μάρκες και διασημότητες και να πληρώνουν για το “μπλε τικ” προκειμένου να φαίνονται αυθεντικοί, πανικοβάλλοντας τα brands.

Η σειρά της Meta

Η Meta μόλις ξεκίνησε μια δική της επί πληρωμή υπηρεσία επαλήθευσης στο Instagram και το Facebook, το Meta Verified. Η νέα υπηρεσία -η οποία αρχικά θα είναι διαθέσιμη μόνο στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και αργότερα θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες – ακούγεται όντως πολύ σαν το Twitter Blue.

Διαβάστε ακόμα: Elon Musk | που το πάει;

Όπως και το Twitter Blue, έτσι και το Meta Verified θα συνοδεύεται από ένα σήμα που θα είναι επίσης μπλε. Και όπως και το νέο Twitter, έτσι και αυτό υπόσχεται πρόσθετη προβολή στην πλατφόρμα σε παρόμοια τιμή, περίπου 14 ευρώ το μήνα (για εγγραφές μέσω iPhone), σε σύγκριση με τα 10 ευρώ σε iOS και Android για το Twitter Blue. Και οι δύο υπηρεσίες είναι σχεδόν κατά 3 ευρώ ανά μήνα φθηνότερες αν αγοραστούν εκτός του οικοσυστήματος της Apple.

Ο Zuckerberg υποσχέθηκε επίσης στους χρήστες ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία θα παρέχει επιπλέον προστασία από λογαριασμούς που ισχυρίζονται ότι είναι εκείνοι και άμεση πρόσβαση στην υποστήριξη πελατών, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν μέρος του Twitter Blue προς το παρόν.

Η κίνηση της Meta –εφόσον πάει καλά- θα είναι μια σοβαρή απόκλιση από το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο του Facebook και ίσως μια δικαίωση της αναθεώρησης του Twitter από τον Musk.

Τι δείχνει η αντιγραφή του Twitter Blue από τη Meta

Η απόφαση του Zuckerberg να αντιγράψει το Twitter Blue μάλλον λέει λιγότερα για τον Musk και περισσότερα για την τάση του Zuckerberg να αντιγράφει κάθε ιδέα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχει έστω και την παραμικρή απήχηση. Ορισμένες από αυτές ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες. Η πιο πετυχημένη μέχρι στιγμής είναι, αναμφισβήτητα, τα Stories του Instagram που εκτόξευσαν την πλατφόρμα.

Επιπλέον, αν ο Zuckerberg πετύχει με το Meta Verified, θα το κάνει εκεί που ο Musk φαίνεται πως απέτυχε. Το Twitter Blue, παρά την αδιάκοπη προώθηση στους 129 εκατομμύρια οπαδούς του Musk και την ατελείωτη ροή ιστοριών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το νέο προϊόν τους τελευταίους μήνες, έχει κάνει ελάχιστα για να βελτιώσει την προβληματική οικονομική θέση της εταιρείας.

Σίγουρα θα είχε βοηθήσει αν το Twitter Blue επαλήθευε πραγματικά τις κυβερνητικές ταυτότητες -όπως υποστηρίζει ο Zuckerberg ότι θα κάνει η έκδοση του Facebook- αλλά δεν ασχολήθηκε ενδελεχώς με αυτό, θεωρώντας, όπως φαίνεται, ότι η χρέωση των 10 ευρώ το μήνα θα ήταν αρκετή για να αποτρέψει τους spammers και τους κερδοσκόπους παραπληροφόρησης.

Το Snapchat

Το Twitter, το Instagram και το Facebook δεν είναι τα μόνα που προσπαθούν να μετατρέψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε μια επί πληρωμή υπηρεσία. Το Snapchat έχει τη δική του συνδρομή των 3,8 ευρώ που ονομάζεται Snapchat+, η οποία έκανε το ντεμπούτο της τον Αύγουστο. Το Snapchat+ επιτρέπει επίσης στους χρήστες να βλέπουν ποιος είδε τις ιστορίες τους, ενισχύει την προβολή στο κοινωνικό δίκτυο και τους παρέχει πρόσβαση σε ειδικά φίλτρα και emojis, μεταξύ άλλων αλλαγών.

Ποιος θα πλήρωνε για τα social media;

Κι όμως θα πλήρωναν πολλοί. Το Snapchat έχει πλέον περισσότερους από 2 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή. Το Twitter ακολουθεί με διαφορά – δεν έχει γνωστοποιήσει τον αριθμό των συνδρομητών του Twitter Blue, αλλά κυμαίνεται πιθανώς μεταξύ 275.000 και 325.000.

Διαβάστε ακόμα: Το Instagram αφαιρεί το shopping tab – Τι σημαίνει αυτό για τα social media;

Ο αντίκτυπος του Meta Verified στα έσοδα της μητρικής εταιρείας προβλέπεται πως θα είναι ελάχιστος. Αλλά αυξάνοντας την εμβέλεια και την ορατότητα των συνδρομητών, η Meta θα μπορούσε να προσελκύσει ανερχόμενους δημιουργούς, πολλοί από τους οποίους είχαν πρόβλημα να δημιουργήσουν το δικό τους πιστό κοινό στο Instagram.

Ωστόσο, μια πρόσφατη ανάλυση της Bank of America δείχνει ότι το σχέδιο επαλήθευσης της Meta θα μπορούσε να αποτελέσει μια τεράστια πηγή χρημάτων. Η μελέτη προβλέπει ότι το Instagram και το Facebook θα μπορούσαν να έχουν συνολικά 12 εκατομμύρια συνδρομητές επί πληρωμή που θα έφερναν έσοδα έως και 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024.

Για να πετύχουν την επί πληρωμή επαλήθευση, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να επιτύχουν μια λεπτή ισορροπία. Η επαλήθευση ήταν παλαιότερα πολύτιμη επειδή ήταν σπάνια – το να πάρει κανείς ένα “σήμα ελέγχου” ήταν δύσκολο και ποτέ δεν ήταν σαφές ποιες ήταν οι προδιαγραφές που θα τους οδηγούσαν σε κάτι τέτοιο. Τώρα, όμως, η βιομηχανία των social media χρειάζεται να επικοινωνήσει έναν νέο ορισμό του τι σημαίνει να είναι ένας χρήστης επαληθευμένος – και πρέπει να επικοινωνήσει αυτό το μήνυμα χωρίς να αναστατώσει όσους δεν διαθέτουν ή δεν θέλουν να δώσουν 10 ευρώ για να κάνουν τους λογαριασμούς τους πιο φανταχτερούς.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.