03 Μάι 2024
READING

Γιατί τα beauty brands βάζουν στο παιχνίδι και άνδρες ambassadors

4 MIN READ

Γιατί τα beauty brands βάζουν στο παιχνίδι και άνδρες ambassadors

Γιατί τα beauty brands βάζουν στο παιχνίδι και άνδρες ambassadors

Εκτός από τις γυναίκες αθλήτριες, οι εταιρείες ομορφιάς επιλέγουν πλέον και άνδρες αθλητές ως πρεσβευτές τους

Η αναγνωρισιμότητα μίας μάρκας είναι ένα απαιτούμενο πρώτο βήμα για την οικοδόμηση της αφοσίωσης σε αυτή. Το brand ambassador marketing έχει αναδειχθεί σε έναν από τους καλύτερους τρόπους για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τα beauty brands, παραδοσιακά, επέλεγαν γυναίκες ως πρεσβευτές τους. Και πολύ συχνά οι γυναίκες αυτές προέρχονταν από τον χώρο του αθλητισμού. Τώρα, καθώς η βιομηχανία της μόδας και της ομορφιάς -και η κοινωνία στο σύνολό της- γίνονται όλο πιο ανοιχτές στην αυτοέκφραση, τα beauty brands βάζουν στο παιχνίδι και άνδρες αθλητές.

Διαβάστε ακόμα: Έφτασε η εποχή της genderless μόδας

Ο beauty ambassador Jalen Green

Τον περασμένο μήνα, ο μπασκετμπολίστας των Houston Rockets, Jalen Green, έγινε ο νέος πρεσβευτής της Un/Dn Laqr, της μάρκας βερνικιών νυχιών του Machine Gun Kelly. Ο Green συνεργάστηκε με τη μάρκα βερνικιών, αφού έγινε γνωστός για την επίδειξη των βαμμένων νυχιών του στο γήπεδο. Ο 21χρονος μασκετμπολίστας βάφει τα νύχια του από το λύκειο.

Δέκα χρόνια πριν, τέτοιες συνεργασίες θα αποτελούσαν εξαίρεση, αλλά προσωπικότητες όπως ο Green δημιουργούν νέες συζητήσεις και διαταράσσουν τα ξεπερασμένα πρότυπα ομορφιάς.

Τα νέα αστέρια του NBA, που βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας των 20, αναδιαμορφώνουν και πρωτοστατούν στον τρόπο με τον οποίο η νεανική κουλτούρα αναπαριστά τον εαυτό της. Έτσι, ενώ το βερνίκι νυχιών στο γήπεδο μπορεί να φαίνεται καινούργιο για το ευρύ κοινό, είναι αντιπροσωπευτικό της στάσης απέναντι στην ομορφιά και τις τάσεις του στυλ για πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται στην ηλικία των παικτών.

Κι άλλοι άνδρες αθλητές

Η εν λόγω συνεργασία του Jalen Green τον εντάσσει σε μια αυξανόμενη ομάδα ανδρών επαγγελματιών αθλητών που αναλαμβάνουν πρεσβευτές εταιρειών καλλυντικών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η βρετανική μάρκα καλλυντικών Rimmel “έχρισε” τον χρυσό ολυμπιονίκη δύτη, Tom Daley, παγκόσμιο πρεσβευτή της μάρκας. Νωρίτερα, ο πρώην παίκτης του μπέιζμπολ Άλεξ Ροντρίγκεζ, γνωστός και ως A-Rod, συνεργάστηκε με τη νεοσύστατη εταιρεία τηλεϊατρικής Hims για μακιγιάζ για άνδρες, αφού η εταιρεία VC του επένδυσε στη μάρκα.

Δεν είναι μόνο η τάση του “malepolish” που υποστηρίζουν οι αθλητές. Για παράδειγμα, ο Daley προωθεί το Match Perfection Foundation της Rimmel ως ο πρώτος άνδρας πρεσβευτής της μάρκας, μια θέση που στο παρελθόν κατείχαν μοντέλα όπως η Kate Moss και η Cara Delevingne. Ο A-Rod, εν τω μεταξύ, επιστρατεύτηκε το 2021 ως το πρόσωπο ενός concealer για άνδρες που λανσάρει η Hims.

Ενώ οι άνδρες μουσικοί έχουν μακρά σχέση με τις διαφημίσεις μακιγιάζ, τα brands ελπίζουν τώρα να προσεγγίσουν μια ευρύτερη αγορά μέσω των αθλητών. Σύμφωνα με έκθεση της γαλλικής εταιρείας έρευνας αγοράς, Ipsos, του Μαρτίου 2022, το 15% των ετεροφυλόφιλων Αμερικανών ανδρών, ηλικίας 18 έως 65 ετών, χρησιμοποιούν ήδη μακιγιάζ, ενώ το 17% δεν είναι αρνητικό στο να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Οι άνδρες μεταξύ 18 και 34 ετών είναι πιο ανοιχτοί στη χρήση κρέμας BB/CC, mascara, foundation, bronzer και concealer.

Το παράδειγμα των αθλητικών brands

Η Adidas έχει μακρά ιστορία με συνεργασίες υψηλού προφίλ. Τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με αθλητές όπως ο Lionel Messi, ο Damian Lillard, ο James Harden, η Billie Jean King και η Candace Parker. Πιο πρόσφατα, φλέρταρε και με άλλους τομείς, όπως η μουσική και ο κινηματογράφος, συνάπτοντας συνεργασίες με τους Pharrell, Bad Bunny και Rita Ora. Έχει επίσης επεκταθεί σε συμπράξεις με οίκους πολυτελείας όπως οι Gucci και Balenciaga.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι η αξία των brand ambassadors

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό για έναν αθλητικό κολοσσό να συνεργάζεται με διασημότητες που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό, όλο και περισσότερες μάρκες ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Η Nike, για παράδειγμα, έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Kendrick Lamar, Billie Eilish και J Balvin, καθώς και με σχεδιαστές μόδας όπως ο Virgil Abloh. Ενώ η Puma με τη Solange Knowles, τον Alexander McQueen και τον Jay Z.
Οι μάρκες συνεργάζονται επίσης ολοένα και περισσότερο με influencers και διασημότητες της Gen Z. Η DSW έχει συνεργαστεί με τη δημιουργό του TikTok Ellie Zeiler, ενώ η Converse με την Millie Bobby Brown, την σταρ της σειράς “Stranger Things” του Netflix.

Ο αθλητισμός είχε πάντα επιρροή στην κουλτούρα και κυρίως στη μόδα, η οποία επηρεάζει άμεσα τις τάσεις ομορφιάς. Το μπάσκετ είναι ίσως το άθλημα με τη μεγαλύτερη επιρροή, καθώς επηρεάζει την κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών και τις τάσεις του streetwear, το οποίο κατά την τελευταία δεκαετία αποτελεί κορυφαία επιρροή στη μόδα συνολικά.

Με πληροφορίες από Glossy

Photo: Un/Dn Laqr

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.